دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
31 شهريور 1399 - 05:00

طبع، خواص، مضرات و مُصلح پیاز در ویکی آنا

پیاز یکی از مواد اولیه پرکاربرد در آشپزی محسوب می‌شود.
کد خبر : 516445
پیاز.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، پیاز از قدیمی‌ترین سبزی‌ها و صیفی‌جات خوراکی در دنیا و ایران است. این محصول سه هزار سال قبل از میلاد مسیح در مصر کشت می‌شده‌است و بر اساس برخی اسناد کارگرانی که در ساختن اهرام مصر فعالیت می‌کرده‌اند، از پیاز به عنوان غذایِ اصلی استفاده می‌کردند.


پیاز انواع مختلفی داره، پیاز زرد، پیاز قرمز، ویدالیا یا پیاز شیرین، پیاز گلابی شکل، پیاز سفید، پیاز بهاری، پیازچه، تره فرنگی، پیاز گلابی شکل و شلوت یا شالت از انواع پیاز هستند.


هر پیاز خاصیت، طعم، تندی و تیزی خاص خودش را دارد به همین دلیل هم کاربردش در آشپزی متفاوت هست.




خواص و مضرات پیاز



  •  پیاز حاوی سلنیوم است که عملکرد سیستم ایمنی را تحریک می کند. می توانید برای درمان سرما خوردگی، چای پیاز درست کنید.

  • پیاز شما را از ابتلا به زخم و ورم معده در امان نگه می دارد.

  • پیاز دارای انسولین گیاهی است و استفاده از آن قند خون را پایین می آورد. بیماران مبتلا به مرض قند باید حتماً هر روز از آن استفاده كنید.

  • کمتر خوراکی مانند پیاز پیدا می شود که بتواند سبب از بین رفتن رادیکال های آزاد شود؛ این خاصیت پیاز در کنار قدرت بهبود بخشی این سبزی پر خاصیت سبب می شود از ابتلا به زخم معده در امان بمانید.




  • پیاز نیم پز برای سوختگی ها هم مفید است.

  • پیاز خام محرك قلب است.

  • پیاز تقویت كننده و نرم كننده سینه است. برای این منظور پیاز را آبپز كنید و بخورید.

  • پیاز سنگ كلیه را خرد می كند.

  • پیاز پخته ملین است.

  • برای برطرف خارش چشم چند قطره آب پیاز را در چشم بچكانید.

  • برای درمان سنگینی گوش آب پیاز را در گوش بچكانید.

  • ماسک پیاز رنگ صورت را درخشان می كند.

  • از خواص پیاز می توان به محکم کردن لثه ها اشاره کرد.

  • پیاز برای معالجه ی عفونت های مجاری تنفسی مانند ورم گلو، برنشیت، گریپ و بیماری آسم مناسب می باشد.

  •  همچنین پیاز می تواند از پیشرفت ورم معده در طولانی مدت جلوگیری کند و سبب حفظ سلامتی پوشش داخلی معده و حفظ تعادل اسیدی آن شود.

  • پیاز ادرار آوری قدرتمند است و خام و پخته آن هر دو این اثر را دارند.

  • پیاز برای کنترل فشارخون هم موثر است.

  • حفظ سلامت استخوان با مصرف پیاز، بر اساس گفته پژوهشگران سوئیسی، ترکیبات موجود در پیاز سفید رنگ می تواند پوکی استخوان را کاهش دهد.

  • مبارزه با سرطان (cancer)، پیازهای قرمز بیشترین اثرگذاری را در نابود کردن سلول های سرطانی سینه و سرطان روده  دارند.

  • مصرف پیاز پخته با سرکه برای تقویت هاضمه مناسب است.




  • پیاز شبیه سیب منبع بسیار عالی نوعی آنتی اکسیدان به نام« کرکتین» است. خطر پیدایش بیماری های قلبی- عروقی را کاهش می دهد.

  • وجود (( سیلیس)) در پیاز سبب می شود که استخوان ها مستحکم و عضلات تقویت شود.

  • مصرف پیاز در هنگام سفر به مناطق سردسیر سودمند دانسته شده است.

  • برای از بین بردن بوی بد پیاز پس از مصرف آن می توانید، یک عدد گردو یا مقداری نان سوخته بخورید یا چند عدد باقلا را جویده و مدتی در دهان نگهدارید.

  • کسانی که در هوای گرم دچار سردرد می شوند از خوردن پیاز خام (به خصوص پیاز سرخ کشیده) در تابستان جداً پرهیز کنند.

  • در اثر خرد کردن و نگهداری پیاز در مجاورت هوا از ویتامین C آن کاسته می‌شود.

  • پیاز به واسطه ترکیبات گوگردی ضدعفونی‌کننده قوی است و پوست کنده آن بسرعت می‌تواند میکروب‌های محیطی را بگیرد و منبع‌آلودگی شود. در نتیجه، پس از پوست گیری و خرد کردن پیاز باید بلافاصله آن را مصرف کرد.

  • پیاز خام قابلیت نگهداری در فریزر را ندارد و در اثر نگهداری پیاز سرخ شده در فریزر از خواص و کیفیت تغذیه‌ای آن کاسته می‌شود.

  • برای آن که هنگام خرد کردن پیاز دچار ریزش اشک نشوید، بهتر است پیش از پوست کندن، آن را در یخچال قرار دهید یا آن را در ظرف آب پوست‌گیری کنید.



طبع پیاز چیست؟


طبع پیاز در طب سنتی گرم و خشک است. گرمی ۴ درجه دارد و گرمی پیاز در درجه سوم قرار دارد، این به این معنی است که پیاز بسیار گرم است. پیاز قرمز در مقایسه با پیاز سفید گرمی بیشتری دارد. در واقع در طب سنتی اعتقاد بر این است که هرچه تندی و تیزی پیاز بیشتر و شکل آن کشیده تر باشد، مقدار گرمی و خشکی آن هم بیشتر است. چنانچه گرم مزاج هستید، بهتر است پیاز گرد و سفید رنگ بخورید که گرمی کمتری داشته و با مزاج شما سازگارتر باشد.
 
پختن پیاز از گرمی آن کم می کند و طبع آنرا به اعتدال نزدیکتر می کند. فواید پیاز خام بیشتر دارویی دارد و افزایش دهنده گرمی و خشکی بدن است، ولی پیاز پخته حالت غذایی دارد.



مصلح پیاز چیست؟


از مصلحات این گیاه می‌توان به آب انار، کاسنی و سرکه اشاره کرد. سرکه و کاسنی طبع سردی دارند و طبع آب انار هم معتدل یا سرد است، بنابراین مصرف این مواد غذایی همراه با پیاز، میزان گرمی آن را می‌کاهد. همچنین برای تعادل طبع پیاز آن را با آب و نمک بشویید. ترشی پیاز در مقایسه با پیاز خام یا پخته گزینه مناسب‌تری برای افراد گرم مزاج است.


 



انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب