بررسی تأثیر نانوذرات بر جوانهزنی ارقام مختلف عدس در دانشگاه مراغه
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ستاد ویژه توسعه نانو، با کاهش نزولات و افزایش برداشت آب از منابع زیرزمینی، کشت محصولات کشاورزی در مناطق خشک با مشکل شوری خاک یا آب آبیاری مواجه است. قابلیت جوانهزنی سریع و مقاومت در برابر عوامل نامطلوب محیط از جمله موارد تأثیرگذار در موفقیت کشت بذر در اینگونه خاکها و مناطق خشک و نیمه خشک است. از این رو هر گونه تیمار یا بهکارگیری موادی که جوانهزنی گیاهان مناطق خشک را سرعت بخشد، میتواند موجبات افزایش عملکرد را فراهم آورد.
محققان دانشگاه مراغه در پژوهشی به بررسی تأثیر استفاده از نانوذرات سیلیکون بر جوانهزنی بذر عدس و میزان تأثیرگذاری غلظتهای مختلف این نانوذرات بر ارقام مختلف این گیاه پرداختند. این کار با اضافه کردن نانو ذرات سیلیکون به محیط جوانهزنی یا تیمار بذر در محلولهای سیلیکونی صورت گرفته است.
نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان میدهد، میتوان با اضافه کردن نانو ذرات سیلیکون از طریق اعمال روی دانه رست و یا پوششدهی بذر با استفاده از فعالسازی سیستمهای دفاعی، جوانهزنی و رشد اولیه بذر را بهبود بخشید.
دکتر محسن جان محمدی، در توضیح مطالعات صورت گرفته عنوان کرد: «در این طرح ارقام مختلف عدس از مراکز تحقیقاتی داخلی و خارجی جمعآوری شد. سپس آزمایش جوانهزنی با هدف بررسی عکسالعمل مؤلفههای مختلف رشد دانه رست ارقام جمعآوری شده از مناطق جغرافیایی متفاوت به سطوح مختلف شوری و نانوذرات دیاکسید سیلیکون صورت گرفت. همچنین در طی مدت جوانهزنی، برخی از شاخصها نظیر شاخص جوانهزنی، قدرت رشد گیاهچه، سرعت جوانهزنی و برخی ازمؤلفههای رشد اولیه گیاهچه مورد ارزیابی قرار گرفت.«
وی در ادامه افزود: «نتایج نشان داد که جوانهزنی به طور قابل توجهی با افزایش میزان شوری به تعویق میافتد. این در حالی است که استفاده از نانوذرات دیاکسید سیلیکون (SiO2) میتواند اثر نامطلوب شوری بر جوانهزنی، طول ریشه و ساقه گیاه را بطور قابل توجهی کاهش دهد و موجب تسریع و بهبود جوانهزنی و رشد گیاهچه گردد. همچنین مشاهده شد که عکسالعمل ارقام مختلف در برابر کاربرد نانوذرات سیلیکون متفاوت است و بهترین نمود مربوط به ارقامی با منشاء مکزیک، سوریه و اردن (مناطق خشک و نیمه خشک) است».
جان محمدی در پایان عنوان کرد: «از آنجا که طبق بررسیها حداقل 15 درصد از اراضی کشور با مشکل شوری خاک مواجه هستند؛ از این رو نتایج این طرح، در صورت انجام آزمایشات تکمیلی در آینده، میتواند کمک شایانی به بهبود کشت و کار در این اراضی کند».
این تحقیقات حاصل تلاشهای دکتر محسن جان محمدی، دکتر ناصر صباغ نیا، اعضای هیئت علمی دانشگاه مراغه و مهندس امین احد نژاد از این دانشگاه است.
انتهای پیام/