بهمن افراسیابی مدیر کل حفاظت از منابع طبیعی سازمان جنگلها و مراتع طبیعی کشور در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی خبرگزاری آنا گفت: واقعیت این است که منابع طبیعی آسیبپذیر است و این آسیبپذیری بیشتر هم شده. اما تغییرات اقلیمی و خشکسالیهای پیدرپی اصلیترین و واقعیترین فاکتوری است که منابع طبیعی را تهدید میکند. در کنار این سیاستهای جوامع بهرهبردار و رعایت نکردن استفاده از ظرفیت منابع طبیعی کشور بیش از توان از عواملی است که این ماجرا را تشدید میکند.
وی در ادامه گفت: توسعه شهرها و روستاها و جمعیت زیاد در مناطق جنگلی از مجموعه آسیبهایی است که منابع طبیعی را بیش از گذشته به سمت نابودی میبرد.
افراسیابی با اشاره به آفتها و بیماریهایی که عامل تهدید در جنگل به حساب میآید ادامه داد: متأسفانه آفات و بیماریها در جنگلها با تغیرات اقلیمی تشدید پیدا میکند. براساس آمار هشتمین میلیون هکتار از عرصههای جنگلی و بیابانی ما به صورت لکهای گرفتار آفات و بیماریها شده است که از این میزان یک میلیون هکتار در وضعیت بحرانی قرار دارد. سازمان جنگلها کلیه مناطق بیمار را شناسایی و نقشههای آن را تهیه کرده است. نوع آفات و بیماریها مشخص و برای از بین بردن آنها دستورالعمل نوشته شده است. برای کنترل این آفات و بیماریها کانونهای بحرانی را در نظر گرفتیم و طی دو سال گذشته هر سال بخشی از این مناطق را هدف قرار داده و به مبارزه با آفات پرداختیم. از سال 1397 اعتبارات ملی و استانی از صندوق توسعه در حوزه آبخیزداری در نظر گرفت و در واقع مبارزه با آفات و بیماریها پررنگ دیده شد. در واقع براساس سیاستهای سازمان جنگلها با همه نوع آفات و بیماری مبارزه میشود.
وی با گله از برخی از کارشناسان که اعلام میکنند منابع طبیعی در حال نابودی و سازمان جنگلها فقط نظارهگر است گفت: ما در همهی مشکلاتی که گریبانگیر جنگلها شده است ورد پیدا کردهایم و تا حد توان تلاش کردیم این مشکلات را برطرف کنیم. برای آن اعتبارات را دیدیم و با آن به مبارزه پرداختیم اما در بعضی از جاها مبارزه پاسخ نداد. مثل شمشادهای هیرکانی. زیرا با توجه به وضعیت جنگلهای هیرکانی به دلیل زیرآشکوب (شمشادها در زیر تنه درختان دیگر سبز میشود) پرداکندگی که در جنگل وجود داشت و به لحاظ توپوگرافی منطقه به همه این شمشادها دسترسی نداشته و این سبب شد که در این حوزه موفق نباشیم. از طرف دیگر نیز آفت شبپره شمشاد و بیماری و بلایت شمشاد ویژگی خاص خود را داشت که مبارزه با آن از یک طرف موفق نبود. مسئله اینجاست که این نبود که نخواهیم بلکه نشد. اما با این حال با وجود خسارتهای زیادی که به شمشادها وارد شد تلاش داریم که بخش باقی مانده را حفظ کنیم. در زاگرس آفت جوانهخوار بلوط آفتی است که در دو سال گذشته خسارتهای زیادی به جنگلهای این مناطق زده است و سازمان جنگلها با تلاش توانسته قسمت اعظم این آفت را مهار کند. در بخش ایران طورانی تشی است که به گونهها حمله میکند و پوست بنهها را تا یک متر میخورد. در سطح 300 هزار هکتار به مبارزه با این آفت اقدام کردیم. در فلات مرکزی در تاغزارها آفت شپشک سفید را داشتیم که چهل هزار هکتار آلوده به این آفت است و تلاش کردیم با این آفت مبارزه میکانیکی و محلولپاشی کنیم.
انتهای پیام/