جزئیات 4 مقاله دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شبستر در کنگره ملی بهداشت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از شبستر، مقاله سیاوش نصراللهی با عنوان «اثر تیمار حرارتی بر روی میزان سم دیازینون در روغن کره»، مقاله گلناز اسحقیماکویی با عنوان «بررسی زندهمانی بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس در بستنی کاکائویی سنتی حاوی شیرینکننده استویا»، مقاله محمدجواد روحانیفر با عنوان «محصولات تراریخته تهدید یا فرصت؟» و مقاله رضا علیزاده با عنوان «تعیین غلظت آفتکش کلرپیریفوس در آب هویچ عرضهشده در آبمیوه فروشیهای تبریز» با راهنمایی دکتر محمدحسین موثق عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی شبستر در نخستین کنگره ملی بهداشت مواد غذایی ارائه و به چاپ رسید.
سیاوش نصراللهی در مقاله خود به موضوع آفتکشها پرداخته است. آفتکشها گروهی از مواد شیمیایی هستند که امروزه بهصورت وسیع برای کنترل آفات کشاورزی استفاده میشوند. حضور باقیمانده آفتکشها در محصولات کشاورزی و دامی، اثرات سوئی بر روی سلامت انسان دارد. دیازینون از جمله آفتکشهایی هستند که در مناطق مختلف ایران استفاده میشود. احتمال حضور آفتکشها در محصولات دامی نظیر کره حیوانی وجود دارد و مصرف این فرآوردهها، مخاطرات فراوانی برای مصرفکنندگان دارد.
هدف از این مقاله، بررسی اثر حرارت بر روی میزان سیم دیازینون در روغن کره تولیدی است. به نمونههای کره حیوانی مقدار 465 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم، سم دیازینون اضافه شد و نمونه تحت تاثیر تیمار حرارتی 80، 90 و 100 درجه سلسیوس قرار گرفتند. نمونهبرداری در زمانهای صفر، 30، 60، 90 و 120 دقیقه انجام گرفت. میزان سم دیازینون توسط روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا تعیین شد و همه تیمارهای حرارتی در سه تکرار انجام شد.
نتایج نشان داد که اختلاف معنیدار بین میزان سم در نمونههای شاهد و تحت تیمار حرارتی وجود دارد. بیشترین کاهش میزان دیازینون مربوط به تیمار 100 درجه سلسیوس در زمان 120 دقیقه بود و کمترین کاهش در 80 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه بود. با توجه به نتایج بهدست آمده هرچه میزان دما و مدت زمان بالاتر باشد، اثر حرارت بر کاهش میزان سم دیازینون بیشتر است.
گلناز اسحقیماکویی دانشجوی دکتری حرفهای دامپزشکی پژوهش خود را با عنوان «بررسی زندهمانی بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس در بستنی کاکائویی سنتی حاوی شیرینکننده استویا» ارائه داد. بستنی به دلیل قابلیت زیاد بقای پروبیوتیکها در آن و مطلوبیت به سبب خواص حسی ویژه، محیط مناسبی برای انتقال پروبیوتیکها به بدن است.
هدف از این مطالعه بررسی امکان تولید بستنی کاکائویی پروبیوتیک با استفاده از استویا است. بههمین منظور، میزان شکر در فرمولاسیون پایه بستنی در درصدهای مختلف صفر، 10، 25 و 50 با شیرینکننده استویا در نمونههای حاوی باکتری بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس جایگزین شد و نمونهها در دورههای زمانی یک، هفت و 14 روزه از نظر زندهمانی باکتری، میزان اسیدیته، pH و ارزیابی حسی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت.
شمارش تعداد باکتری در همه نمونهها بیشتر از حد مطلوب در طول دوره نگهداری بود. افزایش درصد استویا نیز در نمونهها سبب کاهش ویژگیهای حسی آنها شد.
مقاله محمدجواد روحانیفر با عنوان «محصولات تراریخته تهدید یا فرصت؟» به این موضوع مهم پرداخته است که سالهای اخیر همزمان با عمومیشدن بحث گیاهان تراریخته در ایران، چالشها و بحثهای زیادی مطرح شد. این بحثها در کشورهای مبدأ گیاهان تراریخته، حدود بیست سال است که مطرح است.
مدارکی دال بر مضربودن یا نبودن تراریختهها موجود است که بررسی این مدارک باعث میشود غذاهای تراریخته همچنان در اتهام خطرناکبودن برای سلامتی انسان، دام و محیط زیست باشند. خطرات غذاهای تراریخته از قبیل سمیبودن، حساسیتزایی، جلوگیری از لقاح و حتی احتمال سرطانزایی منجر شده است که محصولات تراریخته با احتیاط در اغلب کشورها وارد چرخه مصرف شوند.
نتایج مطالعات منتشرشده در اغلب موارد با هم در تناقض است. تاثیر گیاهان تراریخته بر طبیعت و اقتصاد نیز بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا آفتها و علفهای هرز مقاوم به علفکشها، علاوه بر توانایی تخریب محیط زیست، توانایی از بینبردن و فلجکردن صنعت کشاورزی را از طریق ایجاد ابرآفتها و ابرعلفهای هرز دارند که در نهایت میتواند باعث ضربه به تولید و وابستگی به سموم خاص شود.
میتوان به ممنوعبودن کشت تراریخته در بسیاری از کشورهای غربی نیز اشاره کرد. در این مقاله سعی شده است که به بررسی مستندات علمی موجود در مورد خطرات احتمالی گیاهان تراریخته پرداخته شود.
رضا علیزاده دیگر دانشجوی دکتری حرفهای دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شبستر با مقاله «تعیین غلظت آفتکش کلرپیریفوس در آب هویچ عرضهشده در آبمیوه فروشیهای تبریز» به راهنمایی مسعود مشهدی، اکبر بوجار و محمدحسین موثق در این همایش شرکت کرده بود.
امروزه وجود آفتکشها در مواد غذایی یکی از موارد تهدیدکننده سلامت مصرفکنندگان است. در ایران به علت مصرف خودسرانه برخی از سموم و نبود رعایت برداشت محصول با فاصله مناسب از آخرین سمپاشی در محصولات کشاورزی، سموم در سطوح مختلف مشاهده میشود.
در این مطالعه، میزان آفتکش کلرپیریفوس که از سموم ارگانوفسفره آلی است در آب هویچ سنتی عرضهشده در شهر تبریز تعیین شده است. شهر تبریز به پنج منطقه تقسیم شده و از مراکز عرضه آبمیوه سنتی، تعداد 50 نمونه بهصورت تصادفی از فروردین تا خرداد 1397 دریافت شد.
میزان آفتکش کلرپیریفوس به روش کروماتوگرافی با کارایی بالا در آزمایشگاه تحقیقات بیوشمی دانشگاه خوارزمی تعیین شد. آفتکش کلرپیریفوس در 92 درصد نمونهها مشاهده شد. بهنظر میرسد که کنترل مداوم و موثر حضور آفتکشها در محصولات کشاورزی باید در منطقه در نظر گرفته شود تا از مخاطرات مصرف چنین فرآوردههایی در مصرفکنندگان کاسته شود.
محمدحسین موثق عضو هیأت علمی تماموقت و استادیار گروه دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شبستر بوده و پیش از این چندین کتاب و مقاله از وی به چاپ رسیده است.
نخستین کنگره ملی بهداشت مواد غذایی با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه و انجمن علمی بهداشت مواد غذایی، 14 و 15 شهریور جاری در دانشگاه ارومیه برگزار شد.
انتهای پیام/4062/
انتهای پیام/