استخراج رنگ غذا از باکتریها
به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، باکتریهای سرمادوست در فساد مواد غذایی مثل گوشت، مرغ، ماهی و محصولات لبنی نقش دارند و در دمای نزدیک به صفر تکثیر و رشد پیدا میکنند. این باکتریها قادر به زندگی در مکانهای اکولوژیکی متفاوت هستند و به دو دسته باکتریهای سرمادوست اجباری و باکتریهای سرمادوست اختیاری تقسیم میشوند. برخی از این باکتریها، توانایی تولید رنگدانههایی دارند که در صورت استخراج، میتوان از آنها در صنعت استفاده کرد.
به طور کلی، رنگدانههای زیستی گروه خاصی از رنگدانهها هستند که به عنوان مواد ثانویه حاصل از سوختوساز سلولها توسط برخی از میکروارگانیسمها تولید میشوند. امروزه استفاده از رنگدانههای آلی تولیدشده توسط میکروارگانیسمها در صنایع غذایی با توجه به ماهیت و ایمنی آنها در حال افزایش است. این رنگدانهها در طبیعت و خواص خود متفاوت هستند.
در این خصوص و با توجه به کمبود مطالعات در این زمینه به ویژه در ایران، گروهی از محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای نیشابور و شاهرود سعی کردهاند در فعالیتی پژوهشی به بررسی و جداسازی میکروارگانیسمهای سرمادوست با توانایی تولید رنگدانه بپردازند تا در آینده بتوان از رنگدانههای استخراجشده آنها جهت استفاده در صنایع غذایی بهره برد.
بدین منظور، محققان، نمونههای خاک را از مناطق مختلف شهر طرقبه جمعآوری کردند و برای رشد باکتریها، کشت دادند. بعد از بررسیهای اولیه، تعداد 14 کلونی باکتریایی که مولد رنگدانه بودند از میان جمع کل باکتریها انتخاب و کشت شدند. سپس با استفاده از آزمونهای بیوشیمیایی و ژنتیکی مورد شناسایی قرار گرفتند.
محققان در نتایجی که از این تحقیق به دست آوردند مشاهده کردند که رنگدانه بهدستآمده از باکتری Brevundimonas bullata هیچ سمیتی روی سلولهای مختلف نداشت و میتوان از آن به عنوان یک رنگ طبیعی در صنایع غذایی استفاده کرد.
همچنین پازکی و پورعلی، محققان مجری این پژوهش با بررسی رفتار رنگدانههای به دست آمده متوجه شدند که بهترین رنگدانه از نظر خلوص، کیفیت و میزان تولید آن در محیط کشت، مربوط به باکتری Aeromonas hydrophylaبا رنگدانه صورتی پررنگ بود پسازآن رنگدانه زرد-نارنجی مربوط به باکتری Brevondimonas bullata قرار داشت.
بهعلاوه محققان در بررسی تأثیرات سمی رنگدانهها روی سلولها، مشاهده کردند که از میان 14 باکتری بررسیشده، رنگدانه تولیدی توسط باکتری Brevondimonas bullata میتواند دارای خواص ضدسرطانی باشد.
به گفته محققان و بر اساس نتایج جالب به دست آمده از این تحقیق که در فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران منتشر شده و به خواص بیولوژیکی رنگدانههای باکتریایی استخراجشده پرداخته، میتوان از رنگدانههای معرفیشده در زمینههای مختلف پزشکی و تکنولوژی استفاده کرد.
انتهای پیام/