رییس سازمان سینمایی: اعضای شورای پروانه ساخت باید پاسخگو باشند
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، چندی پیش خبر عدم صدور پروانه ساخت برای دو فیلم سینمایی «متری شش و نیم» که قرار بود دومین ساخته سعید روستایی پس از فیلم موفق «ابد و یک روز» باشد و همچنین فیلم سینمایی «لاتاری» که بنا بود آن را محمدحسین مهدویان کارگردانی کند، از سوی شورای پروانه ساخت اعلام شد، ماجرایی که شبهههای زیادی را در خصوص این دو کارگردان خوش آتیه به دنبال شد، حاشیهها و البته سوالاتی را ایجاد کرد.
کارگردانی که هنوز ناامید نیست
محمدحسین مهدویان پس از رد پروانه ساخت فیلمنامه فیلم سینمایی «لاتاری» که قرار بود اولین فیلم اجتماعی او با موضوعات روز جامعه باشد که به موضوع قاچاق زنان ایرانی به کشورهای عربی میپرداخت، طی مصاحبهای که در حاشیه برگزاری جشنواره فیلم سلامت داشت توضیح داد: «پس از اصلاحیههایی که شورای پروانه ساخت به این فیلم وارد کرد، موافقت خود را با اعمال این ممیزیها اعلام کردم، اما بازهم اعضای این شورا مجوز ساخت این فیلمنامه را صادر نکردند.»
وی با اشاره به اینکه همه چیز بر مبنای سلیقه پیش میرود، ادامه داد: «میخواستم فیلم اجتماعی درباره زمان حال بسازم که موضوع جنجالی داشت. یکی از آن فیلمهایی میشد که میتوانست با یک قهرمان کلاسیک، تاثیرگذار باشد. اما موفق نشدم مجوز لازم برای ساخت فیلم را بگیرم. البته از ساخته شدن این فیلم ناامید نیستم زیرا بالاخره شرایط تغییر میکند. بیشتر اتفاقات براساس تشخیص و اجتهاد آن آدمها است که ممنوع یا غیرممنوع میشوند.»
همه این اعتراض ها به کنار، مهدویان همان روز اعلام تصمیم شوراى پروانه ساخت با انتشار عکسی از صفحه اول فیلمنامه «لاتاری» در اینستاگرام خود نوشت: «با همه تلاش و عشقی که خرجاش کردیم، نشد که نشد که نشد. دلایلاش طولانی و مفصله. دوست ندارم خیلی مرور کنم. به خصوص حالا که ازش گذشتیم تا برسیم به یک راه تازه. نه که حالمون گرفته نشده باشه. شد ولی همه تلاشمون رو کردیم که گرفتار یاس نشیم. چه میدونم؟! شاید یک روزی که خیلی هم دور نباشه《لاتاری》 رو بسازیماش. مطمئنم فیلم جذاب و درجه یکی میشه. ولی اون زمان به هر دلیل امروز نیست. حالا... عکس رو ورق بزنید و ببینید که به جای مایوس شدن تصمیم گرفتیم بریم سراغ یه کار دیگه. چه کنیم دیگه. ما زنده به آنیم که آرام نگیریم. تا ببینیم خدا برای ما چی میخواد...»
چرا سعید روستایی سکوت کرد؟
اما نکته اى که جالب توجه است سکوت سعید روستایى در این ماجرا است. کارگردان فیلم سینمایى «ابد و یک روز» که با وجود ساخت این فیلم توانست تمام نظرها را به خود جلب کند تا امروز در خصوص رد فیلمنامه خود از سوى شوراى پروانه ساخت سکوت کرده است و این در حالى است که اعضاى این شورا نیز صحبتى در مورد چرایى رد این فیلمنامه مذکور نکرده اند.
تماس هایى که بى نتیجه ماند
بنا بر اتفاقاتى که افتاد و پاسخ سوالاتى که در ذهن مخاطب در این باره به وجود آمد که چرا دو فیلمنامه «لاتارى» و «مترى شش و نیم» نباید مجوز ساخت بگیرند با تک تک اعضاى شوراى پروانه ساخت تماس گرفتیم. اعضاى هفت نفره اى که هیچکدام پاسخگوى سوال ما نبودند!!
از میان جمال شورجه، منوچهر شاهسوارى، همایون اسعدیان، اکبر نبوى، مجید رضابالا، حسین کرمى و محمدباقر قهرمانى تنها سه نفر از آن ها پاسخگوى تلفن بودند البته تماس هایى که بى نتیجه ماند!
شورجه: صلاح ندیدیم!
در پى تماس هاى مکرر با جمال شورجه، ما به یک مصاحبهاى که بیش از این در این مورد با یکى از سایت هاى سینمایى کرده بود ارجاع داد، مصاحبهاى که در آن تنها مواردى در خصوص رد فیلمنامه محمدحسین مهدویان عنوان شده بود و باز هم دلیلى بر عدم صدور پروانه ساخت دومین فیلمنامه سعید روستایى نیامده بود.
جمال شورجه در این مصاحبه علت اصلى رد شدن فیلمنامه «لاتاری» محمد حسین مهدویان را جلوگیری از ورود این کارگردان به حواشی عنوان میکند و میگوید اعضای شورای پروانه نمایش صلاح ندیدند که چنین جوان خوشآتیهای به چنین مسائلی ورود کند.
شورجه در این مصاحبه در خصوص عنوان فیلمنامه محهدویان بیان مىکند: «فیلمنامه در ابتدا «نوشین» نام داشت و نسبت به دو فیلم قبلی مهدویان کاملا متفاوت و در ژانر اجتماعی بود. به هر حال این جنس کارها مشخصه ها و حساسیت های خاص خود را دارند و اثر ایشان مورد موافقت شورای پروانه ساخت قرار نگرفت و اعضا صلاح ندیدند این کارگردان به موضوعی ورود کند که ممکن است حاشیههایی را به دنبال داشته باشد.»
نبوی: علت مسایل را بازگو نمی کنیم
اما در این میان اکبر نبوى یکى دیگر از اعضاى شوراى پروانه ساخت در پاسخ به تلفن خبرنگار آنا به عنوان تنها به یک جمله اکتفا کرد و گفت: ما نمى توانیم مسایل پرونده ها را براى رسانه ها بازگو کنیم.
و البته محمدباقر قهرمانى نفر سومى بود که پاسخگوى تماس ما شد اما تماسى که عایده اى برایمان نداشت چرا که او نیز از توضیح درباره این موضوع سر باز زد و مشخصه اى را براى رد فیلمنامه هاى مذکور اعلام نکرد.
رئیس سازمان سینمایى: اعضاى شوراى پروانه ساخت باید پاسخگو باشند
در این میان براى پاسخ سوال خود به محمدمهدی حیدریان؛ رییس سازمان سینمایی متوسل شدیم که در حاشیه برگزارى جشنواره فیلم سلامت چند کلمه ای با او صحبت کردیم و دلیل رد مجوز برای ساخت دو فیلمنامه مذکور را جویا شدیم که البته در ابتدا حیدریان گفت: در جریان موضوعی که می فرمایید نیستم و اطلاع ندارم که چه فیلمنامه ای در کجا رد شده است.
اما پس از توضیحات ما در این خصوص، حیدریان ضمن تاکید بر این امر که اعضای شورای ساخت باید پاسخگو باشند، گفت: اساسا من به دوستان و کسانی که عضو شورا هستند تاکید کرده و می کنم که حتما پاسخگوی چنین مسایلی باشند، اما وقتی می گوییم مسئولیت و اختیار، در خصوص همه ما صدق می کند و نه تنها بخش خصوصی نه تنها بنده مسئول، بلکه همه از جمله اعضای شوراهایمان هم مسئولیت و اختیار دارند.
وی ادامه داد: به خصوص شورا که اختیار دارد نظرش را راجع به یک اثر بدهد و اختیار دارد که برای رد و قبول آن تصمیم گیری کند. با اینکه متصدی چراغ سبز و قرمز نیستیم و چنین وظیفه ای هم نداریم اما حتما باید به سمت تعامل بیشتر حرکت کنیم.
حیدریان افزود: حوزه فرهنگ؛ حوزه این نوع حرکت و عمل نیست بلکه همه در این حوزه باید با گفت و گو به یک نتیجه ای برسیم. ممکن است که اغنایی صورت نگیرد، اما تاکید می کنم که یک شورا به عنوان یک مرجع قانونی باید توضیح بدهد، و پاسخگوی فعالیت های خود باشد. شورا توضیحات خود را میدهد، تلاش در اغنا میکند و حتما نتیجه این گفتگوها 80 درصد حل مساله است.
وی با اشاره به اینکه رد این فیلمنامه به احتمال 80 درصد به صاحبانشان مربوط نمی شود، بیان کرد: یک تولیدکننده براساس یک پیش فرض یک محصولی را تولید کرده است و اعضای شورای پروانه ساخت برای صادر نکردن مجوز برای آن تصمیم گرفتهاند، تصمیمی که به صورت مطلق مربوط به صاحبان اثر نمی شود و ممکن است موضوع فیلمنامه آن ها سبب رد شدنشان شده باشد.
رییس سازمان سینمایی در پایان گفت: مسیری که ما می رویم در ابتدا گفتگو اعضای شورا و بعد تعامل میان آن ها و صاحبان اثر است.
اما به راستی این همه تناقض در پاسخ از کجا می آید؟ رییس سازمان سینمایی بر این باور است که شورای پروانه ساخت باید پاسخگو باشد، از طرفی یکی از این اعضا با سایتی دیگر مصاحبه می کند و علت رد مجوز یکی از فیلمنامه ها را عنوان می کند اما دیگری را هنوز در ابهام می گذارد و از طرف دیگر، باقی اعضای شورا هیچکدام پاسخگوی دیگر رسانه ها نیستند! این تناقض هر چه که هست سوالات را در این خصوص در ذهن رسانه ها و مخاطبان بیشتر می کند و این دغدغه را برای کارگردانان دیگر و جوان های خوش آتیه ایجاد می کند که شاید نفر بعدی آن ها باشند.
انتهای پیام/