دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

سهم نمایشنامه‌های ایرانی برای اجرا چقدر است؟

پیش از این هنرمندان و کارگردانان تئاتر تمایلی به استفاده از متون ایرانی نداشتند، اکنون با بررسی آثار متعددی که در  سالن‌های نمایشی پایتخت روی صحنه است شاهد توجه و گرایش هنرمندان به استفاده از متون ایرانی هستیم.
کد خبر : 196911

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، در تیرماه سال جاری 131 اثر نمایشی در اقصی نقاط شهر؛ از شرق تا غرب و از شمال تا جنوب شهر روی صحنه رفت، که از این میان 119 نمایش برگرفته از نمایشنامه‌های ایرانی بود. این امر نشان از رشد نمایشنامه‌نویسان ایرانی دارد که در طول سال‌ها توانسته‌اند به سطح قابل قبولی به لحاظ کیفی دست یابند.


هادی مرزبان که تا پیش از این تقریبا تمام نمایشنامه‌های زنده‌یاد اکبر رادی را اجرا کرده، این‌بار ‌نمایشی پرپرسوناژ و ارزشمندی با قلم علی نصیریان را در تماشاخانه سنگلج به اجرا در آورده است. حضور ایرج راد، امین زندگانی و محمود بصیری که سال‌ها ممنوع‌الکار بوده بخشی از نقاط قوت این نمایش هستند.


بهروز غریب‌پور که تاکنون اپراهای عروسکی «لیلی و مجنون»، عاشورا»، «حافظ» و... را با همکاری گروه تئاتر آران تولید و اجرا کرده است این روزها مشغول اجرای اثری جدید در تالار فردوسی است. او اپرای عروسکی «خیام» را با استفاده از 150 عروسک اجرا می‌کند که این تعداد نسبت به دیگر آثارش از عروسک‌های بیشتری برخوردار است.



آتیلا پسیانی که بیشتر در جایگاه کارگردان و بازیگر شناخته شده است، متنی با عنوان «تبار خون» را به نگارش درآورده که با کارگردانی توحید معصومی در سالن انتظامی خانه هنرمندان ایران روی صحنه است.



«زبان تمشک‌های وحشی» نیز نمایشنامه‌ای جدید از نغمه ثمینی است که با کارگردانی شیوا مسعودی در تماشاخانه پالیز روی صحنه است. ثمینی که همواره در مقام فیلم‌نامه‌نویس، نمایش‌نامه‌نویس آثار قابل توجهی را ارائه کرده در این اثر به سفر جادویی زن و شوهری اشاره دارد که بعد از ١٠ سال در سالگرد ازدواجشان با یکدیگر مسافرت می‌کنند، اما در این سفر اتفاقات عجیبی می‌افتد که این اتفاقات در هیچ سفر دیگری امکان‌پذیر نیست.


در میان آثار روی صحنه، نمایشی با عنوان «گوهر» در حال اجرا است که توسط سیروس همتی به نگارش در آمده است. اگرچه عموم مخاطبان سیروس همتی را بیشتر به عنوان بازیگر سینما و تئاتر می‌شناسند اما او در نمایشنامه «گوهر» به‌ کارگری به نام جمعه پرداخته که در پروژه‌ ساخت مسجدی مشغول به کار است و عاشق بانو گوهر، مهندس معمار این مسجد می‌شود. نمایش «گوهر» به کارگردانی سعید نجفیان در تماشاخانه مهر اجرا می‌شود.


پری صابری نیز که سال‌ها با تولید و اجرای آثار نمایشی به اساطیر و فرهنگ ایران زمین توجه ویژه داشته است، این روزها نمایش «شمس پرنده» در ایوان عطار کاخ سعدآباد به اجرا در آورده است.


سیامک صفری که او را بیشتر به عنوان بازیگر می‌شناسیم در جدیدترین اثر نمایشی خود که با عنوان «لامبورگینی» در پردیس تئاتر تهران روی صحنه است به پدیده گورخواب‌ها و حادثه پلاسکو اشاره می‌کند. او سعی دارد در این اثر با ایجاد تلنگر افراد را نسبت به حوادث پیرامون هوشیار نگه‌ دارد. او در این نمایش علاوه بر نویسندگی، کارگردانی و بازیگر این نمایش هم هست.



نمایش‌های کودک و نوجوان


در میان آثار ویژه کودک و نوجوان نمایشی از حسین فدایی حسین با عنوان «من شنگول و منگول نیستم»روی صحنه پردیس تئاتر تهران است که کارگردانی آن را مجتبی خمیسه برعهده دارد. فدایی حسین که در نگارش نمایشنامه‌های مذهبی و همچنین متون ویژه کودک و نوجوان از نمایشنامه‌نویسان مطرح و شناخته شده تئاتر است این‌بار کمدی موزیکالی را با هدف آموزش کودکان تولید کرده است.


در میان آثار روی صحنه همچنین متنی از مریم کاظمی با عنوان «رویای ماه» توسط احسان مجیدی در تالار هنر در حال اجرا است. مریم کاظمی خود در حوزه تئاتر کودک و نوجوان آثار بدیع و خلاقانه‌ای را اجرا کرده و دبیری جشنواره تئاتر کودک و نوجوان همدان را نیز برعهده دارد.


نمایش «خانم هزار پا» نوشته و کاری از ندا حاجی‌بابایی در تالار هنر و نمایش «انگیری منگیری» نوشته فاطمه سید طالبی و سجاد آقابابایی به کارگردانی سجاد آقابابایی در فرهنگسرای ملل، نمایش «خروس زری پیرهن پری و خاله سوسکه» نوشته احمد شاملو به کارگردانی سینا نورایی در تماشاخانه پالیز و نمایش «پهلوان کچل» نوشته مجتبی خمسه که به کارگردانی سحر پورفرج در فرهنگسرای نیاوران روی صحنه است، از دیگر آثار کودک و نوجوان تالارهای نمایشی هستند.


دیگر آثار روی صحنه ویژه قشر بزرگسال که نمایشنامه‌های ایرانی دارند از این قرار هستند:


نمایش «شاهزاده اژدها» نوشته آتسا شاملو، نمایش «زال و رودابه» نوشته شهناز روستایی، نمایش «عاشقانه‌های فرهاد» نوشته حسین زنگنه، نمایش «از پشت پلک‌های نیمه باز» نوشته سلیم باشکوه، نمایش «تلخی‌های شیرین» نوشته آتوسا قاضی، نمایش «اگر یک روز دیگر زنده بودم» نوشته مهدی راستی، نمایش «خواب خیس ماهی» نوشته مهدی میرباقری، نمایش «حسن بدری برنده خوشبخت یک عدد مزدا3» نوشته هامون قاپچی، نمایش «بیست و یک» نوشته بهادر مالکی، نمایش «بهمن کوچیک» گروه بیدل، نمایش «دیدار» نوشته نگین صادقی پور، نمایش «کیک تولد» نوشته احسان مهدی، نمایش «مزرعه ننه جون» نوشته فریبا رستوار، نمایش «پادشاه تنبل و پدربزرگ دانا» نوشته علیرضا قربان زاده، نمایش «دیگ دیگو» نوشته حسین مزینانی.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب