تذکر کتبی وزیر بهداشت به رئیس صدا و سیما / تبلیغات گمراه کننده در تلویزیون
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از ایرنا، مدتی است نوع جدیدی از تبلیغات کالاهای مرتبط با سلامت در صدا و سیما و تقریبا در تمام شبکههای تلویزیونی رایج شده است، در این نوع تبلیغات یک زن به عنوان مبلغ کالا برای مدت طولانی در حدود 10 دقیقه ادعاهایی را در مورد یک کالا که حتی نام آن هم اعلام نمیشود، مطرح میکند. ادعاهایی مانند درمان قطعی ریزش مو، رویش مجدد مو و درمان قطعی طاسی یا درمان قطعی لاغری و امثال آن.
این تبلیغات مدتهای طولانی است که از صدا و سیما پخش میشود. شیوه فروش این کالاها که حتی نام آنها نیز برده نمیشود نیز مانند تبلیغات ماهوارهای به صورت فروش از طریق پیامک و تحویل به در منزل است.
با توجه به اینکه این نوع تبلیغات به صورت بسیار گسترده از صدا و سیما پخش میشود و با توجه به ادعاهای بزرگ آنها و نیز معلوم نبودن نام و برند برخی از این کالاها که نوعی تبلیغ خاکستری و مبهم محسوب میشود برای روشن شدن موضوع به سراغ رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو رفتیم.
رسول دیناروند تبلیغ هر نوع کالایی که ادعای درمانی دارد را به طور کلی ممنوع اعلام کرد و گفت: هیچکدام از کالاهای دارویی و حتی آرایشی، بهداشتی و مکملها حتی اگر مجوز تولید از وزارت بهداشت داشته باشند حق تبلیغ ادعای درمانی ندارند.
اخیرا تبلیغات گستردهای از شبکههای مختلف تلویویون پخش میشود که به عنوان مثال کالایی برای درمان قطعی ریزش مو را معرفی میکند و ادعا میکند که این کالا با مجوز وزارت بهداشت است، نظر وزارت بهداشت در مورد این تبلیغات چیست؟ آیا مورد تایید هستند؟
دیناروند: به طور کلی تبلیغ هر نوع دارو که برای درمان یک عارضه باشد، در کشور ممنوع است، تبلیغات سایر کالاها مثل فرآوردههای آرایشی و بهداشتی، غیر قانونی نیست و مجاز است اما هیچکدام از این کالاها نیز حق ادعای درمانی ندارند.
هر کالایی که ادعای درمانی کند،تبلیغش ممنوع میشود، حتی اگر یک کفش که اصلا کالای سلامت نیست، ادعا کند که برای درمان دیسک کمر کاربرد دارد و موثر است، تبلیغ آن ممنوع میشود، برای اینکه این ادعا ثابت نشده است و باید در مراجع ذی صلاح این ادعا ثابت شود و حتی اگر این ادعا ثابت شود و خاصیت درمانی داشته باشد، حق تبلیغ ندارد.
نظر شما در مورد تبلیغات اخیر صدا و سیما چیست؟
دیناروند: وزارت بهداشت مخالف تبلیغات اخیر صدا و سیما و تبلیغ کالاهایی است که متاسفانه ادعاهای درمانی عجیب و غریب میکنند.
برای درمان قطعی ریزش مو یا درمان چاقی؟
دیناروند: بله، برای لاغری، ریزش مو و امثال اینها. وزارت بهداشت کاملا با این تبلیغات مخالف است و هم بنده و هم وزیر بهداشت به رئیس صدا و سیما نامه کتبی نوشتهایم و به طور رسمی تذکر دادهایم و اعلام کردهایم که این تبلیغات گمراه کننده است و صدا و سیما باید جلوی این کار را بگیرد. چون واقعا این تبلیغات درست نیست.
این کالاها از جمله کالایی که ادعای درمان قطعی ریزش مو و رویش مجدد مو را دارد، ادعا میکنند که از وزارت بهداشت مجوز دارند،همین طور است؟
دیناروند: نه لزوما.
برخی از این کالاها حتی اسم شان هم در تبلیغات نمیآید و معلوم نیست چه کالایی تبلیغ میشود؟
دیناروند: اصلا، برخی از این تبلیغات شبیه تبلیغات ماهوارهای است که اصلا درست نیست.
به نظر این شیوه جدیدی از تبلیغات است که در صدا و سیما شروع شده است؟
دیناروند: واقعا نمیدانم، در صدا و سیما چه میگذرد، آیا به مشکل بودجهای خورده است، یا چه مشکلی دارد، بله جدیدا این نوع تبلیغات دیده میشود و خیلی هم عجیب است.
این تبلیغات ثانیهای هم نیست و چندین دقیقه طول می کشد و خیلی طولانی است.
دیناروند: بله، گاهی اوقات، 10 دقیقه یا 15 دقیقه یک کالا تبلیغ میشود و به راحتی تبلیغ میکنند، واقعا خیلی عجیب است و معلوم است که این تبلیغات اثر دارد که مدتهای طولانی است بخش میشود.
توصیه و نظر وزارت بهداشت در مورد این تبلیغات برای مردم چیست؟
دیناروند: وزارت بهداشت، کاملا با این تبلیغات مخالف است و به هیچ عنوان این تبلیغات و ادعاهای آنها را تایید نمیکنیم و به مردم میگوییم که این کالاها هیچ فرقی با کالاهای ماهواره ای ندارند و همان طور که قبلا به مردم گفته ایم که به تبلیغات این نوع کالاها در ماهواره ها توجه نکنند، الان هم در مورد این کالاها در صدا و سیما به مردم می گوییم که به این تبلیغات توجه نکنند و بدانند که این نوع تبلیغات و ادعاها از نظر قانونی هم ممنوع است.
آیا درمان قطعی ریزش مو وجود دارد؟
دیناروند: معلوم است که نه، اگر قرار بود، ریزش مو درمان قطعی داشته باشد که تا حالا باید این عارضه در دنیا از بین رفته بود. واقعا چنین چیزی نه در ایران بلکه در دنیا وجود ندارد و تاکنون هیچ درمان قطعی برای ریزش مو در دنیا پیدا نشده است.
در مور درمان چاقی چطور؟
دیناروند: اگر قرار بود کسی با یک دارو، لاغر شود، دیگر هیچ فرد چاقی در دنیا وجود نداشت، مردم گول این تبلیغات را نخورند، هیچ کدام از این تبلیغات مورد تایید وزارت بهداشت نیست. ممکن است برای کمک به رژیم درمانی چاقی، محصولاتی از وزارت بهداشت مجوز بگیرند اما ادعای درمان قطعی داشتن به طور یقین مورد تایید وزارت بهداشت نیست.
کالاهایی که در این تبلیغات برای درمان ریزش مو معرفی شود، مجوز وزارت بهداشت را دارد؟
دیناروند: من نمی دانم این چه کالاهایی است، چون اسم آن هم در تبلیغ برده نمی شود، ممکن است کالایی به طور کلی از وزارت بهداشت مجوز هم داشته باشد ولی تاکنون وزارت بهداشت به هیچ کالایی به عنوان درمان قطعی ریزش مو مجوز نداده است.
سازمان غذا و دارو در بازار رصد نکرده است که این چه کالاهایی است، چون به راحتی میشود یک نمونه را خریداری و بررسی کرد؟
دیناروند: بازرسی سازمان غذا و دارو این موضوعها را رصد میکند، حتما از بازرسی سازمان موضوع را پیگیری میکنم اما به طور قطعی میگویم که هیچ کدام از این ادعاها و تبلیغات مورد تایید وزارت بهداشت نیست.
انتهای پیام/