رواداری ابوالحسن خرقانی، راز همزیستی و نیاز امروز دنیاست
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا ـ زهره سعیدی: «حامد مختارانی» گرافیست، آهنگساز، رهبر ارکستر و یکی از هنرمندان توانمند کشور است. او آثار بسیاری را در حوزه فرهنگ و هنر ساخته است و اکنون به پاسداشت هزاره خرقانی آثاری را تهیه و تدوین کرده و همچنین با یک اثر در نمایشگاه گروهی هنرهای تجسمی با نام «هزاره خرقانی» شرکت کرده است. درباره حضور او در این نمایشگاه با مختارانی به گفتوگو نشستیم که مشروح آن را میخوانید:
درباره فلسفه این رویداد بیشتر توضیح دهید؟
این رویداد فرهنگی به پاس هزاره عارف بزرگ ابوالحسن خرقانی و فرهنگ رواداری ایشان شکل گرفته با جمله عمیقی با این مضمون: «هر که در این خانقاه درآید نانش دهید و از ایمانش مپرسید»، رواداری در آموزههای خرقانی نه تنها به عنوان یک فضیلت اخلاقی، بلکه به عنوان یک ضرورت اجتماعی مطرح میشود. در دنیای امروز که با چالشهای فراوانی از جمله تنشهای قومی، مذهبی و فرهنگی روبرو هستیم، آموزههای خرقانی میتواند راهگشای همزیستی مسالمت آمیز باشد.
به چند اصل کلیدی در رواداری خرقانی اشاره کنید.
یکی از اصول مهم رواداری خرقانی، پذیرش دیگران با تمام اختلافاتشان است. او بر این باور بود که هر فردی دارای حقیقتی است که باید به آن احترام گذاشت. همچنین، محبت و شفقت در برخورد با دیگران از دیگر محورهای آموزههای اوست. خرقانی معتقد بود که محبت میتواند پل ارتباطی میان دلها باشد و به ما میآموزد که هر انسان دارای ارزش و کرامت است و نباید تنها بر اساس اعتقاداتش مورد قضاوت قرار گیرد. برای بهره برداری از آموزههای خرقانی، باید به ایجاد فضایی از گفتوگو و تبادل نظر اهمیت بدهیم. دردنیای امروز با وجود ابزارهنر و رسانه این ظرفیت وجود دارد که با بهره گیری از آن به یکدیگر نزدیکتر شویم، به نظرم رواداری خرقانی راز همزیستی و نیاز امروز دنیاست. بنده و سایر دوستان هنرمندم دراین رویداد همگی سعی به انتقال این پیام داریم.
درباره شکل گیری این فضا و محتوا برایمان بیشتر توضیح دهید.
دکتر بهنام دارابی پیشنهاد این رویداد را دادند و من هم استقبال کردم، درباره متن موضوع تامل شد و تصمیم برآن شد که متناسب با این موضوع طبیعت، حس تاریخی، موسیقی و خوشنویسی را تلفیق کنم و ویدیو آرتی هم کنار اثر تجسمی بسازم. کار آغاز شد کل این فرایند هنری در طبیعت و بر روی کوه انجام شد این انتخاب به من این امکان را داد تا با انرژیهای طبیعی و آرامش محیط، ارتباط عمیق تری با اثر برقرار کنم. همچنین، حین نوشتن خط، ساز نی مینواختم که این تجربه را برای من بسیارروحانی و الهام بخش میکرد.
در این اثر از نمادها یا عناصر خاصی نیز استفاده کردهاید؟
بله، ازپنجره قدیمی مربوط به دوره قاجار استفاده کردم که به نوعی حس قدمت را تداعی کند، پنجره نمادی از ورود به یک فضای جدید و پذیرش است. این نماد به خوبی با پیام ابوالحسن خرقانی همخوانی دارد، از ساز نی استفاده کردم که نماد هویت انسانی، خویشتن و نمادی کهن از موسیقی بشرو ایران است و دیگر نماد از خط شبه شکسته نستعلیق با فرم سیاه مشق بهره گرفتم، نهایتاً فیلمبرداری هوایی و زمینی این اثر توسط هنرمند گرامی مسعود کامرانی انجام شد. پس از اجرای اثر در طبیعت، استاد نصرالله مدقالچی جمله معروف خرقانی را با صدای آسمانیشان خوانند. ایشان با نگاه عمیقی که به فرهنگ ایران دارند، همیشه در این راه بنده را همراهی کردهاند و تمام عمرشان را برای خدمت به رشد فرهنگ و هنر ایران صرف کردهاند.
درباره تکنیک و نوع خط اجرایی توضیح دهید؟
از جوهر به روی چوب پنجره قدیمی استفاده کردم، بدون آستر و سمباده تا بافت قدیمی چوب تغییری نکند این انتخاب به من این امکان را داد تا حس تاریخ و زمان را در اثرم به تصویر بکشم. از خط شبه شکسته نستعلیق استفاده کردهام که زیبایی و ظرافت خاصی دارد. این خط به خوبی با فضای سیاه مشق و نقاشی خط همخوانی دارد و احساسات عمیقتری را منتقل میکند. انتخاب این خط به دلیل ارتباط عمیق آن با فرهنگ ایرانی و روح شاعرانهاش بوده است.
درباره شروع نمایشگاه گروهی و سایر آثار بفرمایید.
با همراهی بهنام دارابی و مدیران گالری بزم، خانم و آقای نقاشزاده، این رویداد فرهنگی محقق شده است و از جمعه شانزدهم آذر با پیام پروفسور سید حسن امین، پروفسور داریوش فرهود و نادر کریمیان سردشتی آغاز شده و به مدت یک هفته ادامه خواهد داشت. در این رویداد آثار متعددی از هنرمندان نامدار به نمایش گذاشته شده از جمله اساتید رضا رینهای، حمیدرضا قلیچخانی و سایر هنرمندان که هر کدام به شکلی در القای فرهنگ رواداری کوشیدهاند.
به عنوان یک هنرمند، چه انتظاری از بازخورد مخاطبان دارید؟
امیدوارم مخاطبان با مشاهده این آثار درک عمیقتری از مفهوم رواداری و همزیستی پیدا کنند. همچنین، امیدوارم این نمایشگاه به عنوان یک دعوت به گفتوگو درباره ارزشهای انسانی و فرهنگی مورد توجه قرار گیرد.
نمایشگاه از جمعه ۱۶ آذر ساعت ۱۶ تا ۱۹ در گالری بزم برپا است. لازم به ذکر است این نمایشگاه تا روز ۲۳ آذر ماه در این گالری ادامه دارد.
انتهای پیام/