مهمان ناخوانده روزهای سرد مخاطرهای برای سلامت روان
به گزارش خبرنگار آنا-امید زحمتکش؛ با شروع فصل سرما و کاهش دما؛ در پایتخت، شهرهای پرجمعیت و صنعتی داستان آلودگی هوا تیتر یک اخبار کشور شده است. اما این معضل برای امسال و سال قبل نیست، چندین سال است که آلودگی هوا گریبان نظام سلامت و زیبایی کشور را گرفته است.اما عوارضی که آلودگیهای موجود در هوا بر سلامت انسانها به دنبال دارد محدود به امروز و فردا نمیشود و در آینده سلامت افراد نیز تأثیرگذار است، از سالیان گذشته تاکنون تحقیقات بسیاری با موضوع تأثیر آلودگی هوا بر سلامت جسم و روح افراد انجامشده است.
بر اساس مطالعهای که در 16 سپتامبر در JAMA Network Open منتشر شد، قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا خطر ابتلا به بیماری پارکینسون (PD) را افزایش میدهد، همچنین بامطالعهای که در 4 سپتامبر در BMJ بهصورت آنلاین منتشر شد، آلودگی هوا با خطر بیشتری برای تشخیص ناباروری در مردان مرتبط است.
همچنین طبق مطالعهای که در 25 ژوئن در مجله آمریکایی پزشکی تنفسی و مراقبت حیاتی منتشر شد، قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در دوران کودکی با علائم برونشیت بزرگسالان مرتبط است.
آنتونلا زانوبتی متخصص بهداشت محیط دانشگاه هاروارد در یک مطالعه قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در دوران کودکی را مؤثر برافزایش خطر ابتلا به آسم دانست.
اما با اثبات وجود تمام این تأثیرات منفی که آلودگی هوا در سلامت مردم دارد کشور ما همچنان با این معضل دستوپنجه نرم میکند و هموطنان ما حدود نیمی از سال را از این آلودگیها و ذرات معلق در هوا استنشاق میکنند.
هزینه 40 تا 50 همتی وزارت بهداشت برای مقابله با آلودگی هوا
عباس شاهسونی رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت در یک برنامه زنده تلویزیونی با اشاره به اینکه راهکار مقابله با آلودگی هوا، درمان نیست بلکه باید پیشگیری کرد، گفت: هزینهها و عوارض ناشی از آلودگی هوا به وزارت بهداشت بهگونهای است که سالانه 40 تا 50 همت در این خصوص برای درمان بیماران بهنظام سلامت تحمیل میشود.
وی بابیان اینکه بسیاری از وسایل حملونقل عمومی و سنگین، معاینه فنی ندارند، تأکید کرد: در حال حاضر حدود 12 میلیون موتورسیکلت در کشور تردد میکنند که 90 درصد آنها فرسوده است، سال گذشته فقط 6 هزار موتورسیکلت به مراکز معاینه فنی مراجعه کردهاند.
آلودگی هوا در سلامت روان، خود را بهصورت بیماریهایی مانند استرس، پرخاشگری و افسردگی خود را نشان میدهد.
زینب حاج کاظمی روانشناس و استاد دانشگاه آزاد در گفتوگو با خبرنگار آنا بابیان اینکه آلودگی هوا تأثیرات خیلی مخربی بر جسم و سلامت روان انسان دارد، گفت: آلودگی هوا باعث تغییراتی در سطح شیمیایی مغز میشود که بر اساس ژنتیک حالات مختلفی را در فرد ایجاد میکند بهعنوانمثال سطح اضطراب و استرس در افرادی که بهصورت ژنتیکی شخصیتی اضطرابی دارند، بالا میرود.
وی افزود: پرخاشگری در افرادی که با آلودگی هوا دستوپنجه نرم میکنند بیشتر مشاهده میشود همچنین آلودگی هوا باعث تشدید علائم در افرادی که بهصورت ژنتیکی درگیر بیماری افسردگی هستند میشود.
استاد دانشگاه آزاد بابیان اینکه بالا رفتن سطح اضطراب و استرس مهمترین عارضه آلودگی هوا است، ادامه داد: این معضل عمومی آستانه تحمل افراد را پایین میاورد و پرخاشگری در بیماران بهخوبی دیده میشود.
حاج کاظمی گفت: آلودگی هوا برای تمامی سنین خطرات خیلی جدی میتواند به همراه داشته باشد اما برای دو گروه کودک و سالمند این خطرات بهمراتب بیشتر است. آلودگی هوا در کودکان باعث کاهش شدید رشد مغز و تعویق افتادن بلوغ مغزی میشود.آزمایشها نشان میدهد آلودگی هوابر ضریب هوشی کودکان تأثیر منفی دارد.
وی افزود: وجود سرب موجود در هوا باعث کاهش عملکرد فرد میشود و میزان تمرکز افراد را بهشدت کاهش میدهد که این موارد مشکلات بسیار زیادی را در یادگیری ایجاد میکند و باعث کاهش سطح سلامت روان فرد میشود.
متخصص روانشناسی با اشاره به اینکه تحقیقات زیادی با موضوع ارتباط مستقیم آلودگی هوا با بیماری اوتیسم و بیش فعالی یا adhd انجامشده است. ادامه داد: نتایج این تحقیقات نشان میدهد؛ آلودگی هوا فراوانی این اختلالات و شدتش آن را در افراد افزایش میدهد کرده و باعث بروز احساس خستگی و کاهش انرژی در فرزندان میشود.
آلودگیهوا موثر در ابتلا سالمندان به آلزایمر
وی افزود: بیماریهای روانی ناشی از آلودگی هوا افراد را از ارتباط گرفتن در مدرسه یا محیط زندگی دور میکند و بر سلامت روان و اعتمادبهنفس آنها تأثیر دارد. متأسفانه در سالمندان نیز آلودگی هوا موجب افزایش خطر زوال عقل و آلزایمر میشود، در برخی موارد در معرض هوای آلوده بودن عملکرد مغز را بهشدت کاهش میدهد و دردسرهایی برای خود و اطرافیان فرد سالمند به دنبال دارد.
استاد دانشگاه آزاد گفت: روانشناسان به افرادی که در معرض بیماری هستند، بهرهگیری از تکنیکهای ذهن آگاهی و مدیتیشن در طول روز مخصوصاً قبل از خواب را توصیه میکنند چراکه این روشهای درمانی تأثیر بسزایی در سلامت روان و کنترل هیجانات خواهد داشت.
وی در پایان تأکید کرد: برای ماههای سرد سال که آلودگی هوا بیشتر است ، توصیه میشود افراد در محیطهای آلوده و یا بیرون از منزل قرار نگیرند و تا جایی که مقدور است در منزل باشند و برای بیرون از خانه از ماسک استفاده کنند. مردم عزیز در روزهای آلوده ورزش را در محیطهای سربسته انجام دهند و اگر این امکان را ندارند، ورزش کردن را به زمان دیگری موکول کنند چراکه آسیبهای آلودگی بر روان و جسم خیلی بیشتر از منافع آن خواهد بود، همچنین افراد اگر در روزهای آلوده علائم اضطراب و افسردگی بیشتری دارند حتماً به روانشناس مراجعه کنند.
انتهای پیام/