دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

اهمیت تنظیم زمان وعده‌های غذایی در مدیریت بیماری دیابت

اهمیت تنظیم زمان وعده‌های غذایی در مدیریت بیماری دیابت
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت با تاکید بر اهمیت زمان‌بندی مناسب برای مصرف غذا در مدیریت بیماری دیابت گفت: تا حد امکان مواد غذایی را طبق رژیم غذایی تنظیم شده در ساعات معینی از روز مصرف کنید.
کد خبر : 942733

به گزارش خبرگزاری آنا؛ فرشته فزونی کنترل نوسانات قند خون را از راهکار‌های مقابله با بیماری دیابت دانست و تاکید کرد: محدودیت شدید کالری یا حذف وعده‌های غذایی در بیماران دیابتی به هیچوجه توصیه نمی‌شود و باعث بروز عوارض در بیمار می‌شود.

وی افزود: برخی مواد غذایی در کنترل قند خون نقش دارند، اما هیچ یک از مواد غذایی را نمی‌توان جایگزین دارو‌های تجویزی کرد و همه بیماران باید دارو‌های خود را به طور منظم با نظر پزشک معالج مصرف کنند. 

 فزونی زمان‌بندی مناسب برای مصرف غذا را در مدیریت بیماری دیابت بسیار مهم برشمرد و تاکید کرد: تا حد امکان مواد غذایی را طبق رژیم غذایی تنظیم شده در ساعات معینی از روز مصرف کنید.

به گفته وی فاصله زیاد بین وعده‌های غذایی یکی از عوامل افت قند خون است و نظم و ترتیب در زمان مصرف غذا می‌تواند تاثیر مثبتی در کنترل قند خون داشته باشد.

فزونی خاطرنشان کرد: کربوهیدرات مصرفی (برنج، نان، سیب زمینی و...) باید با توجه به دارو‌های کنترل قند خون یا میزان و نوع انسولین مصرفی و طبق برنامه غذایی تنظیم شود و در وعده‌های اصلی غذا و میان وعده‌ها توزیع و مصرف شوند.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت استفاده از کربوهیدرات‌هایی که شاخص گلایسمیک پایین‌تری دارند را برای کنترل قند خون مناسبتر عنوان کرد.

به گفته وی شاخص گلایسمیک، سرعت آزاد شدن قند موجود در مواد غذایی در خون را نشان می‌دهد؛ بنابراین ممکن است دو ماده غذایی میزان قند یکسانی داشته باشند، اما یکی از آنها قند خون را سریع‌تر افزایش دهد.

فزونی یادآور شد: انواع نان‌های سبوس‌دار (مانند نان سنگگ و نان تهیه شده از آرد کامل) به دلیل فیبر بالاتری که دارند از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری می‌کنند. اما باید توجه داشت که نباید از نان‌های سبوس‌دار به هر میزان و بدون محدودیت مصرف کرد بلکه باید مقدار کربوهیدرات آن در هر وعده غذایی محاسبه شود.

وی به ضرورت مصرف روزانه حبوبات، غلات کامل، لبنیات کم چرب سبزی و میوه به میزان متعادل اشاره کردو گفت: حبوبات منبع غنی از فیبر، پروتیین گیاهی و کربوهیدرات با شاخص گلایسمیک پایین هستند و از افزایش ناگهانی قند خون بعد از غذا خوردن جلوگیری می‌کنند بنابراین انتخاب خوبی برای بیماران مبتلا به دیابت هستند.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت تصریح کرد: افراد دیابتی در انتخاب میان وعده‌ها نیز باید به میزان و نوع کربوهیدرات و تاثیر آنها بر قند خون خود توجه کنند.

وی با بیان این که میوه‌ها می‌توانند به عنوان میان وعده‌های سالم انتخاب شوند افزود: هر واحد از انواع میوه ۱۵ گرم کربوهیدرات دارد بنابراین میوه‌ها باید به تعداد مشخص و به دفعاتی که در برنامه غذایی تنظیم شده در طول روز مصرف شود و از استفاده همزمان چند نوع میوه یا مقادیر زیاد در یک وعده پرهیز شود.

این کارشناس تغذیه یک واحد میوه را شامل یک عدد میوه متوسط مانند سیب، پرتقال، گلابی یا نصف لیوان میوه‌های ریزمانند دانه انار و... عنوان کرد و گفت: مصرف سالاد و سبزی همراه با غذا و میوه از افزایش ناگهانی قندخون جلوگیری می‌کند.

فزونی توصیه کرد: برای پیشگیری از افزایش ناگهانی قند خون، میوه را به همراه یک واحد سبزی، (مثل یک عدد خیار، کرفس) یا همراه با کمی ماست مصرف کنید.

وی تاکید کرد: مصرف سالاد و سبزی‌های تازه همراه با وعده‌های غذایی از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری می‌کند.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت استفاده از منابع غذایی حاوی امگا ۳ (مانند انواع ماهی‌ها) و اسیدچرب غیراشباع (مثل روغن زیتون) یا سایر انواع روغن‌های مایع (آفتابگردان، کنجد) به مقدار مناسب و طبق رژیم غذایی تنظیم شده را پیشنهاد کرد.

وی توصیه کرد: روزانه ۲ تا ۳ واحد لبنیات کم چرب خصوصا از نوع پرو بیوتیک مصرف شود.

توصیه‌های مهم برای بیماران دیابتی

فزونی با تاکید بر این که رژیم غذایی هر بیمار دیابتی با توجه به شرایط بیمار و دارو‌های مصرفی تنظیم می‌شود به بیان توصیه‌ها و نکاتی برای کنترل بهتر قند خون پرداخت که به شرح زیر است:

* بهترین روش پخت غذا آب پز کردن، بخار پز کردن و کباب کردن در فر است هرچه زمان پخت کمتر باشد بهتر است. زمان دم کشیدن برنج و ماکارونی را کوتاه کنید و همراه با سبزیجات و حبوبات مصرف کنید.

* میوه‌های خشک در مقایسه با قند و شکر ارزش غذایی بالاتری دارند و حاوی فیبر و ریزمغذی هستند. دو قاشق غذاخوری کشمش یا توت خشک تقریبا ۱۵ گرم قند یا ۶۰ کیلوکالری انرژی دارد. افراد مبتلا به دیابت می‌توانند با توجه به میزان توصیه شده در برنامه غذایی از این مواد استفاده کنند و بهتر است این میزان در یک وعده مصرف نشود و در طول روز تقسیم شود.

* بسیاری از غذا‌های فرآوری شده دارای شکر افزوده، مواد مغذی کم، چربی بالا و سدیم زیاد هستند و نباید مصرف شود.

* به نشانگر‌های رنگی تغذیه‌ای توجه کنید و محصولات غذایی که قند، نمک و روغن کمتری دارد انتخاب کنید

* از مصرف مواد غذایی با سدیم بالا و مواد غذایی پرچرب حاوی کلسترول بالا و یا اسید‌های چرب ترانس پرهیز کنید.

* سعی کنید غذا را به آرامی و در محیط با آرامش میل کنید.

برای دریافت مشاوره تغذیه رایگان به مراکز خدمات جامع سلامت نزدیک محل سکونت مراجعه کنید.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب