ارائه طرحهای هوشمندسازی ساخت و ساز از سوی دانشگاهها/ ۱۵ درصد ساختمانهای تهران صنعتی احداث میشود
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، در حالی مسئله صنعتی سازی مسکن در ایران به عنوان راه حلی اساسی برای پاسخگویی به نیاز روز افزون و ناترازی قابل توجه انباشته شده در بازار مسکن مطرح میشود که هم اکنون پروژههای تولید مسکن بزرگی در کشور نیز در حال اجرا است. اما با توجه به سرعت پیشرفت این پروژههای به راحتی میتوان تصور کرد که هرچند که پای مسائلی مالی نیز در میان است، اما شیوههای صنعتی سازی چندان در این پروژهها به کار گرفته نمیشود.
سوالی که مطرح است در اینجا این است که که مولفههای صنعتی سازی مسکن چیست؟ و چرا این روش جای پای خود را در صنعت ساختمان کشور محکم نکرده است.
در این خصوص ایرج رهبر رئیس انجمن انبوه سازان استان تهران به خبرنگار آنا گفت: صنعتی سازی مسکن در ایران به تازگی شروع شده است و هم اکنون در حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد از ساختمانها ممکن است با شیوههای صنعتی احداث شود. لازم به ذکر است که در جهان صنعتی سازی سازمان به نسلهای هفتم و هشتم رسیده است؛ اما در کشور ما این شیوه ساخت و ساز در نسل چهارم باقی مانده است.
وی ضمن تاکید بر عقب ماندگی صنعت ساختمان کشور از شیوهها و فناوریهای صنعتی سازی ساختمان گفت: با توجه به در جریان بودن طرحهای حمایتی مسکن در کشور مانند مسکن مهر و نهضت ملی مسکن، فرصت خوبی پدید آمده است تا مهندسان کشور ما به تجربه اندوزی در این زمینه بپردازند.
از نظر علمی و فناوری چیزی کم نداریم
رهبر تصریح کرد: مهندسان و معماران ایرانی از نظر علمی در سطح بسیار بالایی هستند و معمولا در ردههای اول و دوم جهانی در راس دیگر مهندسان قرار میگیرند. اما در کشور ما فرصت کافی به مهندسان جوان برای نشان دادن توانایی خود داده شده نشده است؛ حتی هم اکنون نیز با تلاشهایی که برای اجرای صنعتی سازی در طرحهای حمایتی مسکن در جریان است به شدت مخالف میشود.
وی در ادامه اظهار کرد: به نظر میرسد که عدهای در تلاش برای بقا و ارتجاع صنعت مسکن کشور به شیوههای سنتی سازی هستند و با سرکوب روند صنعتی سازی بر این موضع پافشاری میکنند. شایان ذکر است که برخورد با این طرز تفکر نه تنها در جامعه ساختمان سازان بلکه در بین مسئولان دولت نیز مشاهده میشود.
رئیس انجمن انبوه سازان استان تهران تاکید کرد: پیش نرفتن به سوی صنعتی سازی با توجه به پتانسیل عظیمی که جوانان تحصیل کرده کشور در این بخش دارند و همچنین فعال بودن طرحهای حمایتی مسکن و پروژههای انبوه سازی مربوط به آن از دست دادن فرصت است و این فرصت سوزی علاوه بر تاثیر بر معضلات بخش مسکن عواقبی به همراه دارد و باید با این روند مقابله شود.
وی ادامه داد: به عنوان مثال برای توسعه سیستمهای صنعتی سازی طرحهای احداث تونلی از حدود ۱۳۹۰ در مسکن مهر پردیس آغاز شد. در این شیوه سعی شده است که سازهها را بتوانیم به صورت صنعتی تولید کنیم و در آن از فناوریها و تکنیکهایی مانند قطعات پیش ساخته و بتونهای درجا که درآن سقف و دیوارها یکپارچه هستند، استفاده شد.
رهبر تصریح کرد: اولین مرحله توسعه این فناوری با همکاری شرکتهای ترکیهای بود، اما در ادامه کار سازندگان ایرانی با قدرت تمام این این شیوه را به کار گرفتند و حتی بهتر از پیمانکاران خارجی انجام دادند. ما پس از پروژه مسکن مهر پردیس خود را برای ادامه استفاده از سیستم ساخت تونلی آماده کرده بودیم؛ چرا که تهیه ملزومات کارگاهی این شیوه ساخت هزینه اولیه بسیار بالایی را طلب میکند؛ اما متاسفانه حمایتی که مد نظر بود انجام نشد.
وی در ادامه تشریح کرد: ساخت و ساز در این حالت نیازمند تهیه و ساخت قالبها و تجهیزات مخصوص به آن است و این موضوع به شدت هزینه بر است و سود حاصل از این سرمایه صرفا با ساخت انبوه بدست خواهد آمد؛ منتها این شیوه در همان مسکن مهر پردیس متوقف و موجب ضرر هنگفتی شد. لازم به ذکر است که در برخی از پروژههای نهضت ملی مسکن نیز از سوی برخی سازندگان تلاشهایی برای استفاده از شیوههای صنعتی شده است، اما چندان فراگیر نبوده است.
هوشمند سازی یکی از ارکان بسیار مهم در توسعه سیستمهای صنعتی سازی در داخل ساختمان است. باید توجه داشت در ساختمان هوشمند سازی امکانات گستردهای در مباحث صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی ایجاد میکند، اما بایستی برای توسعه این بخش به آن زمینه و فرصت لازم داد. باید توجه داشت که برای توسعه صنعتی ساختمان انتظار تشویق نیست؛ همانقدر که ممانعتها کمتر شود، کفایت کرده و این صنعت به سرعت جای خود را پیدا خواهد کرد.
تلاش برای استفاده از فناوریهای پرینت سه بعدی
رئیس انجمن انبوه سازان استان تهران گفت: در برخی از شرکتهای ساخت و ساز تلاشهایی برای بهره گیری از تکنولوژی پرینترهای سه بعدی و قطعات پیش ساخته در جریان است و این فناوریها بهره گیری میشود. هدف از این تلاش ها، تمرین و سنجش پیمانکاران برای ارزیابی کاربردهای تکنولوژیکی و شیوه بهره گیری از فناوریهای نوین است.
وی با تاکید بر اهمیت توسعه کامل شیوههای ساخت صنعتی گفت: اگر بخواهیم شیوه صنعتی سازی را به طور کامل اجرا کنیم باید به سوی استفاده از این فناوریها و ابزار در داخل ساختمان برویم؛ یعنی غیر از مسئله سازه و اسکلت بایستی سرویسهای بهداشتی و آشپزخانه را به صورت پیش ساخته آماده کرده و در محل فقط انشعابات برق، آب و گاز این قسمتها متصل شود.
هوشمند سازی ساختمان در کشور بومی سازی شده است!
رهبر اظهار کرد: موارد هوشمند سازی ساختمان در کشور به نوعی بومی سازی شده است و شرکتهای مختلفی در این زمینه چندین سال است که فعال هستند. اما همانطور که عنوان شد برای ایجاد صرفه اقتصادی در این زمینه بایستی به تولید و بهره گیری در مقیاس انبوه برسیم. زمانی که هزینهها در مقیاس تک واحدی است، بدیهی است که هزینههای ساخت و بهره گیری به شدت افزایش خواهد یافت.
وی ادامه داد: در حال حاضر مردم تا حدودی متوجه شرایط کسری انرژی و لزوم بهره گیری از فناوریهای نوین برای کاهش هزینههای انرژی در ساختمان شده اند؛ دولت نیز برای توسعه این بخش بایستی کمک کرده و با اقدامات فرهنگ سازی و تشویقی به جا افتادن این بخش در فرهنگ ساخت و ساز کمک نماید.
رئیس انجمن انبوه سازان استان تهران گفت: تحول در آموزش و تسریع در تغییر دیدگاهها و طرحهای دانشگاهی از دیگرمسائل مهم است که باید در راستای تحقق موضوع بکارگیری از هوش مصنوعی در صنعتی سازی سازهها به نحو درست صورت گیرد.
انتهای پیام/