دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 فروردين 1403 - 00:01
تقویم علم؛

۲۸ فروردین در دنیای علم چه خبر؟

۲۸ فروردین در دنیای علم چه خبر؟
در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 906080

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۲۸ فروردین برابر ۱۶ آوریل را ورق می‌زنیم.

***

روزالیند فرانکلین

۱۶ آوریل ۱۹۵۸ میلادی برابر با ۲۸ فروردین ۱۳۳۷ خورشیدی، روزالیند السی فرانکلین، شیمیدان فیزیک انگلیسی و بلورشناس پرتو ایکس درگذشت. فرانکلین در کشف ساختار مولکولی اسید دئوکسی ریبونوکلئیک (دی‌ان‌ای) که ترکیب کروموزومی است که اطلاعات ژنتیکی را رمزگذاری می‌کند، مشارکت داشت. آغاز سال ۱۹۵۱، او و موریس ویلکینز عکس‌های پراش پرتو ایکس دقیقی از دی‌ان‌ای تهیه کردند که باعث شد او به شکل مارپیچی این مولکول مشکوک شود. وقتی جیمز واتسون عکس‌های او را دید، شکل مارپیچ دوتایی دی‌ان‌ای را تایید کرد. سپس واتسون و فرانسیس کریک گزارش این کشف را منتشر کردند. فرانکلین هرگز برای کار مستقلش به رسمیت شناخته نشد. او در سال ۱۹۵۱ درگذشت و چهار سال بعد کریک، واتسون و ویلکینز برای کشف ساختار مارپیچ دوتایی جایزه نوبل را دریافت کردند. بعدها تحقیقات مختلفی، نقش مهم فرانکلین را در کشف دی‌ان‌ای و کنار گذاشته شدنش به اثبات رساند.

۲۸ فروردین در دنیای علم چه خبر؟)

ماری مینارد دالی 

 ۱۶ آوریل ۱۹۲۱ میلادی برابر با ۲۸ فروردین ۱۳۰۰ خورشیدی، ماری مینارد دالی، زیست‌شیمی‌دان آمریکایی که اولین زن آفریقایی‌آمریکایی بود که در رشته شیمی مدرک دکتری گرفت به‌دنیا آمد. او در سال ۱۹۴۷ توانست این مدرک را دریافت و سپس پژوهش‌هایش را در مقطع فوق‌دکتری در مؤسسه راکفلر آغاز کند. پژوهش‌های دالی مطالعه ترکیب و سوخت‌وساز اجزای هسته‌های سلولی، تعیین ترکیب پایه اسیدهای نوکلئیک دئوکسی پنتوز و محاسبه سرعت جذب گلیسین نشاندارشده را با اجزای هسته سلولی شامل می‌شد. هفت سال بعد، او یک پست دانشگاهی گرفت و شروع به تدریس زیست‌شیمی کرد و درباره متابولیسم دیواره شریان‌ها و ارتباط آن با پیری، فشار خون بالا و تصلب شرایین تحقیق کرد. بعدها، او جذب، سنتز و توزیع کراتین را در کشت سلولی و بافت مطالعه کرد و در سال ۱۹۸۶ بازنشسته شد.

۲۸ فروردین در دنیای علم چه خبر؟

اولین زنی که ازطریق کانال مانش پرواز کرد

۱۶ آوریل ۱۹۱۲ میلادی برابر با ۲۸ فروردین ۱۲۹۱ خورشیدی، هریت کوئیمبی، هوانورد آمریکایی، اولین خلبان زن بود که بر فراز کانال مانش پرواز کرد. او انگلستان را با یک هواپیمای ۵۰ اسب بخاری که لویی بلریوت به او قرض داده بود ترک کرد. این هواپیمایی بود که او قبلاً هرگز با آن پرواز نکرده بود. کوئیمبی با این هواپیما و قطب‌نمائی که به‌تازگی نحوه استفاده از آن را یاد گرفته بود سوی فرانسه حرکت کرد. باوجود دید ضعیف و مه، کویمبی ۵۹ دقیقه بعد در نزدیکی هاردلو در فرانسه فرود آمد. پس‌از فرود، ساکنان محلی از او استقبال کردند، اما غرق‌شدن کشتی تایتانیک چند روز قبل باعث شد گزارش محدودی از دستاورد کوئیمبی در مطبوعات جهان منتشر شود. او در همان سال، در اول جولای ۱۹۱۲، وقتی کنترل هواپیمایش را در یک نمایشگاه پرواز در نزدیکی کوئینسی، ماساچوست از دست داد، درگذشت. او اولین زن آمریکایی بود که خلبان دارای مجوز شد، اما دوران حرفه‌ای‌اش به‌عنوان خلبان فقط ۱۱ ماه به‌طول انجامید.

۲۸ فروردین در دنیای علم چه خبر؟

رز تالبوت بولارد

۱۶ آوریل ۱۸۶۴ میلادی برابر با ۲۸ فروردین ۱۲۴۳ خورشیدی، رز تالبوت بولارد، پزشک آمریکایی و استاد دانشکده پزشکی به‌دنیا آمد. او مدرک پزشکی خودش را در کالج پزشکی بیمارستان زنان در شیکاگو به‌دست آورد و در بالاترین سطح کلاسش در سال ۱۸۸۶ فارغ التحصیل شد. بولارد در سال 1886 به کالیفرنیا نقل‌مکان کرد و در کمک به مراقبت‌های مربوط به بیماری همه‌گیر آبله در لس‌آنجلس نقش مهمی ایفا کرد. سپس در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی به تدریس در رشته زنان و زایمان پرداخت و در سال ۱۹۰۲ به‌عنوان رئیس انجمن پزشکی لس‌آنجلس انتخاب شد. او همچنین یکی از اعضای کالج جراحان آمریکا و یکی از تنها هشت زنی بود که در زمان تاسیس این سازمان در سال ۱۹۱۲ به‌عنوان عضو انتخاب شدند. هنگامی‌که انجمن پزشکی آمریکا در سال ۱۹۰۹ کمیته آموزش بهداشت عمومی را تأسیس کرد، بولارد یکی از ۱۰ پزشک منصوب به این کمیته و تنها پزشک این کارگروه از لس‌آنجلس بود. کارگروه زنان پزشکان انجمن پزشکی لس‌آنجلس، جایزه سالانه رز تالبوت بولارد را به زنان پزشک که «قهرمان و پیشگام» شناخته می‌شود اعطا می‌کند.

۲۸ فروردین در دنیای علم چه خبر؟

 

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب