دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 فروردين 1403 - 10:04

اسرائیل گوشه رینگ گیر افتاد

اسرائیل گوشه رینگ گیر افتاد
تصویب قطعنامه آتش‌بس فوری را می‌توان دستاوردی دیپلماتیک برای محور مقاومت تلقی کرد؛ چراکه فراتر از علنی شدن تقابل میان بایدن و نتانیاهو، نمایش «منزوی شدن رژیم صهیونیستی در عرصه جهانی» را به رخ کشید.
کد خبر : 903087

گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا- مریم خرمائی: اینکه آمریکا بعد از گذشت ۶ ماه از تهاجم نظامی رژیم صهیونیستی علیه غزه، بالاخره از موضع خود مبنی بر وتوی قطعنامه‌های آتش‌بس عقب‌نشینی کرد، موضوعی است که به محل گمانه‌زنی رسانه‌های غربی درباره آینده روابط کاخ سفید و کابینه فعلی تل‌آویو تبدیل شده است.

رای ممتنع برای بایدن حکم انتخاب میان دو گزینه «بد» و «بدتر» را داشت؛ چراکه کارزار انتخاباتی ۲۰۲۴ برای او حق انتخاب چندانی نمی‌گذارد

روز دوشنبه، بعد از آنکه در پیش‌نویس ارائه‌شده از سوی الجزایر عبارت «آتش‌بس دائم» به «آتش‌بس» تغییر کرد، قطعنامه «آتش‌‎بس فوری در غزه» با ۱۴ رای موافق در برابر یک رای ممتنع آمریکا، تصویب شد تا نشانی باشد از رویکرد نسبتاً متحد جامعه بین‌الملل درباره لزوم توقف هرچند کوتاه درگیری‌ها در باریکه‌ای که مردم آن زیر بمباران مداوم جنگنده‌های رژیم صهیونیستی با خطر قحطی و نسل‌کشی دست و پنجه نرم می‌کنند.

البته بعد از سه بار وتوی قطعنامه‌های مشابه، دادن رای ممتنع به قطعنامه اخیر کار چندان راحتی برای «جو بایدن» سکان‌دار دموکرات کاخ سفید نبود. 

از زاویه چشم این کهنه سیاستمدار پیر که به قضیه نگاه کنیم، رای ممتنع برای او حکم انتخاب میان دو گزینه «بد» و «بدتر» را داشت؛ چراکه کارزار انتخاباتی ۲۰۲۴ برای او حق انتخاب چندانی نمی‌گذارد. بایدن باید میان «پرهیز از واگذاری رای حامیان اسرائیل به نامزد جمهوری‌خواه» و «از داست دادن حمایت دموکرات‌های ترقی‌خواهی که او را متهم به حمایت بیش‌‎ از اندازه از اسرائیل می‌کنند»، توازن برقرار کند.

اینکه دولت واشینگتن بلافاصله بعد از رسانه‌ای شدن خبر تصویب قطعنامه آتش‌بس فوری در غزه به عبارت‌هایی مثل «الزام‌آور» نیست یا «این به معنای تغییر موضع آمریکا نیست» متوسل شد، حکایت از سردرگمی کاخ سفید و بندبازی بایدن بین این دو گزینه دارد.

به عبارت بهتر، رای ممتنع را می‌توان راهکاری برای فرونشاندن آتش خشم افکار عمومی جهان و در عین حال، تطمیع رای‌دهندگان دموکرات ترقی‌خواه تلقی کرد و اصرار آمریکا به غیرالزام‌آور بودن قطعنامه را هم راهی برای دلجویی از تل‌آویو و راضی نگه داشتن رای‌دهندگان آمریکایی طرفدار صهیونیسم به حساب آورد.

با این اوصاف، تیتر خبرگزاری «رویترز» مبنی بر اینکه «بایدن و نتانیاهو در مسیر برخورد با یکدیگر قرار گرفته‌اند»، البته به شرطی که این تصادف را کنترل شده ارزیابی کنیم، می‌تواند تا حدی صحت داشته باشد. با این حال، نباید فراموش کنیم که این تصادف تاحد زیادی زنجیره‌ای و متأثر از عامل برخورد بایدن به دیوار اعتماد رای‌دهندگان آمریکایی است.

قطعنامه دیروز شورای امنیت را فقط به یک شرط می‌توان نشانه گسست پیوند میان کاخ سفید و کابنیه فعلی تل‌آویو تلقی کرد و آن شرط هم این است که بپذیریم «بایدن حمایت خود را از بنیامین نتانیاهو دریغ کرده است و نه اسرائیل». 

حتی اگر بنابر ادعای «متیو میلر» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا «قطعنامه شورای امنیت الزام‌آور نباشد و اجرای آن در گرو ادامه مذاکره باشد»، شورا می‌تواند به پشتوانه آن اقدامات تنبیهی بیشتری علیه رژیم صهیونیستی اتخاذ کند.

انگ «نسل کشی» برای رژیمی که مشروعیت کاذب خود را از افسانه «هولوکاست» و قتل‌عام یهودیان در جریان جنگ جهانی دوم می‌گیرد، بسیار گران تمام می‌شود

اما فراتر از علنی شدن اختلاف میان بایدن و نتانیاهو، «نمایش منزوی شدن اسرائیل در عرصه جهانی» است که اهمیت دارد.

حتی بعد از آنکه روزنامه «اسرائیل هیوم» به نقل از «دونالد ترامپ» متحد نزدیک تل‌آویو و نامزد جمهوری‌خواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا می‌نویسد «باید این جنگ‌تان را تمام کنید»، لذت تماشای انزوای رژیم اسرائیل بیشتر هم می‌شود.

ترامپ در مصاحبه با این روزنامه صهیونیستی می‌گوید: «اسرائیل باید خیلی محتاط باشد؛ چراکه شما در حال از دست دادن حمایت بخش قابل توجهی از جهان هستید. دارید حمایت زیادی را از دست می‌دهید».

آنگونه که روزنامه انگلیسی «گاردین» نوشته است، امروز سه‌‎شنبه «فرانچسکا آلبانیز» گزارشگر ویژه سازمان ملل در مسائل حقوق بشری فلسطین، با ارائه گزارشی خواستار گنجاندن اسرائیل در لیست تحریم‌های تسلیحاتی به جرم اقدام به «نسل‌کشی» خواهد شد.

در نسخه‌ای از این گزارش که به رؤیت گاردین رسیده است، آلبانیز استدلال می‌کند که دلایل معقولی وجود دارد که باور کنیم اسرائیل دست‌کم ۳ تا ۵ فقره جرم مرتبط با نسل‌کشی مرتکب شده است.

حتی این احتمال هم وجود دارد که در صورت حمله اسرائیل به رفح، آمریکا برای حفظ ظاهر هم که باشد، بخشی از کمک تسلیحاتی به تل آویو را تعلیق کند.

از آن گذشته، انگ «نسل کشی» برای رژیمی که مشروعیت کاذب خود را از افسانه «هولوکاست» و قتل‌عام یهودیان در جریان جنگ جهانی دوم می‌گیرد، بسیار گران تمام می‌شود. جهان برای نخستین بار به طور یک‌پارچه درباره اصالت هولوکاست و حقانیت رژیم صهیونیستی دچار تردید شده و این مسئله در کنار قطعنامه روز گذشته شورای امنیت، دستاوردی بزرگ برای محور مقاومت است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب