دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 اسفند 1402 - 08:23
تقویم علم؛

۹ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

۹ اسفند در دنیای علم چه خبر؟
در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۹ اسفند برابر با ۲۸ فوریه را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 898883

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۹ اسفند برابر با ۲۸ فوریه را ورق می‌زنیم.

***

کاربوراندم

۲۸ فوریه ۱۸۹۳ میلادی برابر با ۹ اسفند ۱۲۷۱ خورشیدی، ادوارد گودریچ آچسون، شیمی‌دان آمریکایی حق اختراعش برای ساخت پودر سیلیکون‌کاربید را ثبت کرد. آچسون علاوه‌بر ارائه روش ساخت این پودر، کوره الکتریکی دسته‌ای را اختراع کرد که حتی امروز هم این ماده در همان‌نوع کوره تولید می‌شود. پس‌از این ثبت اختراع شرکت کاربوراندم را برای تولید سیلیکون‌کاربید فله راه‌اندازی کرد و ازاین‌رو، این ترکیب شیمیایی با نام تجاری کاربوراندم شناخته می‌شود که یکی از مواد دیرگداز و نیمه‌رسانا است که فقط به‌روش مصنوعی سنتز می‌شود و در ساینده‌ها کاربرد دارد. باکمک این ماده می‌توان سرامیک‌های بسیار سختی را ساخت و از آنها در ترمز و کلاچ خودروها و صفحات سرامیکی جلیقه‌های ضد گلوله استفاده کرد.

۹ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

گلدزوِرثی گارنی

۲۸ فوریه ۱۸۷۵ میلادی برابر با ۹ اسفند ۱۲۵۳ خورشیدی، سِر گلدزوِرثی گارنی، مخترع پرکار انگلیسی که نیم‌قرن پیش‌از ظهور خودروهای بنزینی، کالسکه‌های بخار موفقی ساخت درگذشت. اولین کالسکه او با موفقیت بین لندن و باث با سرعت متوسط ۲۵ کیلومتردرساعت حرکت کرد و به‌این‌ترتیب، او چند نمونه دیگر از این کالسکه ساخت و شرکت خدمات مسافربری باز کرد. اما مخالفت قدرتمند شرکت‌های تربیت‌کننده اسب‌های باری سبب شد کرد که خیلی زود برای این کالسکه‌های بخار مالیات وضع شود. یکی دیگر از اختراعات او Bude Light (لامپِ بود) نام داشت به‌مدت ۶۰ سال مجلس عوام انگلستان را روشن کرد. این چراغ نفتی استاندارد اما بسیار پرنوری با گاز اکسیژن بود که گاز ازطریق لوله‌ای، شعله‌ای وسط چراغ می‌افروخت. کربن نسوخته در شعله نفت به‌طرز باورنکردنی می‌سوخت و نور سفید و درخشانی از شعله زرد ضعیف چراغ نفت تولید می‌شد.

۹ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

بارون کلمنس فون پیرکه

۲۸ فوریه ۱۹۲۹ میلادی برابر با ۹ اسفند ۱۳۰۷ خورشیدی، کلمنس فون پیرکه، دانشمند و متخصص اطفال اتریشی که بیشتر به‌دلیل مطالعاتی که در حوزه باکتری‌شناسی و ایمنی‌شناسی شناخته می‌شود درگذشت. پیرکه در سال ۱۹۰۶ متوجه شد بیمارانی که قبلا سرم اسب یا واکسن آبله را تزریق کرده بودند، واکنش‌های سریع‌تر و شدیدتری نسبت به تزریق دوم داشتند. او از واژه یونانی allos به‌معنی و ergon به معنای کار، کلمه آلرژی را برای توصیف این واکنش حساسیتی ابداع کرد. اندکی پس‌از آن، پیرکه دریافت که آنتی‌ژن توبرکولین، که رابرت کخ از باکتری‌های عامل سل در سال 1890 جدا کرد، ممکن است به نوع مشابهی از واکنش منجر شود. چارلز مانتو ایده‌های پیرکه را گسترش داد و آزمایش مانتو را که طی آن توبرکولین به پوست تزریق می‌شود در سال ۱۹۰۷ به آزمایشی تشخیصی برای سل تبدیل کرد.

۹ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

 آدلی باودلر ویلیامسون

۲۸ فوریه ۱۹۱۶ میلادی برابر با ۹ اسفند ۱۲۹۴ خورشیدی، آدلی باودلر ویلیامسون مخترع بریتانیایی و سازنده محصولات مراقبت از پوست به‌دنیا آمد. ویلیامسون با اختراع پاک‌کننده دست «اسوارفیگا» شناخته می‌شود. اسوارفیگا نام ژله سبزرنگی است که مکانیک‌ها، چاپخانه‌چی‌ها و سایر مشاغل ماشین‌کار برای شستن چربی، کثیفی و جوهر از دستانشان استفاده می‌کنند. آدلی ویلیامسون شرکتش را با نام Deb Ltd در سال ۱۹۴۱ با فروش شوینده ملایم برای مراقبت از جوراب‌های ابریشمی راه‌اندازی کرد، بازاری که با ورود الیاف نایلون پس‌از جنگ جهانی دوم سقوط کرد. اما او می‌دانست که مکانیک‌ها دست‌هایشان را با بنزین، پارافین و ماسه تمیز می‌کنند که در از بین بردن چربی مؤثر است، اما باعث خشکی پوست و حساسیت‌های پوستی می‌شود. به‌این‌ترتیب، او فرمول شوینده‌اش را برای تمیز کردن چربی پوست بدون این عوارض جانبی تطبیق داد و نام آن را با ترکیب swarf که در گویش دربی‌شایری به‌معنی شن چرب و ega به‌معنی اشتیاق برای تمیزکردن، اسوارفیگا نامید. تا زمانی که او بازنشسته شد، این شرکت 20 برند داشت. امروزه در انگلستان از واژه اسوارفیگا به‌طور عام برای همه انواع ژل‌های پاک‌کننده چربی و گریس استفاده می‌شود به‌خصوص اگر این ژل‌ها همانند اسوارفیگای واقعی به رنگ سبز باشد.

۹ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب