۱۲ دی در دنیای علم چه خبر؟
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوریها، کشفها و حتی زادروزها و درگذشتهای دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمیگیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۱۲ دی برابر با ۲ ژانویه را ورق میزنیم.
****
نخستین عکس از ماه
۲ ژانویه ۱۸۳۹ میلادی برابر با ۱۲ دی ۱۲۱۷ خورشیدی لوئی ژاک مانده داگِر، عکاس معروف فرانسوی و مخترع اولین عکس دائمی به شیوه داگرئوتیپ روی فیلم نقرهای، موفق شد برای نخستینبار از ماه عکس بگیرد. متاسفانه زمانی که در ۸ مارس ۱۸۳۹، آزمایشگاهش به همراه سوابق و مواد اولیه آزمایشیاش طعمه حریق شد این عکس از بین رفت. اولین عکس باقیمانده از ماه، یک داگرئوتیپ است که جان آدامز ویپل در ۱۸۵۱ گرفت.
پل بروکلین
۲ ژانویه ۱۸۷۰ میلادی برابر با ۱۲ دی ۱۲۴۸ خورشیدی، پروژه ساخت پل بروکلین برای عبور از رودخانه شرقی، شهر نیویورک، ایالات متحده، با دهانهای به عرض ۱۶۰۰ فوت برای کشتیرانی آغاز شد. جان روبلینگ این پروژه ۱۳ ساله را کلید زد و پساز مرگ او پسرش واشنگتن روبلینگ آن را تکمیل کرد. تااینکه سرانجام در ۲۴ می ۱۸۸۳ افتتاح شد. چیزی که در آن زمان بهعنوان بزرگترین شاهکار مهندسی در نظر گرفته میشد، هنوز در حال خدمت است و بهعنوان اولین پل معلق کابلی فولادی با برج سنگی جهان شناخته میشود. این پل دو برابر اندازه پل معلق نیاگارا است و از زمان ساخت تا سال ۱۹۰۳ طولانیترین پل معلق جهان بود.
لونا 1
۲ ژانویه ۱۹۵۹ میلادی برابر با ۱۲ دی ۱۳۳۷ خورشیدی، اتحاد جماهیر شوروی اولین فضاپیمای خودش را برای فرار از نیروی گرانشی زمین به فضا پرتاب کرد. این ماموریت بدون سرنشین که ابتدا «راکت کیهانی» نام داشت، به نام لونا 1 (ماه ۱) نامگذاری شد. کمی بیشاز هشت ساعت بعد، بهجای رسیدن به ماه آنگونهکه در نظر گرفته شده بود، بهدلیل خطای سامانه هدایت، از فاصله ۶هزارو۴۰۰ کیلومتری کنار ماه عبور کرد. درعوض، اولین فضاپیمایی بود که وارد مدار خورشید شد. این فضاپیما به ابزارهایی برای اندازهگیری تابشهای کیهانی و همچنین میدانهای مغناطیسی زمین و ماه مجهز بود. تماس با این فضاپیما تا ۶۲ ساعت پساز پرتاب میسر بود و بعد، باتریها خالی شدند. لونا۲ در ۱۲ سپتامبر ۱۹۵۹ به فضا پرتاب شد.
چارلز هاچت
۲ ژانویه ۱۷۶۵ میلادی برابر با ۱۲ دی ۱۱۴۳خورشیدی، چارلز هاچت شیمیدان کاشف عنصر کلمبیوم بهدنیا آمد. سال ۱۸۰۱ زمانیکه هاچت در موزه بریتانیا در لندن کار میکرد در مجموعه این موزه یک قطعه کانی کلومبیت را بررسی کرد و دریافت که کلومبیت ماده معدنی بسیار پیچیدهای است و هاچت کشف کرد که آن کانی خاک جدیدی دارد که نشانه وجود عنصر جدیدی است. او عنصر جدید را به افتخار کاشف آمریکا، کریستف کلمب، کلمبیوم نامید. این عنصر حدود ۴۰ سال بعد دوباره کشف شده و به نام فعلیاش نیوبیم نامگذاری شد. نیوبیوم، فلز واسطه خاکستری روشن، بلوری و شکلپذیر است و قابلیت شکلپذیری آن مشابه آهن است. در جو زمین بسیار آهسته اکسید میشود، از این رو کاربرد آن در جواهرات بهعنوان یک جایگزین ضدآلرژی برای نیکل در نظر گرفته میشود.
انتهای پیام/