دانشگاه آزاد؛ مروّج فرهنگ و هنر بومی با طعم کارآفرینی
خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان بهعنوان یکی از واحدهای برتر فرهنگی کشور در سطح یک با کسب امتیاز ۱۹۰۲.۵ با وضعیت خیلی خوب قرار گرفت.
شاخصهای متعددی در ارزیابی کارنمای فرهنگی دانشجویی در نظر گرفته شده که ازجمله مؤلفههای کلیدی میتوان کانونهای فرهنگی، کرسیهای آزاداندیشی، تولیدهای فرهنگی و صنایع خلّاق، برنامههای بسیج اساتید، بسیج دانشجویی، نشریات و تشکلهای دانشجویی را ذکر کرد.
متأسفانه با پیشرفت تکنولوژی و فناوری فرهنگ غرب به راحتی وارد کشور شده و این موضوع به ارزشهای فرهنگی آسیب وارد کرده است.
دانشگاه آزاد اسلامی پیشقراول توسعه فرهنگ کشور بوده و با برگزاری رویدادهای مهم و تأثیرگذار موفق شده علاوه بر پررنگتر کردن ارزشهای فرهنگی، فرهنگ بومی هر استان را از طریق کارویژههای علمی ـ تخصصی و با بهرهگیری از استادان حوزه فرهنگ ارتقا بخشد.
خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا به مناسبت انتخاب دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان در سومین کارنمای فرهنگی و اجتماعی بهعنوان یکی از واحدهای برتر دانشگاه آزاد گفتوگویی را با کمیل کریمی مریدانی معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان ترتیب داده است که در پی میآید:
دانشگاه آزاد میراث فرهنگی بومی را تقویت میکند
آنا: چرا و به چه دلیل دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان در سومین کارنمای فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان یکی از واحدهای سطح یک برتر انتخاب شد؟
کریمی مریدانی: شاخصهای متفاوتی در ارزیابی کارنمای فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان در نظر گرفته شده، از این میان بیش از ۷۰ درصد از شاخصها در وضعیت عالی و خیلی خوب قرار گرفتند.
شاخصهای مدیریتی، مؤلفههای کلیدی، کانونهای فرهنگی، کرسیهای آزاداندیشی، تولیدات فرهنگی و صنایع خلّاق، برنامههای فاخر، دورههای فرهنگی مهارتی، بسیج اساتید، سلوک مدیران، بسیج دانشجویی، نشریات دانشجویی و تشکلهای دانشجویی، فضای مجازی و رسانه، برنامه ثابت سالیانه و رویداد ملی مشق امید از مواردی است که بالاترین امتیاز را در کارنمای فرهنگی به خود تخصیص داده است.
آنا: حوزه فرهنگ کشور با چه تهدیدهایی مواجه است و دانشگاه آزاد اسلامی چگونه میتواند به این تهدیدها پاسخ دهد و آنها را خنثی کند؟
کریمی مریدانی: با پیشرفت فناوری و ارتباطات، فرهنگهای بیگانه به راحتی وارد کشور شده و میتوانند تأثیر قابل توجهی بر فرهنگ بومی داشته باشند، این تهدید میتواند با ترویج و تقویت فرهنگ بومی مقابله شود.
دانشگاه آزاد اسلامی میتواند با تحقیقات و آموزشهایی در زمینه میراث فرهنگی بومی، ارزشهای فرهنگی کشور را تقویت کرده و به جامعه ارائه کند. دانشگاه با تحقیقات علمی و پژوهشی و تقویت حوزه فرهنگی به جامعه کمک میکند تا از این تهدیدها محافظت کند.
در سطح دیگر، با پیشرفت فناوری، رسانههای دیجیتال میتوانند تأثیر بالایی بر فرهنگ کشور بهخصوص در سطح دانشگاه داشته باشند؛ اما با ترویج آموزش و ارتقای آگاهی عمومی بین دانشجویان و عموم مردم، ترویج فرهنگ و هنر بومی، تحقیقات علمی، استفاده صحیح از رسانهها و ارائه ارزشهای فرهنگی میتوانیم با این تهدیدها مقابله کنیم.
آنا: قشر جوان بهخصوص دانشجویان نیازمند چه نوع نگاه و برنامههایی از سوی سیاستگذاران حوزه فرهنگ هستند تا در مسیر درست قرار گیرند؟
کریمی مریدانی: برنامههای حوزه فرهنگی باید به نیازها و مشکلات دانشجویان پاسخ دهد و امکانات و فرصتهای لازم برای رشد و تعالی را مهیا کند، از این رو برنامهها باید با نگاهی بر پایه شناخت دقیق و کامل از نیازها و مشکلات دانشجویان تنظیم شوند.
تحقیقات و پژوهشها در زمینه نیازهای فرهنگی و اجتماعی، بررسی شرایط زندگی، مشکلات اقتصادی، تحصیلی و شغلی و ... باید مدنظر قرار گیرد، از سوی دیگر، برنامهها باید براساس شناخت دقیق و کامل از نیازها و مشکلات دانشجویان بهگونهای تدوین شود که به فرهنگسازی و ترویج فرهنگ و هنر، تشویق به فعالیتهای اجتماعی، مذهبی و سیاسی، فرصتهای شغلی و کارآفرینی و همچنین تأمین سلامت جسم و جان و موارد مشابه متمرکز شود.
همچنین برنامهها باید به صورت یکپارچه و هماهنگ با سایر حوزههای مرتبط تدوین شوند، تقویت و اثربخشی برنامهها در راستای رشد و توسعه جامعه با همکاری و هماهنگی بین سیاستگذاران محقق میشود.
ارتقای ارزش اقتصادی ناشی از فرهنگ در لاهیجان
آنا: برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان در مسیر پیش رو در حوزه فرهنگ چیست؟
کریمی مریدانی: برپایی کارگاههای حوزه صنایع خلّاق بهمنظور ترویج فرهنگ بومی، خلّاقیت در ترویج فرهنگ ازدواج، مناظره دانشجویی درباره برخی موضوعات نظیر آراستگی و شئون رفتاری، نمایش هفتگی فیلم در سرای دانشگاه، اردوهای فرهنگی، بازدید از موزهها، موزه میراث روستایی، تبلیغات در ترویج بستههای آموزشی فرهنگی و تولید محتوا از جمله این برنامههاست.
همچنین برگزاری کارگاههای ارتقای تفاهم در خانواده دانشگاهیان، کارگاه آموزش مهارتهای ارتباطی و مسئولیتپذیری در خانواده، برپایی نمایشگاهها هنری و فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، برگزاری مراسم و مناسبتهای مذهبی، حمایت ویژه از کانونهای فرهنگی و نشریات و تشکلها با محتوای فاخر و اثربخشی بالا بخشی از دیگر برنامههای واحد لاهیجان در حوزه فرهنگ است.
آنا: دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان در بخش کرسیهای آزاداندیشی دورههای گذشته و اکنون نخستین دوره سراسری چه کارنامهای دارد؟
کریمی مریدانی: در دوره گذشته با استقبال چشمگیر دانشگاهیان، واحد لاهیجان در شاخص مذکور با ارزیابی عالی در سطح کشور مقام سوم را کسب کرد و در نخستین دوره سراسری کرسیهای آزاداندیشی اکنون ۱۰۰ درصد مشارکت سال گذشته محقق شده و تاکنون بیش از ۶۰ تیم در این دوره از مسابقات ثبتنام کرده و به رقابت میپردازند.
آنا: چنانچه در حوزه فرهنگ پیشنهاد، انتقاد و برنامه خاصی دارید، بگویید.
کریمی مریدانی: در تمامی برنامههای ارائه شده اثربخشی فعالیتها از طریق تعداد مشارکتکنندگان، افزایش دسترسی دانشگاهیان به فرهنگ، افزایش رضایت دانشگاهیان، ارتقای همکاری و همبستگی اجتماعی، ارزش اقتصادی ناشی از فرهنگ، افزایش دانش و آگاهی در اولویت قرار میگیرد.
انتهای پیام/