دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 دی 1401 - 09:46
کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با آنا:

نزدیکی تهران و ریاض به نفع منطقه است

نزدیکی تهران و ریاض به نفع منطقه است
کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: ایران و عربستان به این جمع بندی برسند که بتوانند با همکاری تا حدی مدیریت روابط خود را دنبال کنند، قطعا سود آن عاید کشورها و بازیگران منطقه‌ای‌ خواهد بود.
کد خبر : 824759

کامران کرمی، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با خبرنگار جهان آنا، در خصوص آخرین وضعیت مذاکرات تهران و ریاض پس از وقفه‌ای که متعاقب پنج دور مذاکره میان دو طرف در بغداد شکل‌گرفته بود، اظهار کرد: آخرین دور مذاکرات ایران و عربستان اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ بود که در آن مقامات امنیتی دو کشور توافق کردند که دوره بعدی در سطح وزرای خارجه باشد. 

وی افزود: این موضوع به این منزله بود که گفتگوها در سطح امنیتی پیشرفت داشته و در نتیجه لازم است که در سطح گفتگوهای دیپلماتیک دنبال و تکمیل شود.

کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به ناآرامی های اخیر ایران، بیان کرد: اتفاقی که در شهریور ماه افتاد این بود که رسانه‌ی ایران اینترنشنال که یک رسانه وابسته به عربستان سعودی است از سوی مقامات ایران به عنوان جَودهی به ناآرامی‌ها و اعتراضات در نظر گرفته شده و این موضوع باعث تغییر رویه و مجددا تنش و سوءتفاهم در رابطه دو جانبه شد.

کرمی افزود: به تعبیر تحلیل‌گران، یکی از دلایل به تعویق افتادن دوره ششم مذاکرات که از قبل وعده داده شده بود به زودی برگزار شود، فارغ از نقش آفرینی شبکه ایران اینترنشنال، به نظر می‌رسد که بعد از گفتگوی دوره پنجم در سطح مقامات امنیتی همچنان برخی از مسائل ایران و عربستان در سطح امنیتی بدون توافق مانده باشد.

وی بیان کرد: در مجموع این موضوع نشان می‌دهد که همچنان دو کشور نیاز به بحث‌های جدی‌تری به خصوص در مورد مسائل و مواردی که به ظن تهران و ریاض باعث تنش روابط دو کشور شده حل و فصل شود.

کارشناس مسائل بین الملل افزود: این موضوع می‌تواند چشم‌انداز روابط را در مذاکرات دوره ششم تا حدی روشن کند. 

کرمی تصریح کرد: بدون حل و فصل مسائل باقیمانده به نظر می‌رسد مذاکرات در سطح امنیتی باقی مانده و نمی‌شود خوش‌بین بود که با فرض برگزاری دوره ششم مذاکرات در سطح دیپلماتیک بتوان دستاورد قابل توجهی را برای بحث مذاکرات ایران و عربستان در نظر گرفت.

وی در مورد تاثیر رابطه نزدیک تهران و ریاض و کشورهای منطقه گفت: به دلیل ماهیت رابطه ایران و عربستان که رقابتی و معطوف به تنش است، منطقه غرب آسیا و به خصوص خلیج فارس از این تنش در طول سال‌های گذشته کاملا متاثر شده و حتی کشورها مجبور به قرار گرفتن در یکی از این جبهه‌های نبرد شده‌اند.

کرمی اظهار کرد: طبیعتا اگر دو کشور به این جمع‌بندی برسند که بتوانند با همکاری تا حدی مدیریت روابط خود را دنبال کنند قطعا سودش عاید کشورها و بازیگران منطقه‌ای‌ که تا حدی مجبور هستند در یکی از جبهه‌ها باشند، می‌شود.

وی تصریح کرد: هرگونه توافق به خصوص توافق امنیتی در سطح منطقه، یعنی یک توافقنامه‌ای که در آن ایران و عربستان بپذیرند که با جلوه هایی از همکاری همراه باشد، طبیعتا منطقه نیز در شرایط خیلی بهتری برای دنبال کردن همکاری ها قرار خواهد گرفت.

کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: همکاری‌هایی که در شرایط کنونی بسیار ضروری است، همکاری‌های محیط زیستی یا بحث‌ منابع آبی، همه این‌ها چالش‌هایی است که به نظر می‌رسد ایران و عربستان باید با رویکردی واقع‌بینانه و آینده‌نگرانه به این موضوع نگاه کنند.

کرمی در پایان خاطر نشان کرد: چالش‌ها اگر به سمت حل و فصل نرود حتی ممکن است دامن دیگر کشوهای منطقه را بگیرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب