ساخت دکل صاعقهگیر
به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، دکل صاعقهگیر یکی از اجزای اصلی سیستمهای صاعقهگیر اکتیو بوده و برای ایجاد اختلاف ارتفاع لازم با تجهیزات تحت پوشش صاعقهگیر استفاده میشود. این دکل، دکلی است که از افراد، ساختمانها، سیستمها و به طور کلی تجهیزات در برابر صاعقه و حوادث ناشی از آن محافظت میکند. در حقیقت این دکلها، قدرت صاعقه و رعد و برق را میگیرند و به زمین منتقل میکنند تا خطری انسانها و ساختمانهای اطراف را تهدید نکند. این دکلها در انواع مختلف و در ارتفاعهایی که سیستم حفاظتی تعيين مینماید قابل طراحی و تولید میباشد. ذکر این موضوع جالب است که به طور میانگین در هر ثانیه بیش از ۵۰ صاعقه به زمین اصابت میکند که هر کدام میتواند به تنهایی خسارتهای جبران ناپذیر مالی و جانی به همراه داشته باشد. نیروگاهها، پالایشگاهها، تجهیزات انتقال نیرو، مناطقی که در آن تجهیزات نظامی وجود دارد، دکلهای مخابراتی، کارخانههای مختلف و ... از مکانهایی هستند که نصب دکل صاعقهگیر در آنها ضروری است. زیرا برخورد یک صاعقه با چنین مکان هایی میتواند خسارتهای بسیار بزرگی در پی داشته باشد برای همین از دکلهای صاعقهگیر استفاده میکنند.
تجهیزات چاه ارت
با توجه به ایمنی و حفاظت ساختمانهای موجود و اهمیت استانداردهای ساخت و ساز، استفاده از سیستمهای چاه ارت یا ارتینگ یک نیاز مهم و اساسی است. در حال حاضر در ساختمانهایی که میتوان چاه ارت را حفاری نمود تجهیزات چاه ارت برای محافظت در برابر شوک الکتریکی و آتشسوزی اجرا میشود. جلوگیری از آسیب ساختمان در اثر رعد و برق، از مزایای استفاده از تجهیزات چاه ارت است. رعدوبرقها به علت ولتاژ اضافهای که ایجاد میکنند خطرات زیادی دارند که بر وسایل برقی، افراد و سیم کشی ساختمان تاثیر میگذارد. تجهیزات چاه ارت عبارتند از:
- سیم مسی: از اجزای اصلی لازم در سیستم حفر چاه ارت، سیم مسی میباشد. فلز مس رسانای قوی جریان برق است و میتواند ولتاژ اضافی را گرفته و به زمین منتقل کند، این سیم اندازههای مختلفی دارد و به صورت سیم یا تسمه تولید میشود و وظیفهاش این است که به صفحه مسی متصل شود و بار برق اضافه را از وسایل الکتریکی گرفته و نهایتا به خاک انتقال میدهد تا ایمنی افراد و تجهیزات برقی حفظ شود.
- میله مسی: در محیطهایی که حفاری مشکل است از میلههای مسی استفاده میشود زیرا ضربه زدن به زمین را آسان میکند.
- تسمه مسی: یکی از پرکاربردترین ملزومات برقی تسمه مسی است و قابلیت جوشکاری بسیار بالایی دارد و از رساناهای پرکاربرد در سیستمهای ارتینگ و صاعقه گیر تسمه مسی است. تسمههای مسی به صورت رولی از جنس مس با خلوص بالای ۹۹ درصد میباشد، این محصول در محصولات برودتی، تابلوی برق و لوازم خانگی کاربرد دارد.
- بنتونیت: ترکیبی از زغال سنگ و نمک است که به عنوان پرکننده چاه ارت برای پرکردن حفرههای اطراف زمین استفاده میشود.
- کابلشو: برای اتصال کابل به سایر قسمتهای چاه ارت استفاده میشود.
- جوش: جوشکاری قطعهای است که برای اتصال سیم مسی به صفحه به کار میرود.
- شینه ارت: برای اتصال چاه ارت به منظور عبور جریان از قسمتهای مختلف پنل استفاده میشود.
- مواد یا ژل کاهنده مقاومت زمین: این ماده داخل چاه ارت ریخته میشود که رسانایی بالایی دارد و باعث کاهش مقاومت الکتریکی زمین و افزایش راندمان سیستم ارت میشود.
- صفحه مسی: ورقههایی از جنس فلز مس که به صورت عمودی داخل چاه ارت قرار میگیرند و سیم مسی به این صفحه جوش داده میشود تا انتقال بار و ولتاژ اضافی از وسایل الکتریکی به زمین به آسانی صورت گیرد. بیان این نکته که اتصال سیم به صفحه مسی بسیار مهم است و در هیچ شرایطی نباید این اتصال با بست انجام شود و حتما باید جوش داده شود.
نحوه نصب دکل صاعقهگیر
دکل صاعقهگیر باید به روش اصولی نصب شود، برای این کار باید اصول آن را شناخت و روشهای درست را به کار گرفت تا سیستمی ایمن را در مقابل صاعقه، افزایش ولتاژ شبکه و ضربه فراهم کرد. برای نصب دکل صاعقهگیر باید مراحل زیر به صورت پی در پی اجرا شود:
- جمع آوری اطلاعات اولیه و ارزیابی محل نصب و موقعیت جغرافیایی صاعقهگیر به منظور ارتقا سطح ایمنی
- تخمین میزان ریسک و مشخص نمودن سطح مورد نیاز از تأمین ایمنی. در مرحلهی ارزیابی ریسک فاکتورهای زیادی که در اح میزان آسیبهای صاعقه دخالت دارند مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند. فاکتورهایی از جمله ارزش داراییهایی که در سازه موردنظر جهت حفاظت قرار دارند، تعداد نفراتی که درون سازه هستند و مدت زمان حضور برای سیستمهای الکتریکی سازه، نزدیکی سازه مورد نظر به اجسام قابل اشتعال(جنگلها و ...) و ... مرحلهی ارزیابی ریسک سطح حفاظتی مورد نیاز برای انواع مختلف سازه را تعیین میکند.
- پیاده سازی سیستم همبندی و ارتینگ که در این مرحله سیستمهای ارتینگ باید اجرا شوند.
- نصب دکل صاعقهگیر در مکانهای مناسب
- نصب سایر ملزومات و قطعات وابسته به سیستم هدایت انرژی صاعقه به زمین از جمله رساناهای نزولی، کلمپها، بستها، تست باکس، کانتر، و ... جنس بیشتر کلمپها اساسا از فولاد گالوانیزه میباشد.
- همبندی قسمتهای مختلف سازه در پیرامون واحد جذب نکته بسیار مهمی است که باید توجه ویژهای به آن داشت چرا که عدم ایجاد اتصال و همبندی استاندارد میتواند منجر به ایجاد جریان مخرب بین اجزا شود.
- قرار دادن و راهاندازی سرج ارستر در تجهیزات برقی از جمله تابلوهای برق
- نصب جعبه تست: نصب این جعبه بر روی کلیهی هادیهای نزولی اجباری بوده است. وظیفهی اصلی جعبه تست، آزمایش کردن سیستم و بررسی اتصال مناسب هادی نزولی به سیستم ارت میباشد.
- تعیین سطوح محافظتی: میزان سطح حفاظتی مورد نیاز برای مکانهای مربوطه بعد از انجام دادن محاسبات مهم به دست میآید.
- در مورد ارتفاع محل نصب صاعقهگیر لازم است بدانیم که نوک صاعقهگیر باید حداقل ۲ متر بالاتر از پشتبام و سایر تجهیزات موجود در محوطه قرار گیرد.
- هادی های پایین باید از ابتدا تا انتها به صورت یکپارچه باشند و بین آنها انفصال و اتصالی وجود نداشته باشد.
- نصب شمارنده صاعقهگیر تعداد ، تاریخ و ساعت دقیق وقوع صاعقهها را ثبت خواهد کرد.
- هادیهای پایین اول باید به شمارنده صاعقهگیر وصل شوند سپس به شینه ارت اصلی متصل گردند.
- عناصر فلزی که از سقف بالا می آیند باید به نزدیکترین هادی پایین متصل شوند.
- کابل کواکسیال آنتنها باید با یک دستگاه محافظ موج محافظت شوند.
- شعاع خم نباید کمتر از ۲۰ سانتیمتر باشد.
- به منظور انجام بازرسی های دورهای، سیستم اتصال باید در قفس ثبت نام قرار گیرد.
- مقدار مقاومت اندازهگیری شده با استفاده از تجهیزات معمولی باید کمترین میزان ممکن (کمتر از ۱۰ اهم) باشد.
خاورمس ارائه دهنده با کيفيتترين تجهیزات چاه ارت و ملزومات آن آماده خدمترسانی به مشتریان خود میباشد که واقع در بازار لالهزار تهران میباشد و تلاش میکند تا امنیت خاطر را برای هموطنان عزیز به ارمغان آورد.
انتهای پیام/