دستگاهی که آلایندههای پروتئینی آب استخر پرورش ماهی را حذف میکند
سیدعبدالمجید موسوی دکتری رشته شیلات در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا با اعلام تولید دستگاه پروتئین اسکیمر در مزرعه پرورش ماهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا و قرچک، انگیزه و اهداف تولید این محصول را تشریح و بیان کرد: به دلیل پایین بودن میزان تعویض آب در سیستمهای مداربسته پرورش ماهی و استفاده از این سیستم در مزرعه پرورش ماهی، بهکارگیری چنین دستگاهی برای حذف آلایندههای پروتئینی آب ضروری بود و همین امر انگیزهای برای ساخت این دستگاه بود.
وی توضیح داد: تقریباً میزان خروج آب از استخر پرورش ماهی یکدهم لیتر در ثانیه و برای تولید هر تن ماهی ۱۰ لیتر آب در ثانیه نیاز است و برای پرورش ماهی در استخر ۱۰۰ لیتر آب در ثانیه نیاز داریم؛ اما به دلیل مشکلات کمآبی و صرفهجویی در این راستا، مصرف آب را تا یکدهم درصد کاهش دادیم و حدود ۹۹.۵ درصد در مصرف آب صرفهجویی کردهایم.
**دستگاه پروتئین اسکیمر میزان کف سطح آب را کاهش میدهد
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا و قرچک افزود: یکی از مشکلاتی که در استخرهای پرورش ماهی وجود دارد، افزایش بار پروتئین موجود در آب به دلیل تعویض پایین آب است. پروتئینهای محلول در آب که از اضافه غذا و مواد دفعی بدن ماهی دفع و در آن حل میشوند، موجب ایجاد کف روی سطح آب شده و کیفیت پرورش را کاهش میدهد.
موسوی ادامه داد: دستگاه پروتئین اسکیمر میزان کف سطح آب را کاهش داده و پروتئین را از داخل آب حذف میکند. با توجه به تخصصهای موجود در واحد دانشگاهی ورامین تصمیم بر این شد تا این دستگاه را با تلاش و استفاده از ظرفیتهای اعضای هیئت علمی، استادان و دانشجویان تولید کنیم.
وی اضافه کرد: با رایزنیهای انجام گرفته، طرحهای اولیه دستگاه تهیه شد و با نمونههای مشابه خارجی مورد بررسی قرار گرفت و با تشکیل تیمی متخصص، طرحهای اولیه دستگاه اجرایی و در نهایت با تلاش جمعی، دستگاه پروتئین اسکیمر تولید و اکنون در مزرعه پرورش ماهی دانشگاه فعال بوده و کارایی مؤثری دارد.
**ویژگیهای دستگاه پروتئین اسکیمر و نحوه کارکرد
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا و قرچک، درباره ویژگیهای دستگاه پروتئین اسکیمر و جزئیات کارکرد آن توضیح داد: نحوه کار با دستگاه به این صورت است که آب استخر را با استفاده از پمپهای مستقر دریافت میکند و با هوادهی شدید به آب دستگاه، باعث میشود که پروتئین موجود در آب استخر به صورت کف روی سطح دستگاه قرار گرفته و در آنجا توسط جمع کننده، خارج شده و به تدریج بعد از مدتی کارکردن میزان پروتئین محلول در آب را کاهش داده یا حذف میکند.
این پژوهشگر و محقق در پاسخ به این پرسش که آیا مشابه خارجی یا داخلی دستگاه پروتئین اسکیمر در بازار وجود دارد و تا چه میزان با تهیه این دستگاه صرفهجویی مالی و ارزی صورت میپذیرد؟ به آنا گفت: بله وجود دارد؛ اما به دلیل حجم بالای کار و به منظور لزوم بهینهسازی در حجم آب ورودی و میزان هوادهی، ابتکاراتی از سوی همکاران متخصص برای ارتقای راندمان و افزایش کارایی دستگاه انجام شد.
موسوی یادآور شد: در استخر پرورش ماهی واحد ورامین-پیشوا تقریباً ۴۰۰ متر مکعب آب وجود دارد که این میزان با راهاندازی دو دستگاه جمعکنندههای پروتئین اسکیمر از سطح آب جمعآوری میشود. اکنون با تولید این دستگاه ۹۰ درصد در هزینههای خرید دستگاه موجود در بازار صرفهجویی شده است که البته دستگاه موجود در بازار کارایی مطلوب و دلخواهمان را ندارد.
به گفته معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا و قرچک، حجم فیلتراسیون دستگاههای موجود در بازار بسیار کمتر بوده و به همین دلیل با تغییراتی که در دستگاه تولیدی در دانشگاه ایجاد شده است، باعث شد دستگاه به نحو قابل توجهی بهینهسازی شود.
انتهای پیام/