دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 شهريور 1401 - 13:03

استابلایزر ولتاژ چیست؟

تثبیت کننده یا استابلایزر ولتاژ یک دستگاه برقی است که نوسانات ولتاژ را اصلاح می کند تا برقی بدون نوسان به دستگاه های برقی داخل منزل ما برسد.
کد خبر : 806306

استابلایزر ولتاژ چیست؟

 

به گزارش خبرگزاری آنا، تثبیت کننده یا استابلایزر ولتاژ یک دستگاه الکتریکی است که برای ارائه ولتاژ خروجی ثابت به بار در پایانه های خروجی بدون توجه به هر گونه نوسان در ورودی است. هدف اصلی تثبیت کننده ولتاژ جلوگیری از آسیب به تجهیزات الکتریکی/الکترونیکی (مانند تهویه مطبوع، یخچال، تلویزیون و غیره) در اثر نوسانات ولتاژ، برق و ولتاژ است.

اگر خیلی ساده بخواهیم این موضوع را برای شما توضیح دهیم، یک مثال برایتان می آوریم. فرض کنید برق شهری در منطقه ی شما دارای نوسان است. گاهی 220 ولت و گاهی 225 ولت بیشتر و یا کمتر از برق شهری به دستگاه های برقی ما می رسد. حال با توجه به این نوسانات ولتاژ ، قطعا دستگاه های ما دچار خرابی و مشکل می شوند. اینجا استابلایزر وارد عمل می شود و تمامی ولتاژ ها را بنا بر مثال بالا فیلتر می کند و در نهایت همواره یک ولتاژ مشخص به سیستم های شما می رسد.

AVR چیست؟

تثبیت کننده ولتاژ با نام   AVR (Auto Voltage Regulation) (تنظیم کننده ولتاژ خودکار) نیز شناخته می شود. به نقل از فرصت کیش خرید استابلایزر تنها محدود به لوازم خانگی یا اداری با منبع تغذیه خارجی نیست هر چند قیمت استابلایزر در کاربرد های خانگی بسیار ارزان است. در جاهایی که منبع تغذیه دیزلی استفاده می شود وجود استابلایزر بسیار مهم و اساسی است.

انواع مختلفی از تثبیت کننده های ولتاژ را در بازار می بینیم. این تثبیت کننده های ولتاژ بسته به نوع کاربرد می توانند تک فاز (خروجی 220-230 ولت) یا سه فاز (خروجی 380/400 ولت) باشند. کنترل تثبیت شده خروجی توسط روش باک بوست انجام می شود که توسط مدار داخلی آن انجام می شود. تثبیت کننده های ولتاژ سه فاز در دو مدل مختلف موجود هستند.

آنها همچنین در رتبه بندی ها و توان های مختلف KVA موجود هستند. یک تثبیت کننده ولتاژ تک فاز برند دلتا DELTA  می تواند در محدوده ی ولتاژ ورودی بین 160 ولت تا 260 ولت کار کند و ولتاژ خروجی تثبیت شده 220  ولت را  به بار تحویل دهد. یک تثبیت کننده ولتاژ سه  فاز با برند DELTA دارای محدوده ی ولتاژ ورودی بین 270 ولت تا 450 است  و ولتاژ خروجی تثبیت شده 380  ولت را  تضمین می نماید. در هر دو نوع دقت ولتاژ خروجی 1% می باشد . یعنی در تکفاز 220±1%  و در استابلایزرهای سه فاز 380±1%

این دستگاه ها به عنوان یک محافظ می توانند برای هر وسیله ی برقی به کار روند و با تثبیت ولتاژ عملکرد صحیح و طول عمر دستگاه را تضمین کنند.

تثبیت کننده های ولتاژ دستگاه های بسیار کم مصرف هستند (بازده 95-98 درصد).

تثبیت کننده ها چگونه کار می کنند؟

از دیدگاه فرصت کیش، تثبیت کننده ولتاژ به عنوان یک دستگاه تصحیح ولتاژ استفاده می شود که با تصحیح ولتاژ در شرایط ولتاژ بالا و پایین کار می کند. وضعیت اضافه ولتاژ با عملیات باک اصلاح می شود. در عملیات کاهنده یا باک، ترانسفورماتور ولتاژ خروجی ثانویه را از ولتاژ ورودی کم می کند. هنگامی که ولتاژ ورودی بالا می رود، با کاهش ولتاژ به ولتاژ استاندارد مورد نیار می شاند و به مصرف کننده  تحویل می دهد.

در ولتاژ های پایین تر دستگاه با انجام بوست یا افزایش ولتاژ،  خروجی استاندارد را تحویل مصرف کننده می نماید .

 

انواع تثبیت کننده های ولتاژ

 

انواع تثبیت کننده های ولتاژ

 

الکترونیک به بخشی جدایی ناپذیر از بسیاری از سیستم های الکترونیکی، صنعتی و تجاری تبدیل شده است. در گذشته از تثبیت یا سوئیچینگ دستی برای افزایش یا کاهش ولتاژ ورودی به ولتاژ استاندارد استفاده می شد.

بعدها مدارهای اضافی فرآیند نصب را خودکار کردند که منجر به ظهور تنظیم کننده های ولتاژ خودکار شد. یکی دیگر از انواع متداول جبران ولتاژ، تثبیت کننده سروو (Servo) است که در آن ولتاژ به طور مداوم بدون هیچ کلیدی اصلاح می شود.


تثبیت کننده های ولتاژ از نوع رله

 

در این نوع تثبیت کننده های ولتاژ، تنظیم ولتاژ با تغییر رله ها به گونه ای انجام می شود که یکی از چندین ترانسفورماتور به بار متصل شود (مانند روشی که در بالا توضیح داده شد) یا با عملیات تقویتی یا کاهشی. شکل زیر مدار داخلی تثبیت کننده نوع رله را نشان می دهد.
از یک روتر و مجموعه ای از رله ها تشکیل شده است. اجزای الکترونیکی شامل مدارهای یکسو کننده، تقویت کننده های عملیاتی، واحدهای کنترل و سایر اجزای کوچک هستند.

مدار الکترونیکی ولتاژ خروجی را با مقدار تعریف شده  ولتاژ استاندارد مقایسه می کند. هر گاه ولتاژ بیش از مقدار استاندارد افزایش یا کاهش یابد، مدار کنترل رله مربوطه را روشن می کند تا اصلاح ولتاژ ورودی انجام شود.
این تثبیت کننده ها معمولاً ولتاژ را با دقت 5±  تا 10 درصد ولتاژ خروجی تنظیم می کنند. این نوع تثبیت کننده ها به دلیل وزن سبک و کم هزینه بودن، به طور گسترده ای برای تجهیزات ارزان قیمت در مصارف مسکونی، تجاری و صنعتی استفاده می شود. با این حال، این نوع تثبیت کننده ها دارای  چندین محدودیت مانند سرعت تنظیم ولتاژ پایین، دوام پایین، قابلیت اطمینان کم، اختلال در مسیر برق در حین کنترل و ناتوانی در مقابله با نوسانات ولتاژ زیاد می باشند.

 

تثبیت کننده الکترونیکی برای کنترل سروو

 

به تثبیت کننده های سروو موتور می گویند که  از موتور سروو برای فعال کردن تنظیم ولتاژ استفاده می کند. این مدل ها عمدتاً برای دقت ولتاژ خروجی بالا، معمولاً ± 1٪ و تغییرات ولتاژ ورودی تا ± 50٪ استفاده می شوند. این دستگاه شامل سروو موتور، مبدل اتوماتیک، مبدل گشتاور، درایور و مدار کنترل به عنوان قطعات کلیدی می باشد.

در این نقطه تثبیت، یک سر ترانسفورماتور اصلی باک بوست به ترانسفورماتور خودکار متصل می شود، در حالی که سر دیگر به بازوی متحرک کنترل شده توسط سروو موتور متصل می شود. قسمت ثانویه ترانسفورماتور باک بوست به صورت سری به منبع ورودی متصل می شود که چیزی جز خروجی تثبیت کننده نیست.

از جمله حفاظت های تثبیت کننده های سروو موتور می توان به اضافه و کاهش ولتاژ ورودی و خروجی هر یک از فازها، اضافه دما،

دو فاز شدن خروجی، تغییر توالی فاز، اضافه بار ، خطا در اتصال سه فاز ورودی اشاره کرد.

 

تثبیت کننده های ولتاژ ساکن

 

کارخانه تولید تثبیت کننده های ولتاژ ساکن


همانطور که از نام آن پیداست، تثبیت کننده های ولتاژ استاتیک در مورد تثبیت کننده های سرو، قطعات متحرک مانند مکانیسم سروو موتور ندارند. از مدار مبدل برق الکترونیکی برای دستیابی به تنظیم ولتاژ در مقایسه با تثبیت کننده های واریاک معمولی استفاده می کند. امکان تولید دقت بیشتر و تنظیم ولتاژ عالی توسط این استابلایزر نسبت به استابلایزرهای سروو وجود دارد و تنظیم معمولاً ±1 درصد است.

 

https://foursatkish.com - فرصت کیش

 

 

انتهای رپرتاژ خبری /

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب