تعیین میزان شیوع و کمیت گونههای «بروسلا» در شیر خام و پنیرهای سنتی
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ نهمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان همزمان با اختتامیه نمایشگاه رویداد ملی «عصر امید» با معرفی و تجلیل از برگزیدگان جشنواره با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، معاونان و مدیران دانشگاه آزاد اسلامی و... به کار خود پایان داد.
شهرام حنیفیان فارغالتحصیل بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی و دانشیار و عضو هیئت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز است. او در بخش «مقالههای برتر» نهمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی حائز رتبه و از وی تجلیل شد.
بیشتر بخوانید:
استفاده از پوست گردو در افزایش کارایی نانوذرات روی پارچه پنبهای
«سیستم کنترلی توپ و میله» نمونهای مناسب در تحقیقات هوافضا
استفاده فناورانه از ضایعات کشاورزی و شیلات ممکن است؟
زمینه تحقیقاتی حنیفیان باکتریهای بیماریزای منتقله از مواد غذایی و در سالهای اخیر، پروبیوتیکهای بومی است. مقاله اخیر او در ارتباط با میزان شیوع گونههای بروسلا (عامل تب مالت) در شیرهای خام و پنیرهای سنتی منطقه آذربایجان و مقاله منتخب گروه دامپزشکی در جشنواره فرهیختگان سال ۱۴۰۱ بود.
عضو هیئت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا عنوان کرد که مقاله برتر جشنواره فرهیختگان، مستخرج از پایاننامه امیر صابرمعروف فارغالتحصیل کارشناسی ارشد گروه صنایع غذایی واحد تبریز بوده که با مشاوره جلال شایق عضو هیئت گروه دامپزشکی واحد شبستر انجام گرفت.
حنیفیان درباره برتری مقاله در جشنواره توضیح داد: اهمیت بهداشت عمومی و مخاطره مطالعه شده در این مقاله و انتشار آن در مجله International Journal of Food Microbiology که جزو مجلات چارک اول (Quartile ۱; IF: ۵.۲۷۷) در کاتگوری علوم غذایی است از دلایل انتخاب مقاله در نهمین جشنواره فرهیختگان بوده است.
وی با توجه به چکیده و محتوای مقاله تشریح کرد: بروسلوز یکی از شایعترین بیماریهای مشترک بین انسان و حیوانات است که انتشار جهانی دارد؛ اگرچه بروز بروسلوز در مناطق مختلف تفاوت چشمگیری دارد؛ اما همچنان بهعنوان نگرانی عمده برای سلامت عمومی در سراسر جهان محسوب میشود.
برگزیده جشنواره فرهیختگان هدف این مطالعه را تعیین میزان شیوع و کمیت گونههای بروسلا در شیر خام و پنیرهای سنتی تولیدشده در شمال غرب ایران دانست و گفت: برای ارزیابی عوامل داخلی نمونههای پنیر که ممکن است بر بقای گونههای بروسلا تأثیر بگذارد، خواصی مانند pH، نمک، رطوبت و زمان نگهداری نیز مورد ارزیابی قرار گرفت.
حنیفیان افزود: در مجموع ۵۷۲ نمونه شامل ۲۱۴ نمونه شیر خام گوسفند، ۹۲ نمونه شیر خام بز و ۲۶۶ نمونه پنیر سنتی محلی جمعآوری شد. بر اساس نتایج با استفاده از روش qPCR بهترتیب 17.29 و 15.22 و 22=92 درصد از نمونههای شیر گوسفند، شیر بز و پنیر سنتی حاوی گونههای بروسلا بودند.
عضو هیئت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بیان کرد: در مقایسه با کشت، روش qPCR حدود 5.3 تا ۵ برابر (0.05 > P) در تشخیص گونههای بروسلا حساستر بوده است.
وی یادآور شد: نتایج نشان داد میانگین جمعیت گونههای بروسلا در شیر گوسفند، بز و پنیرهای سنتی بهترتیب1.22، 1.55 و 1.43 واحد لگاریتمی در میلیلیتر یا گرم بود. همبستگی مثبت بین جمعیت بروسلا و تشخیص موفقیتآمیز آنها نیز با روش کشت یافت شد.
حنیفیان اضافه کرد: نوعی همبستگی (0.05 > P) هم بین جمعیت بروسلا و مقدار pH، محتوای نمک و دوره نگهداری نمونههای پنیر بهدست آمد؛ اما این همبستگی با میزان رطوبت نمونهها معنادار نبود. بر اساس نتایج، در هیچ یک از نمونههای پنیر با pH کمتر از 4.5 و مدت نگهداری بیش از پنج ماه، آلودگی به گونههای بروسلا وجود نداشت.
انتهای پیام/۴۰۶۲/
انتهای پیام/