دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 خرداد 1401 - 16:23
الهامی‌راد در گفت‌وگو با آنا تشریح کرد؛

سبزوار؛ قطب تولید محصولات استراتژیک کشاورزی/ از تولید زعفران و پسته تا سرمایه‌گذاری در صنایع تبدیلی

یک عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: توسعه کشت باغات پسته، زعفران و مراکز بزرگ دام‌پروری صنعتی شامل گاوهای شیری و مرغ گوشتی و تخم‌گذار، شهرستان سبزوار را به یکی از بزرگ‌ترین مراکز تولید و قطب جدید زعفران و پسته کشور تبدیل کرده است.
کد خبر : 664766
کشاورزی

امیرحسین الهامی‌راد در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا درباره توانمندی شهرستان سبزوار در حوزه «صنایع غذایی» و ارزش‌افزوده‌ای که برای کشور ایجاد می‌کند، اظهار کرد: این شهرستان از دیرباز به‌عنوان قطب تولید محصولات استراتژیک کشاورزی شامل زیره، پنبه، گندم، چغندرقند، هندوانه، انار و گیاهان دارویی مطرح بوده است.


وی ادامه داد: دشت وسیع و حاصلخیز جوین در شمال این شهرستان باعث تأسیس یکی از بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین مراکز کشت و صنعت کشور در این ناحیه در اواخر دهه ۴۰ شمسی شده است.


مدیر گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار اضافه کرد: کشت و صنعت جوین یکی از بزرگ‌ترین کارخانه‌ها قند کشور را داراست که در کنار آن مراکز عظیم دام‌پروری، باغات انگور، مزارع چغندر، گوجه‌فرنگی و هندوانه آبی و دیم شکل‌گرفته است.




بیشتر بخوانید:


توانایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار برای کشت زعفران و عناب در زمین کشاورزی 200 هکتاری




رئیس کارگروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی خراسان‌رضوی خاطرنشان کرد: قدیمی‌ترین کارخانه‌ها پنبه‌پاک‌کنی و تولید دانه روغنی پنبه‌دانه و قدیمی‌ترین کارخانه‌ها فرآوری زیره کشور در این شهرستان تأسیس‌شده است.


الهامی‌راد افزود: در حال حاضر توسعه کشت باغات پسته، زعفران و نیز مراکز بزرگ دام‌پروری صنعتی شامل گاوهای شیری و مرغ گوشتی و تخم‌گذار، این شهرستان را به یکی از بزرگ‌ترین مراکز جمع‌آوری و تولید کشور و قطب جدید زعفران و پسته کشور تبدیل کرده است.


وی مطرح کرد: علاوه بر این دو مرکز عمده تولید فلفل قرمز کشور در نواحی غرب جغتای و منطقه داورزن سبب شده که این شهرستان به یکی از بزرگ‌ترین قطب‌های تولید ادویه و مواد اولیه طعم‌دهنده‌های فرآورده‌های گوشتی تبدیل شود.


سبزوار؛ قطب تولید محصولات استراتژیک کشاورزی/ از تولید زعفران و پسته تا سرمایه‌گذاری در صنایع تبدیلی


عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار خاطرنشان کرد: در حال حاضر با عنایت به ظرفیت کشاورزی منطقه و البته طبیعت خشک و کویری شهرستان، سرمایه‌گذاری درزمینهٔ صنایع تبدیلی مرتبط با توانمندی‌های موجود نظیر فرآورده‌های لبنی، گیاهان دارویی، اسانس و عرقیات، صنایع فرآوری و بسته‌بندی خشکبار، آجیل، زعفران به دلیل نزدیکی به منابع تولید و فاصله کم تا بازار هدف شرق و شمال شرق (آسیای میانه)، ارزش‌افزوده مناسبی را فراهم می‌کند.


رئیس کارگروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی خراسان‌رضوی اظهار کرد: علاوه بر این، سرمایه‌گذاری درزمینهٔ محصولات دانش‌بنیان با استفاده از ضایعات و فرآورده‌های جنبی محصولات کشاورزی منطقه، مانند تولید محصولات فراسودمند، عصاره‌های آنتی‌اکسیدانی، ترکیبات فیتوکمیکال و ... یکی از بزرگ‌ترین جنبه‌های سرمایه‌گذاری باارزش افزوده بالاست که می‌تواند با اتکا به توانایی منطقه مدنظر قرار گیرد.


مدیر گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار بیان کرد: صنایع اینچنینی به دلیل مصرف کم‌آب، استفاده از تکنولوژی‌های دانش‌بنیان و بازار جذاب جهانی، می‌تواند فرصت بسیار مناسبی فراهم کند، نکته اخیر را می‌توان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین توانمندی‌های حوزه صنایع تبدیلی در شهرستان سبزوار پیشنهاد کرد؛ چراکه هم از دیدگاه مواد اولیه موردنیاز شهرستان سبزوار یکی از بزرگ‌ترین مراکز دسترسی به گیاهان دارویی، زیره، فلفل قرمز و نیز منابع ضایعاتی نظیر پوست هندوانه، پوست انار، گلبرگ زعفران، پوست و کاج پسته در کشور است.


الهامی‌راد گفت: دسترسی به باغات میوه منطقه نیشابور در شرق و نیز باغات وسیع انگور در منطقه کاشمر در جنوب شهرستان نیز، از دیگر توانمندی‌های منطقه برای سرمایه‌گذاری در حوزه صنایع جنبی و محصولات فراسودمند غذایی محسوب می‌شود که به دلیل استفاده از ضایعات و غنی بودن از مواد فانکشنال، ترکیبات فنلی، فیبرهای رژیمی و سایر اجزای سلامتی‌بخش، از ارزش‌افزوده بسیار بالایی برخوردار هستند.


وی تبیین کرد: در حال حاضر، سرمایه‌گذاری‌های موجود در منطقه نظیر رب گوجه‌فرنگی؛ فرآورده‌های لبنی، عرقیات، کشتارگاه‌ها، کارخانجات آرد، قندسازی و... غالباً در حد صنایع کوچک و کارگاهی بوده و به غیر کارخانه بزرگ قند جوین و نیز کارخانه تولید اسیدسیتریک که از ملاس و ضایعات چغندرقند استفاده می‌کند، بهره‌برداری مناسبی در راستای استفاده از ظرفیت‌های بومی منطقه و ایجاد صنایع متکی بر فنّاوری بالا (High Tech) و دانش‌بنیان صورت نگرفته است.


به گزارش آنا، دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی امروز در سفر به سبزوار در جمع دانشگاهیان آزاد این شهر با بیان اینکه حل مسئله دانشگاه را با جامعه آشتی می‌دهد، گفت: واحد سبزوار در گذشته ۲۰۰ نفر ورودی مقطع کارشناسی رشته صنایع غذایی داشت؛ اما اکنون چه شده که این رشته با کاهش دانشجو مواجه شده است. با درک این اتفاقات، لازم است این واحد دانشگاهی تغییر جهت داده و فضا را اصلاح کند؛ چراکه دیگر راه حل پایداری دانشگاه، آموزش صرف نیست. برای احیای این رشته و توجه به حوزه صنایع غذایی، می‌توانیم دانشکده‌ای با عنوان غذای سالم یا «غذای طیب» داشته باشیم؛ چراکه این عناوین بهتر و عامه‌پسندتری نسبت به دانشکده صنایع غذایی هستند و دانشگاه می‌تواند با این تغییر رویکرد، اقبال جوانان را به این رشته جذب کند.


گفتگو: داود دهقانی محمودآباد


انتهای پیام/۴۱۱۷/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب