ترس آمریکاییها از صدور انقلاب اسلامی به دیگر کشورها/ تلاشها برای اتحاد ارتش و ملت
به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، تاریخ مثل زنجیر محکمی است که ما را با بنیانها و هویت گذشته مرتبط مینماید و اگر ملتی این زنجیر را با بیاعتنایی به آن قطع کند، یقیناً در فضای بیهویتی به فرهنگها و جوامع دیگر متصل میشود و دیگر نامی از آن باقی نمیماند.
بر همین اساس، در سبسله گزارشهایی به یادآوری و مرور رویدادها و آنچه که در روزهای ابتدایی سال ۱۳۵۷ و همزمان با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی گذشته، پرداختهایم که در این گزارش نیز به رویدادهای ۱۶ بهمن ۵۷ پرداخته شده است.
برنامههای امام
**عصر روز ۱۶ بهمن سال ۱۳۵۷ در مراسمی که در محل آمفی تئاتر مدرسه علوی با حضور حضرت امام خمینی برگزار شد، حکم نخستوزیری مهندس بازرگان به وی اعطا شد.
**حکم و فرمان نخست وزیری که با اتفاق آرای شورای انقلاب و تصویب امام خمینی (ره) صادر شده بود، توسط حجتالاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی در حضور حضرت امام و آقای بازرگان قرائت شد. حضرت امام (ره) در حکم نخستوزیری بازرگان، وی را موظف به انجام رفراندوم تغییر نظام به جمهوری اسلامی، تشکیل مجلس مؤسسان (خبرگان) برای تصویب قانون اساسی، برگزاری انتخابات مجلس شورا طبق قانون اساسی جدید و انتخاب هیئت وزیران بدون در نظر گرفتن روابط حزبی، کردند.
**در متن حکم آمده است: بنا به پیشنهاد شورای انقلاب، بر حسب حق شرعی و قانونی ناشی از آرای اکثریت قاطع قریب به اتفاق ملت ایران که طی اجتماعات عظیم نسبت به رهبری جنبش ابراز شده است، جنابعالی را مأمور تشکیل دولت موقت مینمایم.
**حضرت امام در فرمایش خود بعد از سخنان مهندس بازرگان به عنوان نخستوزیر، از مردم خواستند تا با تظاهرات آرام و از طریق مطبوعات، نظر خود را درباره دولت بازرگان ابراز نمایند. ایشان در یک مصاحبه قبل از قرائت حکم گفتند: مخالفت با این حکومت، مخالفت با شرع است. بازرگان پس از خروج امام از محل جلسه، در رابطه با تهدید بختیار در مورد نخستوزیری دولت موقت، گفت: از این اخطار نمیترسیم، اگر تهدید میخواهند بکنند، به چیز دیگری ما را تهدید کنند. این چیز خیلی کوچکی است و اگر عملی شود، بنده شخصا خیلی ممنون میشوم؛ چون راحت میشوم.
واکنش بازرگان
**مهندس بازرگان پس از قرائت حکم نخستوزیری گفت: خدای بزرگ را شکر میکنم که چنین اعتبار و حُسن شهرتی را که به هیچوجه اهلیت و لیاقت آن را نداشتم، به من ارزانی داشته و همین موهبت الهی باعث شده که آیتالله، ابراز اعتماد و ارجاع چنین مأموریتی را به بنده عنایت بفرمایند و همچنین از ملت ایران تشکر میکنم.
همه در تلاش برای اتحاد ارتش و ملت
**آیتالله گلپایگانی پس از تبریک به مناسبت بازگشت امام خمینی (ره) با صدور پیامی خطاب به ارتش، از فرماندهان نظامی خواستند تا از رویارویی و مقابله با انقلاب اسلامی بپرهیزند.
**همچنین اعضای شورای انقلاب از جمله آیتالله بهشتی، شهید مطهری و مهندس بازرگان سعی کردند تا با تماسهای مداوم خود با فرماندهان ارتش، آنان را بدون جنگ و خونریزی با ملت متحد کنند و مردم با گل، اشک و شیرینی از ارتشیها استقبال کردند.
**نیروهای ارتش چند وزارتخانه، از جمله وزارت آموزش و پرورش، امور اقتصاد و دارایی، بهداری و دادگستری را به اشغال درآوردند.
احزاب و انقلاب اسلامی
**حزب توده از شورای انقلاب اسلامی اعلام پشتیبانی کرد.
**سازمان چریکهای فدایی خلق، در مخالفت با شورای انقلاب گفت: شورای انقلاب باید توسط میلیونها اعتصابکننده تشکیل شود. گفتنی است که این گونه سازمانها که تنها خود را قیام خلق میدانند، اعتماد و حمایت میلیونی مردم از حضرت امام را ندیده گرفته و به دنبال جایگاهی در آینده نظام برای خود هستند.
گزارش رسانهها
**خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد: با توجه به اینکه شانس موفقیت بختیار روزبهروز کمتر میشود، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به ابراز حمایت ملایم از بختیار بسنده کرد.
**رادیو مسکو برای اعلام نخستوزیری بازرگان برنامه خود را قطع کرد. همچنین به نقل از بختیار گفت: هر کس اکثریت داشت، حکومت میکند.
**بنا به نوشته مجله تایم: سالیوان، سفیر آمریکا در ایران، از همکاران خود خواسته است که با مخالفان رژیم گفتوگو کرده، سیاست آمریکا را برای آنان تشریح کند. بیست و دو نماینده دیگر مجلس شورا، استعفا دادند.
** کیسینجر رئیس سازمان سیا اعتراف کرد که در رابطه با پیشبینی مسائل ایران، این سازمان ناکام بوده است. وی گفت: چیزی که ما پیشبینی نمیکردیم، این بود که یک مرد هفتاد و هشت ساله که مدت چهارده سال در تبعید بود، این نیروها را به هم پیوند زند، بیم آن میرود که انقلاب اسلامی به سایر کشورها سرایت کند و گناه این حرکت، متوجه هدف توخالی حقوق بشر است.
هیجانات انقلابی
**در تظاهرت مردم آغاجاری، عدهای به شهادت رسیدند. غلامرضا کیانپور، وزیر اسبق اطلاعات و دادگستری و استاندار آذربایجان غربی و اصفهان، بازداشت شد. هشت هزار یهودی از ایران به اسرائیل رفتند.
انتهای پیام/۴۰۱۳/پ
انتهای پیام/