دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 بهمن 1396 - 00:46
16 بهمن به روایت تاریخ؛

اعتراف سازمان سیا به شکست از نیروهای انقلاب

رئیس سازمان سیا پس از صدور حکم نخست‌وزیری بازرگان اعتراف کرد که پیش بینی نکرده بودند پیرمردی هفتاد هشتاد ساله که 14 سال هم در تبعید بوده بتواند این حجم از نیروهای منسجم را تشکیل دهد.
کد خبر : 257319

گروه سیاسی خبرگزاری آنا - آرزو نوروزجم، حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی مأمور به قرائت حکم امام خمینی (ره) شد، حکمی که به پیشنهاد اعضای شورای انقلاب برای بازرگان داده شد و حضرت امام هم پذیرفت.



16 بهمن 57، آمفی تئأتر مدرسه علوی، در کنار هیجانات روزهای اول انقلاب و حضور حضرت روح الله، شاهد معارفه نخست وزیر جدید است .


مهندس مهدی بازرگان که روزنامه اطلاعات آنروز انتخاب بازرگان را تیتر یک زد و او را نخست وزیر حکومت انقلابی معرفی کرد.



مراسم آغاز شد، ده ها خبرنگار داخلی و خارجی آمدند تا مراسم معارفه اولین نخست وزیر انقلاب نوپای مردم را از نزدیک پوشش دهند .


ابتدای مراسم حضرت امام با اشاره به آشفتگی آنروز کشور ، تأکید کردند: بر آشفتگی ها باید غلبه شود.


در حکمی که از طرف حضرت امام به مهدی بازرگان داده شد آمده بود که وی موظف است امور مربوط به برگزاری رفراندوم برای تغییر نظام به جمهوری اسلامی، تشکیل مجلس مؤسسان (خبرگان) برای تصویب قانون اساسی، برگزاری انتخابات مجلس شورا طبق قانون اساسی جدید و انتخاب هیأت وزیران بدون در نظر گرفتن روابط حزبی را انجام دهد.


در متن حکم آمده است: "بنا به پیشنهاد شورای انقلاب، بر حسب حق شرعی و قانونی ناشی از آراء اکثریت قاطع قریب به اتفاق ملت ایران که طی اجتماعات عظیم نسبت به رهبری جنبش ابراز شده است، جنابعالی را مأمور تشکیل دولت موقت می‌نمایم".



آن روز مهندس بازرگان گفت: خدای را شکر می‌کنم که چنین اعتبار و حسن شهرتی را که به هیچوجه اهلیت و لیاقت آن را نداشتم، به من ارزانی داشته و همین موهبت الهی باعث شده که آیت‌الله، ابراز اعتماد و ارجاع چنین مأموریتی را به بنده عنایت بفرمایند و همچنین تشکر از ملت ایران می‌کنم.


انتخاب نخست وزیر جمهوری اسلامی بعد از سقوط شاه و درماندگی بختیار، برای خیلی ها در این طرف و آنطرف دنیا اهمیت دارد.


تا جایی که رادیو مسکو برنامه هایش را قطع میکند تا اعلام نخست وزیری بازرگان را پخش کند.



در این میان بختیار هم ساکت نماند و به انتخاب بازرگان واکنش نشان داد و با لحنی تهدید آمیز اعلام کرد: هر کسی اکثریت داشت ، حکومت کند.


واکنش و تهدید بختیار بی جواب نماند و بازرگان در مصاحبه ای اعلام کرد: از این اخطار نمی‌ترسیم، اگر تهدید می‌خواهند بکنند، به چیز دیگری ما را تهدید کنند. این چیز خیلی کوچکی است و اگر عملی شود، بنده شخصا خیلی ممنون می‌شوم؛ چون راحت می‌شوم.



حضرت امام هم بعد از انتخاب مهدی بازرگان به عنوان نخست وزیر ایران، از مردم خواستند با تظاهراتی آرام درباره انتخاب بازرگان اعلام نظر کنند.


ایشان فرمودند: مخالفت با این حکومت، مخالفت با شرع است.


آسوشیتد پرس هم در گزارشی اعلام کرد، بخت و اقبال بختیار برای بقای نخست وزیری و تلاش برای ابقای سلطنت ، روز به روز کمتر می‌شود و سخنگوی وزارت خارجه وقت آمریکا فقط از بختیار حمایتی ملایم کرده است .



سالیوان ، سفیر وقت آمریکا در ایران هم از همکارانش خواسته تا با نمایندگان رژیم گفت‌وگو کنند و اهداف و سیاست های آمریکا را برای آنها شرح دهند.


اتفاقی که مجله تایم هم به آن پرداخت و در مورد آن گزارش خبری کار کرد.


رییس سازمان سیا هم به غافلگیری این سازمان اعتراف کرد که پیش بینی نکرده بودند پیرمردی هفتاد هشتاد ساله که 14 سال هم در تبعید بوده بتواند این حجم از نیروهای منسجم را تشکیل دهد، او گفته بود : در رابطه با پیش بینی مسائل ایران ناکام بوده اند.



کسینجر مشاور اسبق امنیت ملی ایالات متحده آمریکا هم گفته بود: بیم آن می‌رود که انقلاب اسلامی به سایر کشورها سرایت کند و گناه این حرکت، متوجه هدف توخالی حقوق بشر است.


به جز این سر و‌ آنسر دنیا، صدای تغییرات و واکنش ها در داخل ایران هم به گوش می‌رسید.


آیت‌الله گلپایگانی در پیامی خطاب به ارتش ایران از آنها خواست تا از رویارویی و مقابله با انقلاب اسلامی بپرهیزند.


ارتش اما در مواجهه با قیام مردم، و بالا گرفتن اعتراضات چند وزارت خانه اعم از آموزش و پرورش، امور اقتصاد و دارائی، بهداری و دادگستری، را اشغال کرد .



در کنار اعلام حمایت مراجع و علما و برخی منصوبین حکومت پهلوی از انقلاب و شورای انقلاب، حزب توده هم اعلام حمایت کرد اما در کنار این ها برخی سازمان ها مانند "سازمان چریک‌های فدایی خلق" اعلام کرد: شورای انقلاب باید توسط میلیون‌ها اعتصاب کننده تشکیل شود. مخالفتی که نشانه منفعت طلبی و جایگاه طلبی و سهم خواهی از حرکت مردمی و انقلاب بود.


14 بهمن ، چیزی حدد 40 نماینده از مجلس استعفا داده بودند ، 16 بهمن بیست و دو نماینده دیگر مجلس شورا، هم استعفا دادند.


غلامرضا کیانپور، وزیر اسبق اطلاعات و دادگستری و استاندار آذربایجان غربی و اصفهان، بازداشت شد و چیزی حدود هشت هزار یهودی ایران را به مقصد اسرائیل ترک کردند.


اعضای شورای انقلاب، آیت الله دکتر بهشتی، آیت الله مطهری و مهندس بازرگان با تماس های مداوم با فرماندهان ارتش سعی می کنند ارتش را بدون خونریزی، متحد ملت کنند.



مردم ایران حماسه خلق می‌کنند و با گل و اشک و شعار به استقبال ارتشیان می روند. تصاویری که سالهاست برای همه دنیا از انقلاب چهره ای مردمی ثبت کرده است.



آن روز،کیهان از مبارزات شدید پشت پرده نوشت و از نقل بختیار گفت: کسانی از طرف من با آیت الله خمینی در مذاکره و گفت‌گو هستند.


روزنامه اطلاعات هم از چیدن مقدمات برای دیدار حضرت امام و بختیار خبر داد و از قول بختیار نوشت: "جمهوری اسلامی برای من مجهول است".



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب