اقتصاد جهان تشنه رفع تحریمها علیه ایران / تهران کماکان بر حصول توافق خوب و دائم پافشاری میکند
گروه جهان خبرگزاری آنا- محمد جعفری؛ روز گذشته حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه در توییتی به تاریخ معاصر و رفتارشناسی ایالاتمتحده اشاره کرد و گفت که آمریکا غیرقابلاعتماد است. وی گفت اگر بخواهیم در مورد هرگونه تصمیم آمریکا قضاوت کنیم باید آن را در عمل راستی آزمایی کنیم و اینکه وعده رفع تحریمها کفایت نمیکند و باید حتماً بهصورت ملموس تهران متوجه تأمین کامل منافعش شده باشد.
خب. دولت سیزدهم بعد از تعیین علی باقری معاون سیاسی امیرعبداللهیان به ریاست هیئت جدید مذاکرهکننده با کشورهای گروه ۱+۴ (انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) در هشتم آذرماه وارد دور هفتم مذاکرات در وین شد. در خلال دور هفتم ایران توانست سه خواسته اصلی خود یعنی رفع تحریمها، راستی آزمایی رفع تحریمها و گرفتن تضمین از آمریکا برای متعهد ماندن به هر گونه توافق احتمالی را با پیشنویس برآمده از ۶ دور مذاکرات دستگاه دیپلماسی دولت حسن روحانی تلفیق کند و پیشنویس جدید مبنای کار مذاکرات قرار گیرد. در دور هشتم هم که هنوز در جریان است دو کارگروه هستهای و رفع تحریمها شروع به چکشکاری اختلافات کردند و کمیسیون مشترک برجام هم برای بررسی روند پیشرفت کارگروهها بهصورت مرتب جلسه داشت. باقری جلسات دوجانبه و سهجانبه با مذاکرهکنندگان ارشد روسیه و چین دو متحد ایران داشت. جلسات مرتب باقری با انریکه مورا هماهنگ کننده مذاکرات از اتحادیه اروپا هم برگزار میشد. باقری و مورا روسای هیئتهای تروئیکای اروپایی هم جلسات متعددی برگزار کردند. کارگروه هستهای پیشرفت بهتری داشت زیرا ایران مصممتر و با برنامهتر رفتار میکرد اما کارگروه رفع تحریمها پیشرفت کمتری داشت زیرا طرف غربی یک بام و دوهوا رفتار میکرد.
بازی طرف غربی در حاشیه تأثیری بر متن مذاکرات نخواهد داشت
لازم به ذکر است که آمریکا اگرچه به خاطر خروج غیرقانونی از برجام در سال ۲۰۱۸ توسط ایران تنبیه شده و حضور مستقیم در مذاکرات ندارد اما بههرحال نمایندهاش رابرت مالی در وین است و بهصورت کامل با تروئیکای اروپایی و حتی چین و روسیه در تماس است اما با ایران تماس از طریق نگارش غیررسمی دارد.
خلاصه مطلب این است که پیشرفت کارگروه رفع تحریمها بسته به اراده سیاسی غربیها دارد. آنها بهویژه آمریکا میدانند که تا سازوکار مناسب راستی آزمایی رفع تحریمها و دادن تضمین پایبندی به تعهدات مندرج در توافق را به ایران ارائه ندهند توافقی خوب برای ایران رقم نخواهد خورد و این مسئله خط قرمز ایران است از طرفی میدانند که مثلاینکه این بار باید به شروطی تن در دهند که تابهحال برای هیچ کشوری رعایت نکردهاند. قرارداد نوشتهاند و زیر آن زدهاند درست مثل برجام. اما این بار موضوع متفاوت است و ایران با دست برتر وارد مذاکرات شده. ایران به عضویت دائم پیمان همکاری شانگهای درآمده، شریک راهبردی چین و روسیه بهحساب میآید، در مبحث اقتصادی کلان بر فشار حداکثری آمریکا غلبه کرده و توانسته روند رشد اقتصادی خود را از مذاکرات وین دور نگه دارد.
کاخ سفید بهنوعی حاضر به حلوفصل اختلافات پای میز مذاکره وین نیست زیرا تعامل غیرمستقیمش با ایران بر سر موضوع هستهای بهخوبی در جریان است
اما طرف مقابل بهواقع در میدان عمل تهی است و فقط در حاشیه مانور میدهد. گاهی از تبادل زندانیان محبوس در ایران و ایالاتمتحده میگوید، گاهی از احتمال توافق موقت و گاهی با تغییر مهره میخواهد زمان بخرد یا امتیاز گیری کند. به نظر میرسد که طرف آمریکایی به این سادگیها خواستههای اصلی ایران را قبول نخواهد کرد مگر اینکه هیچ راهی نداشته باشد. البته عزم تیم مذاکرهکننده که حمایت اکثریت جامعه ایران را با خود دارند در روند بهزانو درآوردن آمریکا بسیار مؤثر است.
بیشتر بخوانید:
گفتوگوی تلفنی وزیر خارجه ایران با دبیر کل سازمان ملل
اختلاف عمیق میان مذاکرهکنندگان آمریکا/ عضو ایرانیتبار از گروه مذاکرهکننده واشنگتن خارج شد
حدود یک هفته پیش بود که ریچارد نفیو که به یکی از معماران اصلی اعمال تحریمها علیه ایران معروف است و در مذاکراتی که به برجام ختم شد هم عضو تیم جان کری وزیر خارجه وقت آمریکا بود از سمت خود بهعنوان معاون رابرت مالی استعفا داده است. برخی این اقدام را مثبت ارزیابی کردند که یک فرد سختگیر از تیم آمریکا جدا شده و برخی هم گفتند که رابرت مالی درصدد جایگزینی فردی سختگیرتر است.
نفیو در دوران ریاست جمهوری اوباما در شورای امنیت ملی این کشور مسئول میز ایران بود و طراح استراتژی فشار تحریمی بر برنامه هستهای ایران را اجرایی میکرد.
این اقدام آمریکا را که در کنار پیشنهادهای متعدد از سوی واشنگتن برای مذاکره مستقیم با ایران قرار میدهیم میبینیم که کاخ سفید بهنوعی حاضر به حلوفصل اختلافات پای میز مذاکره وین نیست زیرا تعامل غیرمستقیمش با ایران بر سر موضوع هستهای بهخوبی در جریان است و موضوع اصلی نبود اراده سیاسی نزد مقامات واشنگتن است نه مذاکره مستقیم یا غیرمستقیم.
بههرحال همانگونه که امیر عبداللهیان گفت آمریکاییها قابلاعتماد نیستند. از طرفی علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشور هم در واکنش به این درخواستهای آمریکا برای مذاکره مستقیم گفت که هر زمان که مشخص شود دستیابی به توافق خوب برای این مسجل است امکان دارد این موضوع هم لحاظ شود. یعنی اینکه آمریکا باید در ابتدا با رفع تحریمها، ایجاد سازوکار راستی آزمایی و دادن تضمین ایجاد اعتماد کند و بعدازآن اگر درخواستی دارد بررسی خواهد شد.
بازار و اقتصاد ایران مانند گذشته تحت تأثیر هیاهوی تبلیغاتی مقامات و رسانههای غربی بهویژه آمریکاییها نیست
اینکه برخی کشورهای دوست هم قصد میانجیگری داشته باشند در دنیای دیپلماسی امری عادی است و ایران به هیچ کشور دوستی بیاحترامی نمیکند و اقدام دوستانهاش را زیر سؤال نمیبرد اما بههرحال خطوط قرمز همانها هستند که همیشه بر آنها تأکید شده و قابل تخطی هم نیستند.
در کل وقتی میخائیل اولیانوف که بهخوبی از جایگاه ایران در مذاکرات آگاه است پیشبینی کرده است که در صورت ادامه روند مثبت گفتوگوها، شاید تا فوریه توافق حاصل شود.
روی ناخوش اقتصاد بینالملل به سیاسی بازی غربیها در تقابل با ایران
به اعتقاد اکثریت تحلیلگران روابط بینالملل این مذاکرات یکی از سه موضوع مهم در سطح جهان است. موضوع اوکراین و تایوان دو مورد مهم دیگر هستند. چنین موضوعاتی مهمی حتماً حل خواهند شد چون بسیاری از تعاملات منطقهای و بینالمللی به آنها مرتبط هستند اما برای حل شدنشان زمان نیاز است. اگر غربیها ضربالاجل ساختگی مطرح میکنند برای این است که میخواهند طرف مقابل را تحتفشار قرار دهند وگرنه میدانند که این موضوعات زمانبر هستند.
همانگونه که گفته شد اقتصاد بینالملل هم از نتایج مذاکرات وین تأثیر میگیرد. حدود ۱۰ روز پیش تحلیلگران بانک سرمایهگذاری گلدمن ساکس پیشبینی کردند که اگر روند مذاکرات کند شود ممکن است قیمت نفت بهزودی به ۱۰۰ دلار در هر بشکه برسد. در کنار این موضوع تنش میان عربستان و امارات از یکسو و یمن از سوی دیگر را هم داریم. مراکز نفتی امارات و عربستان هماکنون در تیررس موشکهای ارتش یمن و نیرهای مردمی این کشور هستند.
صحبتهای آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا هم در خصوص احتمال دستیابی به توافق و اینکه اگر توافق حاصل نشود ممکن است تاکتیکهای ایالاتمتحده فرق کند هم در راستای همان سیاست هویج و چماق قدیمی غربیهاست که خیلی نباید نگران آن بود.
موضوع مهم این است که بازار و اقتصاد ایران مانند گذشته تحت تأثیر هیاهوی تبلیغاتی مقامات و رسانههای غربی بهویژه آمریکاییها نیست. به نظر میرسد که اقتصاددانان ایران درعینحال اینکه نیمنگاهی به نتایج مذاکرات وین دارند توان خود را بر نگاه به داخل و تعمیق همکاری با شرق معطوف کردهاند تا بتوانند در کوتاهترین زمان ممکن کشور را در مقابل هرگونه تنش اقتصادی مقاوم کنند.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/