دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
روایتی از چالش‌های کمبود پزشک در کشور؛

افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی ضامن سلامت مردم/ لزوماً وزیر بهداشت نباید پزشک باشد

جذب قطره‌چکانی دانشجوی پزشکی و البته متخصص که توسط وزارت بهداشت صورت می‌گیرد انگشت انحصارطلبی و تعارض منافع را به سمت این وزارتخانه نشانه رفته است و بسیاری از آگاهان این حوزه معتقداند که لزوما نباید وزیر بهداشت یک پزشک باشد بلکه این وزارتخانه نیازمند یک مدیر توانمند و آگاه به این حوزه است.
کد خبر : 634460
پزشک

گروه جامعه خبرگزاری آنا؛ تمرکز و تجمع پزشکان در تهران و کلان‌شهرها سبب چالشی عمیق و بزرگ در نظام سلامت کشور شده که این روند بی‌عدالتی اجتماعی به‌دنبال خود هزینه‌های سیاسی و اقتصادی زیادی را به کشور تحمیل می‌کند.


و این در حالی است که بسیاری از استان‌های مرزی در غرب و جنوب کشور و البته برخی مناطق کوهستانی از وجود پزشک متخصص و حتی عمومی محروم هستند و همین مسئله سبب شده افراد زیادی برای دسترسی به امکانات درمانی به شهرهای بزرگ و البته پایتخت مهاجرت کنند.


بر اساس یک تحقیق اجمالی استان‌های جنوبی کشور به دلیل درگیری مردم با برخی از آسیب‌های اجتماعی و اقتصادی نیاز به روان‌پزشک و متخصص اعصاب و روان برای آن‌ها امری ضروری است درحالی‌که حتی شهرهای بزرگ این استان‌ها از وجود این متخصصان محروم هستند.


اصفهان به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین مراکز درمان ناباروری کشور نیاز به پزشک زنان و برخی متخصصان وابسته به این به رشته دارد درحالی‌که به گفته یکی از پزشکان برخی از این مراکز حتی پزشک متخصص زنان ندارند!


جذب قطره‌چکانی دانشجوی پزشکی و البته متخصص که توسط وزارت بهداشت صورت می‌گیرد انگشت انحصارطلبی و تعارض منافع را به سمت این وزارتخانه نشانه رفته است و بسیاری از آگاهان این حوزه معتقدند که لزوماً نباید وزیر بهداشت یک پزشک باشد بلکه این وزارتخانه نیازمند یک مدیر توانمند و آگاه به این حوزه است تا بتواند این توزیع ناعادلانه را توسط خود نظام درمان‌وآموزش پزشکان که برای نجات جان انسان‌ها سوگند یاد کرده‌اند، به سامان رساند.


در همین خصوص منصور آرامی نماینده بندرعباس در مجلس به خبرنگار آنا می‌گوید: «مسئله کمبود پزشک و چالشی که کشور اکنون به دلیل این کمبود با آن مواجه است، همه حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی را تحت تأثیر قرار می‌دهد، حتی در حوزه آموزش‌وفرهنگ نیز چالش‌های جدی ایجاد می‌کند؛ کسانی که با طرح افزایش ظرفیت پزشک مخالفند، درواقع با دانش پزشکی مخالفند! این افراد به‌شدت درگیر منافع شخصی و گروهی هستند و این مسئله به مردم و نظام آسیب جدی وارد می‌کند.»





بیشتر بخوانید:


بررسی راه حل‌های قابل تامل برای رفع کمبود پزشک/ آیا تعارض منافع در وزارت بهداشت همچنان وجود دارد؟


تجمع پزشکان متخصص در کلان‌شهرها/ پزشک فقط درمانگر نیست!





وی با بیان این‌که کشور ما اکنون به پزشک و متخصص در همه زمینه‌ها نیاز دارد ادامه می‌دهد: «ما با مسئله توزیع پزشک و کادر درمان که متأسفانه این توزیع ناعادلانه توسط خود این بخش ایجاد شده من در نطق هفته گذشته در مجلس نیز این مسئله را بیان و از مشکلات مردم بندرعباس و استان هرمزگان مواردی را طرح کردم.»


آرامی همچنین ضمن انتقاد از چارت سازمانی وزارت بهداشت عنوان می‌کند: «من اشاره به فرد و دوره خاصی ندارم اما از ابتدای انقلاب متأسفانه وزارت بهداشت از وزیر تا روابط عمومی همه پزشک هستند با تخصص‌های مختلف، همین مسئله به دلیل تعارض منافعی که ایجاد کرده، سبب برخی نگاه‌های سلبی در این خصوص شده است. البته ما به انتخاب روسای جمهور در همه دوره‌ها احترام می‌گذاریم اما باید برای انتخاب وزیر بهداشت دقت بیشتری شود.»


نماینده مردم بندرعباس در مجلس با تاکید بر این‌که در برخی از استان‌ها به بعضی از تخصص‌های پزشکی نیاز بیشتری احساس می‌شود می‌گوید: «نبود متخصص پوست و یا اعصاب و روان که متأسفانه خلأ بزرگی هم هست باید هرچه سریع‌تر رفع شود.»


وی همچنین در خصوص طرح پزشک خانواده و نیاز کشور به این طرح نیز بیان می‌کند: «بحث پزشک خانواده طرحی بود که مدتی قبل مطرح شد اما به دلیل همین کمبود پزشک قابلیت اجرایی پیدا نکرد. درحالی‌که این طرح می‌تواند موجب دسترسی به پزشک و عامل تضمین سلامت مردم باشد. اگر بتوانیم طرح پزشک خانواده را اجرا کنیم، قطعاً نگرانی از دسترسی افراد مسن به پزشک بسیار راحت‌تر می‌شود و درعین‌حال در بحث سالمندی ما فقط به پزشک عمومی نیاز نداریم، توان‌بخشی و سایر تخصص‌ها در این دوره از زندگی برای افراد بسیار ضروری است که متأسفانه ما در استان‌های جنوبی و مرزی و حتی خود پایتخت نیز با کمبود این متخصصان مواجه هستیم.»


نایب‌رئیس دوم کمیسیون عمران مجلس همچنین می‌گوید: «کسانی که منکر کمبود پزشک در کشور هستند، قطعاً برای این ادعا جایی مانند تهران را در نظر می‌گیرند که همه متخصصان و پزشکان در این شهر و استان متمرکز شده‌اند باید گفت چنین مقایسه‌هایی اشتباه و نادرست است. مجلس شورای اسلامی از کمیسیون بهداشت تا رئیس مجلس همه یک صدا برای حل این مسئله بسیج شده‌اند و شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی را تصویب کرد که در این مسیر راه هموارتر شود.»


آرامی با شاره به این‌که من به‌عنوان نماینده مردم بندرعباس که با مشکلاتی فراوانی در بخش سلامت و کمبود پزشک مواجه است، به‌جرئت می‌گویم کسانی که با طرح افزایش ظرفیت پزشک مخالفت می‌کنند در حق مردم اجحاف کرده و به کشور نیز خیانت می‌کنند. برخلاف گفته مخالفان طرح افرایش ظرفیت پزشک در کشور این طرح نه‌تنها غیرکارشناسی نیست، بلکه در صورت داشتن پزشک به اندازه کافی می‌توانیم طرح‌هایی مانند پزشک مدارس را اجرا کنیم، طرحی که در کشورهای دیگر اجرا می‌شود و ما از آن غافل هستیم.


وی در ادامه درخصوص بحث گردشگری سلامت نیز عنوان می‌کند: «گردشگری سلامت یکی از مسائلی است که ما به دلیل همین مسئله کمبود پزشک از آن غافل هستیم، البته در حال حاضر از کشورهای اطراف برای درمان به ایران مراجعه می‌کنند اما کافی نیست و اگر به این خلأ نپردازیم توسط کشورهای حاشیه که درصدی از توان و ظرفیت ما را در این بخش ندارند، پُر می‌شود


وی در پایان خاطرنشان می‌کند: «من از همه‌کسانی که با طرح افزایش ظرفیت پزشک در کشور مخالف هستند، دعوت می‌کنم برای بازدید از برخی از شهرهای جنوبی و یا برخی از استان‌های مرزی کشور مراجعه و شرایط بهداشت و درمان مردم را از نزدیک مشاهده کنند.»


انتهای پیام/۴۱۶۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب