آغاز «پاییزه کتاب ۱۴۰۰» و امید به رونق دوباره کتابفروشیها
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، طرح «پاییزه کتاب ۱۴۰۰» با مشارکت ۹۶۶ کتابفروشی از ۲۹ آبان ۱۴۰۰ در کتابفروشیهای عضو در سراسر کشور برگزار میشود.
طرح «پاییزه کتاب ۱۴۰۰» از شنبه ۲۹ آبان کار خود را در ۳۱ استان کشور آغاز میکند و تا روز چهارشنبه ۳ آذر ادامه خواهد داشت. این طرح در استان و شهرهای کمتر برخوردار از کتابفروشی از شنبه ۲۹ آبان تا دوشنبه ۸ آذر ۱۴۰۰ به مدت ۱۰ روز برگزار خواهد شد.
از مجموع ۹۶۶ کتابفروشی عضو طرح، ۷۳۷ کتابفروشی در مرکز استان و ۲۲۹ کتابفروشی در سایر شهرهای استان در نوزدهمین دوره طرحهای توزیع یارانه کتاب از طریق کتابفروشیها (طرحهای فصلی فروش کتاب) با عنوان«پاییزه کتاب ۱۴۰۰» مشارکت کردند.
بیشترین مشارکت کتابفروشیها در طرح «پاییزه کتاب ۱۴۰۰» به استانهای تهران، خراسان رضوی و اصفهان با ۱۴۵، ۱۱۷ و ۹۴ کتابفروشی تعلق دارد.
در طرح «پاییزه کتاب ۱۴۰۰» خریداران میتوانند کتابهای تألیفی را با یارانه ۲۰ درصدی و کتابهای ترجمه را با یارانه ۱۵ درصدی از کتابفروشیهای عضو طرح خریداری کنند. سقف مجاز خرید سیصد هزار تومان و سقف یارانه خرید برای هر خریدار شصت هزار تومان تعیین شده است.
گفتنی است؛ اسامی، مشخصات و آدرس کتابفروشیهای عضو طرح «پاییزه کتاب ۱۴۰۰» در tarh.ketab.ir قابل مشاهده است.
بیستونهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران از بیستوچهارم آبان آغاز شده و تا یکم آذر ١۴۰٠ با شعار «جای خالی را با کتاب خوب پُرکنیم» در سراسر کشور ادامه خواهد داشت.رویدادی که در قالب طرح های فصلی فروش همراه با تخفیف کتاب میتواند کمکی هرچند اندک به بازار کتاب بکند.
از سوی دیگر معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از برگزاری دومین نمایشگاه مجازی کتاب در بهمن ماه سال ۱۴۰۰ خبر داد. یاسر احمدوند در گفتوگویی رادیویی بااعلام این خبر گفت: درباره نمایشگاه حضوری نیز برنامهریزی میکنیم که اگر شرایط کرونایی مساعد باشد، در ابتدای سال آتی برپا شود.
به اینترتیب علاقهمندان به کتاب امسال نیز شکل جدیدی از برگزاری نمایشگاه دیرپای کتاب تهران را تجربه خواهند کرد. اتفاقی که سال گذشته هم به خاطر شرایط ناشی از شیوع کرونا رخ داده بود.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال ۱۳۹۴ برای هدفمند کردن یارانه نشر طرح های فصلی فروش کتاب را آغاز کرد؛ در این طرحها کتابفروشیها میتوانند روی فروش کتاب به خریداران تخفیف بدهند و مبلغ تخفیف داده شده را از وزارتخانه دریافت کنند.
در این طرحها که با نام طرح های فروش فصلی مشهور شدهاند، کتابفروشیهایی که شرایط لازم را داشته باشند، پس از ثبتنام، میتوانند کتابهای خود را که با شرایط تعیینشده مطابقت داشته باشند به خریداران بفروشند. این طرحها از جمله مزیتهایی است که کتابفروشان حضور آن را در ایام رکود فروش کتاب در همهگیری کووید ۱۹ ضروری میدانند.
مشکلات بازار کتاب ایران از روزهای آغازین شیوع کرونا در اسفند ۹۸ شدت گرفت. در سال ۹۹ با تعطیلی کتابفروشیها، تردد محدود مردم و در نهایت تعطیلی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران که به لحاظ اقتصادی برای ناشران اهمیت ویژهای دارد سالی سخت در انتظار ناشران و فروشندگان کتاب بود.
سال گذشته و بهار و تابستان سال ۱۴۰۰ نیز با وجود شیوع ویروس کرونا، این طرح اجرا و با استقبال مخاطبان مواجه شد.در تابستانه کتاب ۱۴۰۰ میزان یارانه خرید برای کتابها ۲۰ درصد و سقف مجاز خرید برای خریدار حداکثر ۲ میلیون ریال (۲۰۰هزار تومان) بود. در نتیجه، سقف یارانه خرید برای هر خریدار ۴۰هزار تومان درنظر گرفته شده بود. خریداران میتوانستند با مراجعه به کتابفروشیهای عضو طرح و ارائه کد ملی کتابهای عمومی، کودک و نوجوان و دانشگاهی را با یارانه ٢٠درصدی خریداری کنند.
این طرحها در کنار برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران در بهمن ماه باعث شد که کتابفروشان در سال عجیب و غریب کرونایی، مجالی هر چند اندک برای تنفس و کورسویی برای ادامه فعالیت داشته باشند.
طرحهای فصلی با تمام فراز و فرودها از جمله طرحهایی است که کتابفروشیها از آن استقبال میکنند. این طرحها اگر چه جانی دوباره به بازار نشر کتاب در شرایط کرونایی میدهند اما نباید فراموش کرد که از لحاظ تعداد مخاطب و جریانسازی نمیتواند جایگزین نمایشگاه کتاب تهران شود.
با توجه به روند کاهشی مبتلایان به کرونا و احتمال برداشتن تدریجی محدودیتها از یک سو و آغاز طرح پاییزه فروش کتاب، به نظر میرسد باید منتظر رونق بازار کتاب در هفته های آینده باشیم.
انتهای پیام/۴۱۰۴/
انتهای پیام/