تعرفهگذاری پلکانی راهی برای بهینه مصرف کردن انرژی
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد و انرژی خبرگزاری آنا، با ادامه روند مصرف انرژی و ناترازی آن، انتقادهای فراوانی نسبت به سهم افراد پر مصرف مطرح شده است، علاوه بر سهم بالای پرمصرفها از سوبسیدهای پرداختی، فشار به شبکه توزیع انرژی از دیگر انتقادات وارده کارشناسان است. درباره اصلاح تعرفه انرژی گفتوگویی را با علیرضا شهبازی عضو کمیسیون برنامه و بودجه و نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی انجام دادیم که در ادامه میخوانید.
آنا: قطعی برق در تابستان گذشته را چگونه ارزیابی میکنید؟
شهبازی: این موضوع چند علت داشت که راهکار متناظر نیز در این رابطه ارائه شد، اما به دلیل نبود برنامهریزی صحیح در سطح دولت دوازدهم، متاسفانه راهکارها اجرایی نشدند، خشکسالی و کمبود بارش باران را میتوان از عوامل اصلی خاموشی عنوان کرد، چرا که به میزان مورد نیاز سدها بارندگی صورت نگرفت و تعدادی از نیروگاههای آبی از مدار خارج شدند. اشکالات دیگر از جنس مصرف برق بود. متاسفانه هم به دلیل پیک مصرفی و مصرف بالایی که در تابستان ایجاد شد، دولت برنامهریزی مناسبی در راستای افزایش ظرفیت نیروگاهها انجام نداد و همه این عوامل دست به دست هم دادند که شاهد خاموشیها و قطعی برق درتابستان بودیم.
آنا:مدیریت مصرف برق چه تاثیری در ناترازی شبکه انرژی دارد؟
شهبازی: از نظر مصرف انرژی وضعیت ایران بسیار بد است. متاسفانه کشور ما بالاترین سطح مصرف برق را در دنیا دارد، هر چند این میزان مصرف در سوخت و گاز هم دیده میشود. از این رو اصلاح روند مصرف یا مدیریت مصرف برق میتواند در کاهش قطعی برق موثر باشد.
بیشتر بخوانید:
پرداخت قیمت واقعی برق با تعرفهگذاری پلکانی
در حال حاضر برق در مصارف خانگی کنترل و مدیریت نمیشود که البته این مهم در فصل زمستان در حوزه گاز نیز دیده میشود. به عبارت سادهتر در بخش خانگی شاهد افزایش هدررفت انرژی هستیم که این مهم شاید به دلیل نبود فرهنگ سازی صحیح و البته قیمتهای بسیار پایین حاملهای انرژی رخ میدهد. بهعنوان راهکار بلندمدت مدیران و مسئولان ابتدا باید استفاده درست از انرژی را فرهنگسازی کنند تا مردم به عنوان یک وظیفه و تکلیف در مصرف انرژی صرفهجویی کنند.
آنا: افزایش پلکانی تعرفه برق میتواند راهکاری برای مدیریت مصرف برق باشد؟
شهبازی: دولت باید تدابیر لازم را بیندیشد، راهکار بسیار مهم و فوری پیرامون مدیریت مصرف افزایش پلکانی تعرفههای مشترکان پرمصرف است که گام بسیار موثری است که باید اعمال شود، به عنوان مثال افرادی که درست مصرف میکنند، در این مدل هزینه برق کمتری واریز میکنند، هر چند وزارت نیرو هم این برنامه را برای اجرا در نظر داشته است، اما به طور کلی این روند طبیعی است که فردی که استفاده بیشتری در مصرف انرژی دارد، باید هزینه بیشتری را هم پرداخت کند و از طرفی یارانه دریافتی آن نیز کاهش یابد، این افزایش پلکانی و افزایش قیمت به ازای مصرف بالا، ایدهای بسیار درستی است که از آن می توان در سالهای آتی در صرفهجویی مصرف انرژی کمک گرفت.
آنا: اصلاح تعرفهها تا چه میزان بر اصلاح الگوی مصرف تاثیرگذار است؟
شهبازی: باید در نظر داشت که اصلاح تعرفهها و بهینه سازی تعرفهگذاری پلکانی میتواند در میان مدت نقش بسزایی در کاهش و مدیریت مصرف برق داشته باشد. به طور کلی اصلاحات قیمتی از جنس تعرفهگذاری پلکانی میتواند انگیزه کنترل و کاهش مصرف برق را به دنبال داشته باشد. روندی که نتایج مثبت آن در کشورهای دیگر بهراحتی مشهود است. درمجموع افراد زیادی از جامعه برای درآمد خود برنامه دارند، از این رو شاید بتوان با چنین روشی تا حدودی در مدیریت مصرف برق موفق بود، هر چند نمیتوان این نسخه را برای تمام مردم پیچید، چرا که برای قشری از مردم این مبالغ رقم خاصی نیست.
آنا:مدیریت مصرف در فصل زمستان چقدر اهمیت دارد؟
شهبازی: زمستان سختی پیش رو داریم و باید برای آن برنامهریزی داشته باشیم، در حال حاضر باید اقدامات کارشناسی شده بسیاری را مدنظر قرار دهیم تا بدون کمبود گاز این زمستان را پشت سر بگذاریم و مردم هیچ آسیبی نبینند. بهینه سازی مصرف و کاهش اتلاف انرژی در خانهها میتواند در مدیریت مصرف گاز نقش بسزایی داشته باشد. یارانه پنهان انرژی هدر رفتن سرمایه ملی به حساب میآید که متاسفانه در حال اتفاق افتادن است، به گونهای که امروزه میزان هدررفت انرژی و به دنبال آن هزینههای پرداختی دولت برای یارانه پنهان انرژی در کشور بسیار بالاست. توجه داشته باشید که یارانه قرار بود به طور عادلانه و یکسان به افراد تخصیص داده شده است ولی در حال حاضر کسانی که استفاده بیشتری میکنند یارانه بیشتری هم دریافت میکنند، که این خود در افزایش اتلاف انرژی نقش بسزایی دارد. اگر دولت تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها را با برنامه همهجانبه در همه حوزهها جلو ببرد، میتواند این روند موثر واقع شود؛ هدف اصلی تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها بهینهسازی مصرف خواهد بود.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/