دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 آبان 1400 - 00:10
رئیس سابق سازمان انرژی‌های نو در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

کشیدن ترمز پرمصرف‌ها با تعرفه پلکانی برق

رئیس سابق سازمان انرژی‌های نو گفت: تعرفه گذاری پلکانی پرمصرف‌ها در کوتاه‌مدت اثر کاهشی بر مصرف خواهد داشت و موجب کاهش کمبود برق داشته باشد.
کد خبر : 617738
برق



به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، یکی از پرچالش‌ترین موضوعات در حوزه برق، نحوه قیمت‌گذاری آن است، ارائه یارانه به این بخش در سال‌های گذشته با دلایلی از قبیل کاهش هزینه سبدخانوارها ادامه داشته است اما با آشکار شدن نقاط ضعف این طرح و استفاده بیشتر دهک‌های ثروتمند از یارانه انرژی، بسیاری از کارشناسان انتقادات فراوانی را نسبت به عدم توزیع عادلانه یارانه‌ها مطرح کردند.


علاوه بر توزیع نامتوازن یارانه‌ها، این نحوه قیمت‌گذاری کار وزارت نیرو برای اجرای طرح‌های مدیریت مصرف را سخت کرده است و میزان مصرف افزایش چشمگیری داشته است، طرح پلکانی کردن تعرفه از سوی کارشناسان صنعت برق به عنوان راهکار مناسبی برای توزیع عادلانه یارانه مطرح شده است. به همین منظور برای بررسی ابعاد توزیع عادلانه یارانه انرژی گفت‌وگویی با یوسف آرمودلی رئیس سابق سازمان انرژی‌های نو و کارشناس حوزه صنعت برق صورت گرفته که در ادامه می‌خوانید.


 ترمز پرمصرف‌ها با تعرفه پلکانی برق


عدم توازن میان تولید و مصرف برق


آنا: راهکار پیشنهادی شما برای حل مشکل برق در کشور چیست؟


آرمودلی: افزایش ظرفیت نیروگاه‌ها و تولید راهکار حل مشکل قطعی برق است. هرساله با فرارسیدن فصل تابستان و ماه‌های پیک مصرف با هشدار کاهش مصرف برق روبه‌رو هستیم؛ اتفاقی که در تابستان امسال با قطعی‌های گسترده برق در سراسر کشور نمود بیشتری پیدا کرد. این مشکل که ناشی از کمبود تولید برق و رشد بالای مصرف حکایت دارد، آسیب‌های جبران‌ناپذیری را بر بخش صنعت وارد آورده است. از طرفی نبود برنامه‌ریزی مناسب از سوی دولت برای مدیریت مصرف و سهل‌انگاری به وجود آمده در قیمت‌گذاری‌های دستوری و یارانه‌های پنهان انرژی، سرمایه‌گذاری برای احداث نیروگاه برق و تولید برق را با خطر جدی مواجه کرده که دود این خطر در ابتدا به چشم صنایع ازجمله فولاد و سیمان و درنهایت به چشم مردم فرو می‌رود.توازنی بین تولید و مصرف برق وجود ندارد.


ظرفیت برق به صورت سالانه باید افزایش یابد


آنا: افزایش مصرف برق در سال‌های اخیر را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


آرمودلی: هرساله میزان مصرف برق نسبت به سال گذشته افزایش پیدا می‌کند چراکه صنایع مختلف روبه‌پیشرفت است و نیاز به مصرف برق‌دارند. از طرف دیگر دستگاه‌های استخراج‌کننده برق نیز از وضعیت نابسامان یارانه‌های پنهان سوءاستفاده می‌کنند و هرروز روند مصرفی افزایشی دارند.




بیشتر بخوانید:


اجرایی شدن وعده وزیر نیرو نیاز به ۲۰۰ سال زمان دارد


ماینرها دست‌بردار نیستند/زمستان هم خاموشی داریم؟




هر دولتی که بر سرکار می‌آید، در هرسال جدید باید حداقل به میزان ظرفیت سال گذشته، تولید برق داشته باشد تا با کمبود برق مواجه نشویم و این مهم با افزایش ظرفیت نیروگاه‌ها حاصل می‌شود. در طرف عرضه برق باید هرساله افزایش ظرفیت داشته باشیم.


دولت پیش‌بینی‌های لازم برای افزایش تولید ظرفیت نیروگاهی نداشته است


آنا: دلیل کمبود برق در شبکه چیست؟


آرمودلی: قطعی برق در سال‌های اخیر دلایل متفاوتی داشت ازجمله آن‌که ممکن است دولت پیش‌بینی‌های لازم برای افزایش تولید ظرفیت نیروگاهی را نداشته، یا تولید برق برای بخش خصوصی مقرون‌به‌صرفه نبوده و نیروگاه جدیدی نصب نشده است. این دلایل باعث شد تا در کنار افزایش مصرف از سوی متقاضیان، خلأ بین تولید و مصرف با قطعی‌های گسترده برق پُر شود.


کمبود نقدینگی عامل عدم سرمایه گذاری بخش خصوصی


آنا: استقبال بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در صنعت برق کاهش‌یافته است، دلیل این کاهش سرمایه‌گذاری چیست؟


آرمودلی: سرمایه‌گذاری در این حوزه دو بخش دارد؛ ابتدا سرمایه‌گذاری دولتی است و سپس سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به دنبال آن خواهد آمد ولی وضعیت تعرفه‌های برق عملاً سرمایه‌گذاری در این بخش و بهره‌وری آن را تهدید می‌کند.


 ترمز پرمصرف‌ها با تعرفه پلکانی برق


در سال‌های اخیر به دلیل کمبود نقدینگی، استقبال چندانی نسبت به تولید برق از سوی بخش خصوصی وجود نداشت. در صنعت برق وجود یارانه‌های پنهان انرژی موجب شده تا سرمایه گذاری و بازدهی آن با یکدیگر تطابق نداشته باشد بنابراین سرمایه‌گذار رغبتی برای سرمایه‌گذاری در این حوزه از خود نشان نخواهد داد.


آنا: سیاست تغییر واحدهای نیروگاهی برق به سیکل ترکیبی تأثیری بر تأمین برق دارد؟


آرمودلی: با افزایش واحدهای سیکل ترکیبی علاوه بر تأمین نیاز داخلی، می‌توان بخشی از تولیدات را صادر کرد.


تعرفه پلکانی برای مشترکان پرمصرف یک اصل اساسی است


آنا: تعرفه گذاری پلکانی پرمصرف‌ها راهکار مناسبی است؟


آرمودلی: بله این امر قطعاً راهگشا است. مدیریت مصرف از طریق اعمال تعرفه‌گذاری پلکانی به‌خصوص برای مشترکان پرمصرف یک اصل اساسی در همه کشورهای پیشرفته است و باید در کنار افزایش تولید، مدیریت مصرف نیز صورت بگیرد. تعرفه گذاری پلکانی پرمصرف‌ها در کوتاه‌مدت اثر کاهشی بر مصرف خواهد داشت و موجب کاهش کمبود برق داشته باشد.


صنعت ارزهای دیجیتال نیازمند قوانین دقیق


آنا: با توجه به حجم بالای کشفیات دستگاه‌های غیرمجاز استخراج ارز، بهترین اقدام برای ساماندهی این صنعت چیست؟


آرمودلی:قانونمندی برای فعالان حوزه استخراج ارز بهترین راهکار حل مشکل آن‌هاست. به این معنا که میزان مصرف و هزینه برق آن‌ها باید مشخص باشد. استخراج‌کنندگان ارزهای دیجیتال در کشور جزئی از پرمصرف‌ها هستند و حتماً باید هزینه برق آنها طبق تعرفه گذاری پلکانی محاسبه شوند.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب