دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 مهر 1400 - 00:10
لاسجردی در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا:

سیاست منطقه‌محور دولت سیزدهم بر توافق با عربستان مؤثر بوده است

کارشناس ارشد مسائل سیاسی گفت: اعلام سیاست دولت سیزدهم مبتنی بر ارتقای روابط با همسایگان حتماً بر موفقیت مذاکرات با عربستان مؤثر بوده است.
کد خبر : 615448
حسن لاسجردی



گروه سیاست خبرگزاری آنا، دولت سیزدهم از بدو تشکیل اولویت خود در سیاست خارجی را برقراری ارتباط حسنه و مفید با کشورهای منطقه قرار داده است؛ در این راستا وزیر جدید امور خارجه حدود یک ماه از آغاز فعالیتش به دنبال احیای روابط با عربستان بوده و در چند روز اخیر اخباری مبنی بر توافقات اولیه مذاکره‌کننده‌های دو کشور منتشر شده است.


همچنین در روزهای اخیر بنابر اعلام روح‌الله لطیفی، سخنگوی گمرک بعد از یک سال و نیم قطعی روابط، صادرات به عربستان همزمان با مذاکرات دو کشور اتفاق افتاده و در اولین مرحله، محموله‌هایی با ارزش ۳۹ هزار دلار وارد عربستان شده است.


در همین رابطه و درباره برقراری مجدد روابط دیپلماتیک با عربستان و اهمیت این موضوع، گفت‌وگویی با حسن لاسجردی، کارشناس ارشد مسائل سیاسی انجام داده‌ایم که در زیر می‌خوانید:


آنا: در خصوص مذاکرات اخیر برای احیای روابط ایران و عربستان و احتمال بازگشایی سفارت این کشور بفرمایید. بعد از یک دوره قطع کامل روابط تجاری، اولین محموله تجاری از جانب ایران وارد عربستان شده است، به عقیده شما این مسئله از چه جنبه‌هایی دارای اهمیت است؟


روابط ایران و عربستان در مرحله بازیابی است


لاسجردی: موضوع روابط ایران و عربستان با گفت‌وگوهای محرمانه‌ای که به‌ واسطه عراق، در شهر بغداد انجام شد، از مرحله یخ بودن یا قطع کامل درحال تبدیل به مرحله بازیابی و احیای روابط است. مجموعه گفت‌وگوهایی که ما با عربستان در عراق داشتیم، مبتنی بر این مسئله بوده است که مشکلات دو طرف باید حل شود، در عین‌ حال ایرادات و اشکالاتی که در طول دوران قطع رابطه به وجود آمده، مانند اظهارات مقامات دو طرف، مواضع خصمانه‌ای که احتمالاً عربستانی‌ها علیه ما داشتند یا بحث حج، از جمله مسائلی است که وقتی روابط برقرار شود، به‌ طور حتم آن‌ها هم اصلاح خواهد شد.


مسئله مهم در حال حاضر این است که ایران و عربستان در اولین قدم، دفاتر کنسولگری خودشان را باز کردند که در حقیقت مقدمات بازگشایی سفارت است. بنابر اخبار منتشر شده از جانب مذاکره‌کنندگان دو کشور، تاکنون روند گفت‌وگوها مثبت بوده است؛ در عین‌ حال، بعضاً روابط تجاری، بازرگانی و قدم‌های دیگری مانند دیدارهای ورزشی یا گردشگری از جمله عناوینی است که معمولاً کشورها برای اصلاح و ارتقاء روابط خودشان از آن استفاده می‌کنند.


عربستان می‌داند ایران توانایی حل بسیاری از مشکلات این کشور مانند درگیری‌شان با یمن را دارد


به نظر می‌رسد مهم‌ترین دلیل انجام مذاکرات در مقطع کنونی این است که سیاست‌های عربستان در منطقه با توجه به نوع نگاهی که آمریکایی‌ها به آن‌ها دارند، سبب شده که بازگشتی به تحولات منطقه داشته باشند. در عین‌ حال حکومت یا ساختار و شاکله قدرت در عربستان به‌گونه‌ای است که همواره سعی دارند حواشی را از کشورشان دور کنند و به همین دلیل تلاش می‌کند که از طریق روابط با کشورهای منطقه به‌ویژه کشورهایی که می‌توانند گره‌گشایی از بحران‌های عربستان داشته باشند، اوضاع خودشان را بهبود دهند. در حال حاضر عربستان بر این باور است که ایران می‌تواند برخی از بحران‌های این کشور مثل بحث یمن را حل کند، لذا توجه عربستانی‌ها به روابط با ایران در حال حاضر مبتنی بر نیازهای آن‌ها برای حل مشکلات‌شان است.


سیاست منطقه‌محور دولت سیزدهم بر توافق با عربستان مؤثر بوده است


آنا: حجت‌الاسلام رئیسی از ابتدا تأکید داشت دولت سیزدهم در سیاست خارجی منطقه‌محور عمل خواهد کرد، به نظر شما نقش دولت جدید در توافقات اخیر با عربستان چیست؟ به عقیده شما چرا در دولت قبلی شاهد این مذاکرات نبودیم؟


لاسجردی: اعلام سیاست دولت سیزدهم مبتنی بر ارتقاء روابط با همسایگان حتماً بر موفقیت مذاکرات با عربستان مؤثر بوده؛ یعنی این مسئله یک عامل تأییدکننده روابط ما با عربستان بوده اما این به این معنی نیست که دولت قبلی چنین فرصت و قابلیتی نداشته است. در آن دولت هم تلاش‌هایی شده بود که توافقاتی با عربستان انجام شوند و به‌طور مشخص آقای ظریف چندین‌ بار اعلام کرد که در صورت آمادگی عربستانی‌ها، می‌تواند به این کشور سفر کند و گفت‌وگو داشته باشند، اما به دلایل مختلف از جمله حضور ترامپ در آمریکا که در حقیقت فرمان تحولات منطقه را به دست گرفته بود و با عربستانی‌ها روابط حسنه‌ای داشت، در آن دوره روابط ایران و عربستان به‌طور کل از تحولات کنار رفت و اصلاً ما افق دوستانه‌ای نداشتیم.




بیشتر بخوانید:


گره روابط ایران و عربستان باز شود


مشکلات ایران و عربستان قابل برطرف شدن است


برنامه‌محوری؛ لازمه بهره‌وری بیشتر از سفرهای استانی رئیس‌جمهور/ چرا عده‌ای به دنبال بی‌فایده نشان‌دادن حضور مسئولان در میان مردم هستند؟


علت کناره‌گیری لاریجانی از اجرای قرارداد ۲۵ساله ایران با چین




در حال حاضر دولت حجت‌الاسلام رئیسی اعلام کرده که ما در سیاست خارجی همسایگان را در اولویت قرار دادیم، که این مسئله قطعاً تأثیرگذار است. در عین‌ حال شاید عوامل تأییدکننده این موضوع مثل حوادث و اتفاقات اخیر در منطقه، خروج آمریکا از منطقه و نیازهای کشورهای خاورمیانه به حل مشکلات‌شان، سبب شده فضای گفت‌وگوهای میان ایران و عربستان مقداری لطیف‌تر شود.


آنا: روابط ایران و عربستان چه اهمیتی دارد که از سال‌های گذشته و دیرباز این قضیه همواره برای دو کشور حساس بوده و برخی کشورهای خارج و داخل منطقه مانند آمریکا و رژیم صهیونیستی، از حسنه بودن این روابط واهمه دارند؟


ایران و عربستان دو بازیگر مهم منطقه هستند


لاسجردی: نکته اول اینکه از زمان‌های دور همواره این‌ نگاه به منطقه خاورمیانه وجود داشته که اگر روابط ایران و عربستان خوب باشد، منطقه خاورمیانه آرامش خواهد داشت و اگر روابط این دو کشور خوب نباشد، بی‌ثباتی و تشنج به منطقه تزریق خواهد شد. به نظر می‌رسد شاید تجربه دهه‌های گذشته تجربه خوبی باشد که نشان می‌دهد این حرف تا حدودی درست است. به هر صورت ایران و عربستان دو بازیگر مهم منطقه هستند که همواره دو متغیر تعیین‌کننده تحولات خاورمیانه بوده‌اند. هر کدام از این‌ دو کشور بخواهند در حوزه خودشان تغییر و تحول یا تحرکی داشته باشند، می‌توانند روی عناصر دیگر این منطقه تأثیر بگذارند. نکته دوم اینکه اهمیت روابط ایران و عربستان به جهت اهمیت آن‌ها در جهان اسلام است زیرا هر موقع روابط ما با عربستان خوب بوده، وضعیت کشورهای اسلامی بهتر از دوره‌ای بود که باهم فاصله داشتیم.


در عین‌ حال علاوه‌ بر بحث‌های مرتبط با حوزه روابط سیاسی و اعتقادی، ایران و عربستان یک حوزه مشترک در بحث انرژی دارند که تصمیمات‌شان در این زمینه می‌تواند خیلی مؤثر باشد زیرا دو کشور، بازیگران مهم در حوزه نفت و گاز هستند. این موارد متغیرهایی هستند که اهمیت روابط عربستان و ما را تثبیت می‌کند؛ در عین‌ حال موضوع مهمی مثل حج که کنگره جهانی مسلمانان است، باز هم می‌تواند به اهمیت این روابط اضافه کند.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب