نمک پاشیدن ظریف روی زخم مردم/ تکلیف ۷۵۰ سکه بهار آزادی چه میشود؟
به گزارش خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، روزهای نخست اردیبهشتماه ۱۴۰۰ بود که فایل صوتی محمد جواد ظریف، وزیر سابق امور خارجه از سوی شبکه سعودی اینترنشنال منتشر شد و واکنش منفی فراوانی را از سوی سیاستمداران و عموم جامعه در پی داشت.
رهبر معظم انقلاب اسلامی هم در بخشی از بیاناتشان در گفتوگوی مستقیم تلویزیونی با مردم (۱۲ اردیبهشتماه ۱۴۰۰) به ماجرای فایل صوتی از ظریف اشاره کرده و فرمودند: «این روزها سخنانی از برخی مسئولان شنیده میشود که مایه تعجب و تأسف است و شنیدم که رسانههای دشمن و مخالف جمهوری اسلامی این حرفها را پخش کردند. انسان متأسف میشود وقتی این مطالب را میشنود. برخی از این حرفها، تکرار حرفهای خصمانه دشمنان است.»
با گذشت چندین ماه از اظهارات وزیر امور خارجه دولتهای یازدهم و دوازدهم درباره شهید سردار قاسم سلیمانی، باز هم اظهارات وی در یک شبکه اجتماعی حاشیهساز شد.
بیشتر بخوانید:
ظریف و تعلیق تحریمها؛ اعتراف یا عذر بدتر از گناه؟ / قهرمان دیپلماسی: ترجمه تعلیق اشتباه است!
آیا ماجرای کلمه «تعلیق» اولین اشتباه بزرگ ظریف بوده است؟
محمدجواد ظریف (در اتاق گفتوگویی در فضای مجازی) در خصوص استفاده از کلمه (تعلیق) در متن برجام گفت: «دلیل اشتباه من این نیست که برجام را نخواندهام، بلکه حتی آن را نوشتهام و در زمان مذاکرات به همه دوستان تأکید کرده بودیم از بعضی از عبارات استفاده نشود.»
وی افزود: «در پایان مذاکرات، نماینده اروپا اعلام کرد برخی تحریمها را ابتدا ساسپند (تعلیق) میکنیم و بعد بر میداریم و به همین علت (بدون آنکه ما بدانیم) ۳ تا ۴ بار در برجام از کلمه تعلیق استفاده شد و البته مذاکرهکننده ما به ما این موضوع را اطلاع نداده بود».
با توجه به اظهارات اخیر محمدجواد ظریف، سه سؤال در افکار عمومی شکلگرفته است:
- نمایندگان مجلس و کارشناسان در دفعات متعدد تذکراتی به تیم مذاکرهکننده کشورمان دادند اما همواره با القابی مانند «کاسبان تحریم»، «بیسواد» و ... خطاب شدند و با توجه به زیانبار و ناکارآمد بودن نتیجه این توافق، چه کسانی پاسخگو هستند؟
- ظریف در بخشی از اظهارات خود گفت که تغییراتی در متن برجام ایجاد شد اما تیم مذاکرهکننده به ما این موضوع را اطلاع نداده بود؛ این در حالی است که برخی از اعضای تیم مذاکرهکننده ایرانی نیز به جرم جاسوسی برای دستگاههای اطلاعاتی بیگانه بازداشت شدند؛ مسئولیت ورود جاسوسها به تیم مذاکرهکننده هستهای با کیست؟
- روحانی به پاس قدردانی از زحمات تیم مذاکرهکننده هستهای در جریان تصویب برجام به جمعی از مسئولان دولت تدبیر و امید، هدایای مادی و غیرمادی اهدا کرد؛ بر این اساس، ظریف، صالحی و سردار دهقان، هر یک ۱۰۰ سکه بهار آزادی، عراقچی و تختروانچی هر کدام ۷۵ سکه بهار آزادی و شش مقامی که نشان درجه سه دریافت کردند، هر یک ۵۰ سکه بهار آزادی دریافت کردند که جمعاً ۷۵۰ سکه بهار آزادی شد؛ با مشخص شدن سرنوشت تلخ برجام، سرنوشت این مدالها و هدایا چه میشود؟
این ادعای بیاطلاعی در حالی از جانب وزیر امور خارجه دولت روحانی مطرح میشود که ظریف در دوران وزارت خود تأکید داشت که کلمه تعلیق در برجام وجود ندارد و مخالفان تهمت میزنند؛ وزیر وقت امور خارجه همچنین در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤال یکی از نمایندگان مجلس درباره استفاده از واژه «تعلیق تحریمها» در متن برنامه جامع اقدام مشترک، گفته بود: «اصلاً تعلیق در هیچ جایی نیامده، در هیچ جای برجام تعلیق نیامده است و هر کسی تعلیق ترجمه کرده، اشتباه ترجمه کرده است؛ هیچ جای برجام تعلیق نیامده است؛ کلمه تعلیق در برجام وجود ندارد. تاریخ اجرای لغو همانگونه که عرض کردم زمانی است که آژانس گزارش دهد ما این اقدامات کمّی را انجام دادیم؛ تعلیقی در قطعنامه و برجام وجود ندارد».
در سال ۱۳۹۶، ویدئویی از «وندی شرمن»، معاون وزیر خارجه آمریکا در دولت دوم باراک اوباما و سرپرست هیئت مذاکرهکنندگان آمریکایی در برجام، منتشر شد که با استناد به آن، هیئت ایرانی در خلال مذاکرات به علت «عدم تسلط بر زبان انگلیسی»، متوجه بار معنایی واژه lift که در متن برجام به کار رفته است نشده و «تعلیق» تحریمها را با «پایان» تحریمها اشتباه گرفت.
ابوالفضل ابوترابی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاست خبرگزاری آنا، در واکنش به اظهارات اخیر محمدجواد ظریف، وزیر سابق امور خارجه کشورمان بیان کرد: «معتقدم، ظریف بهدروغ گفته که از واژه «تعلیق» خبر نداشته است؛ بارها در کمیسیون امنیت ملی مجلس نهم، استفاده از این واژه در سند برجام به وزیر وقت امور خارجه گوشزد شد، اما ظریف این موضوع را نمیپذیرفت.»
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس با تأکید بر اینکه روحانی و ظریف در تاریخ به عنوان «وثوقالدولهها» شناخته میشوند، تصریح کرد: «در کمیسیون امنیت ملی مجلس نهم، صحن مجلس و صداوسیما موضوع تعلیق تحریمها به دولتمردان وقت تذکر داده شد. رئیسجمهور سابق و وزیر امور خارجه دولتهای یازدهم و دوازدهم باید نسبت به عملکردشان پاسخگو باشند و قوه قضائیه بایستی برخورد قانونی با این افراد داشته باشد».
همچنین هادی بیگینژاد، نماینده ملایر در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون انرژی مجلس در توئیتی نوشت: «پس از امضای برجام آنچنان تبلیغی پیرامونش انجام شد که کسی جرئت نکند در نقد برجام سخن بگوید، آقایان روحانی و ظریف گفتند تحریمها لغو میشود و نه تعلیق.
پس از ۸ سال کشمکش، حالا آقای ظریف میگوید تعلیق در برجام آمده بود و ما اشتباه کردیم.
واقعاً سهوی بوده یا خیانتی در کار است؟»
حضور جاسوسان در تیم مذاکرهکننده ایران
جواد ظریف، وزیر وقت امور خارجه ایران در شهریور ۹۷ در برابر ادعاهای مطرح شده از سوی جواد کریمیقدوسی نماینده مجلس شورای اسلامی درباره وجود جاسوس در تیم مذاکرهکننده هستهای گفته بود: «چهار نفری که آقای کریمیقدوسی نام بردند یا از سوی دستگاههای دیگر به ما معرفی شدند، یا براساس شناخت از گذشته از آنها استفاده کردیم و من جز خدمت از آنها در مذاکرات ندیدم. من مسئول روابط دیگر آنها نیستم و آنها هم در هیچیک از مذاکرات خصوصی نبودند و تنها در جلسات تخصصی حضور داشتند…آقای محمدعلی شعبانی هم در مذاکرات نبوده و بهعنوان کمک در روابط عمومی از ایشان استفاده میشد. عربستان سعودی میلیونها دلار برای روابط عمومی خرج میکند و از شرکتهای صهیونیستی استفاده میکند، اما ما از ایرانیان که بزرگترین سرمایهمان در خارج هستند، استفاده کردیم».
به باور کارشناسان، بیشتر توان دولتهای یازدهم و دوازدهم صرف مسئله برجام شد و ظاهراً دولت روحانی به غیر از گشایش روابط با غرب، برنامه دیگری نداشت؛ به گواه شاخصهای اقتصادی، «زمین سوخته» میراث دولت هشتساله برای کشور است و به اذعان رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، به واسطه عدم اجرای برجام، روزانه بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان هزینه به اقتصاد تحمیل میشود.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/