وقتی باکو به فرجام «خرید امنیت» از صهیونیستها نمیاندیشد/ حکایت عکس یادگاری علیاف با پهپاد اسرائیلی
گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، مدتی است همسایه شمالی کشورمان به تحریک آمریکا و رژیم صهیونیستی ناآرامیهای سیاسی را در مرزهای شمالغربی ایران و هممرز با ارمنستان رقم زده، تا جایی که کار به مانورهای نظامی و رفتوآمدهای دیپلماتیک کشیده شده است. پس از آنکه روز دوشنبه هفته گذشته وزیر امور خارجه ارمنستان به تهران سفر کرد، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان سهشنبه هفته پیش راهی مسکو شد تا رایزنیهایی در زمینه اوضاع منطقه با همتای روس خود انجام دهد.
این در حالی است که آیتالله خامنهای فرمانده معظم کل قوا روز یکشنبه در ارتباط تصویری با مراسم مشترک دانشآموختگی دانشجویان دانشگاههای افسری نیروهای مسلح در دانشگاه افسری امام حسین (ع) به موضوع خرید تسلیحات نظامی رژیم صهیونیستی از سوی جمهوری آذربایجان به بهانه حفظ امنیت پرداختند و فرمودند: حفظ امنیت با تکیه بر دیگران فقط یک توهم است و کسانی که به این توهم دچارند، سیلی آن را بهزودی خواهند خورد؛ زیرا دخالت مستقیم یا غیرمستقیم بیگانگان در امنیت و جنگ و صلح هر کشوری فاجعهای مصیبتبار است... صلاح منطقه در این است که همه کشورها از ارتشی مستقل و متکی به ملت خود و همافزا با ارتشهای همسایگان برخوردار باشند. ارتشهای منطقه میتوانند امنیت منطقه را حفظ کنند و نباید اجازه دهند ارتشهای بیگانه برای حفظ منافع خود، دخالت یا حضور نظامی داشته باشند.
بیشتر بخوانید:
تعبیر رهبر ایران از «سیلی» غیرمنتظره بود/ مردم آذربایجان بهدنبال روابط عادی با ایران هستند
فرمانده کل قوا افزودند: حوادثی که در شمالغرب ایران، در برخی کشورهای همسایه در جریان است باید با همین منطق پرهیز از دادن مجوز حضور بیگانگان حل شود. نیروهای مسلح کشور عزیز ما همواره با اقتدار همراه با عقلانیت عمل میکنند و این عقلانیت باید الگویی برای دیگر کشورها و عامل حل مشکلات موجود باشد و همه بدانند اگر کسی برای برادران خود چاه بکَند اول خودش در چاه میافتد.
دم خروس باکو با پهپاد اسرائیلی بیرون زد!
به باور ناظران سیاسی، دو تعبیر حکیمانه رهبر انقلاب اسلامی در سخنرانی اخیر خود مبنی بر «سیلی خوردن کسانی که حفظ امنیت خود را متکی به دیگران میدانند» و «در چاه افتادن کسی که برای برادرش چاه میکند» ناظر به اقدامات اخیر الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان در زمینه چراغ سبز نشان دادن به تحرکات امنیتی-نظامی صهیونیستها در نوار مرزی مشترک ایران و آذربایجان است. گرچه وی در اظهارات خود مدعی است باکو به اسرائیلیها برای فعالیت علیه ایران و تحرکات مرزی چراغ سبزی نشان نداده است، ولی اظهارات تحریکآمیز و اقدام اخیر وی در مصاحبه نزدیک مرزهای ایران و افتخار کردن به پهپادهای اسرائیلی حکایت از موضوعاتی دیگر دارد.
درواقع علیاف بهدلیل موقعیت ایران و نفوذش در منطقه ازجمله همکاری نزدیک با روسیه و ارمنستان (که باکو ایروان را به اشغالگری بخشی از خاک خود متهم کرده است) با زیرکی خاصی درصدد است حمایتش از صهیونیستها را پنهان کند تا ابزار فشار علیه ایران را حفظ کند. بیتردید ادعاهای علیاف صحیح نیست، زیرا اگر باکو هیچ ارتباطی با صهیونیستها نداشته باشد و اسرائیلیها پایگاهی نیز در آذربایجان نداشته باشند، تحرکات نظامی باکو و تلاش برای برگزاری رزمایش مشترک با ترکیه و پاکستان و ارسال تجهیزات جنگی به منطقه هیچ توجیهی ندارد.
جمهوری آذربایجان فعال کردن پایگاه رژیم صهیونیستی در جنوب باکو به نام «قبله» را تضمین کرده است
حمایت باکو از صهیونیستها موضوعی است که مسئولان کشورمان و تحلیلگران منطقه بر آن صحه میگذارند؛ چه اینکه سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست هفتگی خود در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا درباره تحرکات صهیونیستها در نواحی مرزی کشورمان، آن را بهطور قطعی رد نکرد، ولی گفت: از ابتدای جنگ قرهباغ تا امروز گزارشهای متعدد داشتهایم و تمامی این گزارشها را به اطلاع باکو رساندهایم. البته در جلسات مختلف اعلام کردند هیچ تهدیدی متوجه کشورهای دیگر نیست؛ این گزارشها همچنان به دست ما میرسد، ولی اجازه دهید از مسیر خودش با دوستان در آذربایجان در این زمینه صحبت کنیم.
امیر موسوی، کارشناس امور بینالملل نیز در گفتوگو با آنا در این خصوص تأکید کرد: تنش میان ایران و آذربایجان سه علت اساسی دارد و یکی از آنها این است که آذربایجان در حال عمل کردن به توافقات قبلی با رژیم صهیونیستی است. در بخشی از این توافقات آذربایجان فعال کردن پایگاه رژیم صهیونیستی در جنوب باکو به نام «قبله» را تضمین کرده و این موضوع باعث شده تا یکهزار صهیونیست در پایتخت آذربایجان و نیز مرزهای جمهوری اسلامی ایران مستقر شوند. با توجه به اینکه آذربایجان منطقه هممرز ایران و ارمنستان را اشغال کرده است، صهیونیستها در آنجا مستقر شده و سامانههای جاسوسی خود را در آنجا نصب کردهاند؛ ازجمله این سامانهها دستگاههای شنود است. همچنین پایگاههای پهپادی و آموزشی اسرائیل در نوار مرزی استقرار دارد.
این در حالی است که فاطمه عواد الجبوری، تحلیلگر عراقی نیز درباره هدف اسرائیل از جاسوسی در مرزهای ایران در گزارشی مینویسد: «به نظر میآید دشمن صهیونیستی بهدنبال انتقام حمله به نفتکش اسرائیلی در دریای عمان و در این راستا برخی از نیروهای اطلاعاتی خود را به جمهوری آذربایجان اعزام کرده است. آذربایجان کشوری است که روابط عمیقی با دشمن صهیونیستی دارد و بزرگترین واردکننده سلاح از اسرائیل است و باکو حدود ۶۰ درصد تسلیحات خود را از تلآویو تأمین میکند.»
حساب مردم آذربایجان از دولت صهیونیستپرور جداست
به گزارش آنا، شاید در نگاه نخست به نظر آید تنش میان ایران و آذربایجان، تنش میان دو ملت است؛ نگاهی غلط که پروپاگاندای رسانهای عبری-عربی-غربی تلاش میکنند آن را بر دو قوم متمدن فارس و آذری دیکته کنند و بر آتش اختلافات دو کشور بدمند. ناگفته پیداست مردمان ایران و آذربایجان تاریخ و فرهنگی نزدیک و در برخی برههها تنیدهشده در یکدیگر دارند و هم مردم ایران به باکو سفر میکنند و هم آذریهای آنسوی قفقاز تمایل دارند به نقاط دیدنی ایران سفر کنند. مصاحبه هفته گذشته فاضل مصطفی، نماینده مجلس ملی آذربایجان با یک روزنامه محلی ناظر بر همین موضوع است و وی با انتقاد از لفاظیهای اخیر رئیسجمهور کشورش علیه ایران، تعبیر رهبر انقلاب اسلامی به سیلی زدن را گوشزد کرد و گفت: رویکرد همه مردم آذربایجان داشتن روابط عادی همسایگی با ایران است.
وی با بیان اینکه در لفاظیهای الهام علیاف چه علیه ایران و چه سایر کشورها روابط همسایگی مغفول مانده است، افزود: ما علاقهمند به حفظ روابط خوب همسایگی با ایران هستیم، زیرا هیچ مشکلی با ایرانیان نداریم و تا زمانی که روابط عادی با تهران داشته باشیم، هیچ اختلافی با آنها نخواهیم داشت. ما فقط میگوییم نتیجهگیری منفی از اقداماتمان کاملاً اشتباه است. آذربایجان در امور داخلی ایران دخالت نمیکند، ما در هیچ تحریمی علیه ایران شرکت نمیکنیم، در تصمیماتی که سایر کشورها علیه ایران گرفتهاند شرکت نمیکنیم. اگر ما چنین کاری را بهعنوان همسایه انجام میدادیم، ایران حق داشت در مقام دشمنی در برابر ما بایستد.
آنکارا اکنون خواسته یا ناخواسته در پازل تلآویو برای بر هم زدن روابط کشورهای منطقه بازی میکند و نیاز به پاسخی قاطع از سوی ایران دارد
یوری لیامین، ایرانشناس و کارشناس نظامی روسی نیز تعبیر مشابهی را بکار میگیرد و با انتقاد از تحرکات رژیم صهیونیستی که با مجوز باکو در نزدیکی مرزهای ایران انجام میشود، میگوید: روشن است جمهوری اسلامی ایران حضوری هرچند نمایشی رژیم صهیونیستی در نزدیکی مرزهای خود را تحمل نخواهد کرد و در این رابطه هر اقدامی را که برای امنیت ملی خود لازم بداند، انجام خواهد داد.
خطر نهفته در بلوکبندی آذربایجان و رژیم صهیونیستی
پیشتر گفته شد ادعاهای علیاف درباره حضور نداشتن نیروهای اسرائیلی در خاک آذربایجان هیچ سنخیتی با حجم اقدامات و تحرکات نظامی آذربایجان آن هم در نواحی مرزی شمالغرب کشورمان ندارد و تنها میتواند باعث افزایش وزنه تأثیرگذاری ترکیه و رژیم صهیونیستی بر تحولات قفقاز جنوبی و احتمال شکلگیری بلوکی ممتد در این منطقه تا آسیای میانه باشد؛ موضوع خطرناکی که در آینده تهدیدی جدی برای منافع ملی کشورمان به شمار میرود.
بیشتر بخوانید:
کمال خرازی: رژیم صهیونیستی بدون توقع در آذربایجان لانه نکرده است
بر اساس برخی گزارشها، حدود یکهزار تا یکهزار و ۸۰۰ داعشی در نوار مرزی ایران و آذربایجان مستقر شدهاند. همچنین گفته میشود از پایگاههای جاسوسی صهیونیستها در آذربایجان برای انجام عملیات ترور شهادت محسن فخریزاده، دانشمند هستهای و دفاعی کشورمان استفاده شده است.
گرچه تاکنون جمهوری اسلامی ایران تلاش کرده است با ارتباطات دیپلماتیک، مشکلات مناطق شمالی را حلوفصل کند، اما ظاهراً اقدامات دیپلماتیک نتیجهای نداشته است و کار به رزمایش نظامی کشیده شده است. نباید از نظر دور داشت ایران هیچ تمایلی به تشنج در منطقه ندارد، درعین حال این آمادگی در ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی وجود دارد که در صورت نفهمیدن زبان صلحجوی دیپلماسی کشورمان، از قدرت بازدارنده استفاده کنند و پاسخ اقدامات حمایتگرانه از اسرائیل در اطراف کشور را که به زیان منافع ملی است، با قاطعیت بدهند.
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ
انتهای پیام/