دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 آبان 1400 - 00:07
اسماعیلی‌فر در گفت‌وگو با آنا تشریح کرد؛ (بخش نخست)

۱۶ حوزه‌ تحقیقاتی و ۴ محور کاری پژوهشکده امنیت غذایی

تبدیل پژوهشکده امنیت غذایی به قطب علمی پژوهشی کشورمسئول پژوهشکده امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک حوزه‌های تحقیقاتی این پژوهشکده را تشریح کرد و گفت: پژوهشکده از بدو راه‌اندازی چهار محور را به عنوان اولویت کاری خود تعیین کرده و متناسب با هر یک، اقداماتی را انجام داده است.
کد خبر : 606716
افشین اسماعیلی‌فر

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ با توجه به سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغ‌شده از سوی مقام معظم رهبری که نزدیک هشت بند از ۲۴ بند آن بخش کشاورزی را شامل می‌شود و با تأکید بر بند هفت آن که به تأمین امنیت غذایی و ایجاد ذخایر راهبردی با تأکید بر افزایش کمی و کیفی تولید (مواد اولیه و کالا) نظر دارد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک را بر آن داشت تا با بهره‌مندی از ظرفیت امکانات، آزمایشگاه‌ها و اعضای هیئت علمی و در راستای استراتژی‌های آتی این دانشگاه و استان مرکزی برنامه‌ریزی کند؛ بنابراین مهر ۱۳۹۷ راه‌اندازی پژوهشکده امنیت غذایی (مرکز تحقیقات امنیت غذایی) در دستور کار دانشگاه قرار گرفت.


پس از طی مراحل کار در شورای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک و شورای پژوهشی استان، راه‌اندازی پژوهشکده امنیت غذایی در نهایت در بیست و پنجمین جلسه کمیسیون دائمی هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی به اتفاق آرا به تصویب رسید. این پژوهشکده شامل حوزه‌های تحقیقاتی مختلفی است تا بتواند با زیرساخت‌های پیش‌بینی شده در تعامل با مراجع تصمیم‌گیری و سیاستگذاری در سطح بین‌المللی، ملی و استانی نقش‌آفرینی کند.




بیشتر بخوانید:


«پژوهشکده امنیت غذایی» در دانشگاه آزاد اسلامی اراک راه‌اندازی می‌شود


واگذاری مسئولیت دبیرخانه کنسرسیوم امنیت غذایی مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی به واحد اراک




خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت و بعد از سه سال فعالیت پژوهشکده امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک با افشین اسماعیلی‌فر رئیس مراکز تحقیقاتی و مسئول راه‌اندازی بازار فناوری و نوآوری شهید قاسم سلیمانی این دانشگاه و مسئول پژوهشکده امنیت غذایی به گفت‌وگو نشسته و ریز فعالیت‌ها، حوزه‌های تحقیقاتی و توجیهات علمی این حوزه‌ها و اقدامات انجام‌شده در پژوهشکده را جویا شده است که بخش نخست آن را در ادامه می‌خوانیم.



آنا: حوزه‌های مختلف تحقیقاتی پژوهشکده امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک و و توجیهات علمی آنها را تشریح کنید.


اسماعیلی‌فر: حوزه‌های تحقیقاتی و توجیهات علمی این حوزه‌ها در پژوهشکده امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک مطابق جدول زیر قابل تعریف است.






آنا: پژوهشکده امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک چه برنامه‌ها و محورهایی را در اولویت فعالیت‌های خود قرار داده است؟


اسماعیلی‌فر: پژوهشکده امنیت غذایی واحد اراک از بدو راه‌اندازی چهار محور را به عنوان اولویت کاری خود تعیین کرده و متناسب با هر یک، اقداماتی را انجام داده که عقد تفاهم‌نامه ملی و بین‌المللی در حوزه‌های تحقیقاتی پژوهشکده ازجمله محورهای کاری پژوهشکده است و تفاهم‌نامه ملی با شرکت توسعه کشت دانه‌های روغنی در حوزه تولید بذر و طرح‌های دانش بنیان-کاربردی با هدف معرفی ارقام جدید دانه‌های روغنی شامل ارقام با درصد روغن بالا، ارقام مقاوم به آفات و بیماری‌ها، ارقام با عملکرد بالا را شامل می‌شود.


هدف دوم مدیریت آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز شامل کنترل بیولوژیک آفات و بیماری‌ها، بیماری‌های ماکروفومینا، اسکلروتینیا و فوما، ارقام تراریخته مقاوم به علفکش، ایجاد بانک بذر دانه‌های روغنی است و در بخش «کنترل کیفیت» هم درصد روغن، ارزیابی کیفیت محصولات روغنی از جنبه‌های آلودگی میکروبی، شیمیایی و انگلی (ایمنی غذا)، ارزیابی آلودگی به آفلاتوکسین در محصولات مختلف و سلامت گیاهان تراریخته مد نظر است.


تولید محصولات دانه‌های روغنی، کنترل کیفیت دانه‌های روغنی، مدیریت آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز دانه‌های روغنی و تحقیقات و تولید بذر دانه‌های روغنی در راستای «الگوی کشت دانه‌های روغنی» در دستور کار است.تفاهم‌نامه با مرکز امنیت غذایی اروپا-آسیا دانشگاهی ایالتی مسکو، روسیه در حوزه تدوین پروژه‌های مشترک و تبادل محقق و دانشجو، تفاهم‌نامه با نمایندگی فائو در ایران در حوزه محصولات استراتژیک به ویژه سویا و تفاهم‌نامه با مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی – منطقه مرکزی از دیگر تفاهم‌نامه‌های منعقد شده توسط پژوهشکده امنیت غذایی واحد اراک است که تحقیق در زمینه مبارزه با بیماری‌های دام و طیور، تحقیق در زمینه مبارزه با بیماری‌های مشترک انسان و دام، تحقیق و تشخیص بیماری‌های دام و طیور، تحقیق و تولید واکسن‌ها و فرآورده‌های بیولوژیک مصرف دام، طیور، انسانی و گیاهی (پزشکی، دامپزشکی و گیاه پزشکی) و تحقیق در زمینه توسعه کیت‌های تشخیصی بیماری‌های ویروسی گیاهی و آفلاتوکسین در این تفاهم‌نامه‌ها دنبال می‌شود.


تفاهم‌نامه با انجمن ملی تولیدکنندگان عوامل مفید بیولوژیک در حوزه مدیریت آفات و بیماری‌های گیاهی، تفاهم‌نامه با انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی ایران در حوزه تولید محصولات با کیفیت لبنی و تفاهم‌نامه با انجمن میکروب‌شناسی ایران در حوزه مطالعات و پژوهش‌های کاربردی در امنیت غذایی از دیگر تفاهم‌نامه‌های منعقد شده توسط پژوهشکده امنیت غذایی واحد اراک است.


آنا: درباره محورهای دوم تا چهارم اولویت کاری پژوهشکده امنیت غذایی واحد اراک توضیح دهید و اقدامات صورت گرفته را تشریح کنید.


اسماعیلی‌فر: برندسازی تولید محصولات دانش‌بنیان در حوزه غذا و کشاورزی برای پژوهشکده محور دوم کاری است که در این راستا تفاهم‌نامه با انجمن تغذیه سالم، غلات کامل برای برندسازی نان سبوس‌دار منعقد شده است.


محور سوم در اولویت کاری پژوهشکده «ارتباط با مراجع تصمیم‌گیری ملی و استانی در حوزه‌های تحقیقاتی پژوهشکده» بوده است و شامل ارتباط با اداره کل امور بین‌الملل و سازمان‌های تخصصی وزارت جهاد کشاورزی و ارتباط با طرح دانه‌های روغنی وزارت جهاد کشاورزی است که در راستای «الگوی کشت دانه‌های روغنی» کشت کلزا به مساحت ۲۰ هکتار در مزارع تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای اراک، ساوه و فراهان و کشت گلرنگ بهاره به مساحت ۸۸ هکتار در همه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی انجام شده است.


۱۶ حوزه‌ تحقیقاتی و ۴ محور کاری پژوهشکده امنیت غذایی


تولید محصولات دانه‌های روغنی، کنترل کیفیت دانه‌های روغنی، مدیریت آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز دانه‌های روغنی و تحقیقات و تولید بذر دانه‌های روغنی هم در راستای «الگوی کشت دانه‌های روغنی» در دستور کار است.




بیشتر بخوانید:





ارتباط با معاونت سیاستگذاری و توسعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ارتباط با کمیسیون آب، کشاورزی و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی برای تدوین برنامه هفتم توسعه کشور نیز در راستای محور سوم اولویت کاری پژوهشکده یعنی «ارتباط با مراجع تصمیم‌گیری ملی و استانی در حوزه‌های تحقیقاتی پژوهشکده» بوده است.


آنا: و محور چهارم اولویت کاری پژوهشکده امنیت غذایی واحد اراک...


اسماعیلی‌فر: تبدیل پژوهشکده به قطب علمی – پژوهشی کشور در حوزه‌های تحقیقاتی امنیت غذایی محور چهارم اولویت کاری پژوهشکده امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی اراک را دربرمی‌گیرد که طرح مشترک با شرکت توسعه کشت دانه‌های روغنی و اخذ پروانه بهره‌برداری آزمایشگاه همکار غذا در حوزه ایمنی غذا را شامل می‌شود.



به گزارش آنا به‌منظور ایجاد هماهنگی، تقسیم کار، پرهیز از موازی‌کاری، انتقال و اشتراک تجربیات و حرکت بر مبنای برنامه‌های منسجم میان مراکز تحقیقاتی با مأموریت غذا و امنیت غذایی با افق تدوین طرح جامع امنیت غذایی، مسئولیت دبیرخانه کنسرسیوم غذا و امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی به پژوهشکده امنیت غذایی واحد دانشگاهی اراک واگذار شده است که برنامه‌های مصوب آن در بخش دوم این گفت‌وگو تشریح خواهد شد.


انتهای پیام/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب