مفهومشناسی و بررسی وضعیت بازار کار ایران
به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، معاونت مطالعات اقتصادی این مرکز در گزارشی با عنوان «نظام اطلاعات بازار کار: مفهومشناسی و بررسی وضعیت ایران» آورده است:
«دسترسی به آمار و اطلاعات جامع در خصوص بازار کار میتواند در کاهش هزینه شغل یابی برای نیروی کار و بنگاهها، افزایش انطباق بین عرضه و تقاضای بازار کار، کاهش هزینه مبادله و آثار بیرونی منفی، اﻓﺰاﻳﺶ ﻛﺎراﻳﻲ نظام آﻣﻮزﺷﻲ به همراه اﻓﺰاﻳﺶ اﻃﻼﻋﺎت ﺑﺮﭘﺎﻳﻪ فرصتهای ﻳﺎدﮔﻴﺮی، ﺗﻨﻈﻴﻢ ﺑﺎزار ﻛﺎر و درنهایت کمک به تصمیمگیری درست سیاستگذاران در بازار کار مؤثر واقع شود.
بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، برای طراحی نظام اطلاعات بازار کار بهینه میبایست در ابتدا اجزای نظام اطلاعات بازار کار بهینه، الزامات و مراحل پیادهسازی آن بررسی و شناسایی شود که اجزای نظام اطلاعات بازار کار شامل اطلاعات متناسب، دقیق و بهروز، تحلیلگران بازار کار و ابزارهای انتقال اطلاعات هستند. همچنین الزامات نظام اطلاعات بازار کار بهینه شامل مدیریت و هزینه مؤثر، زیرساخت نهادی و تأمین منافع ذینفعان اصلی، آموزش و راهنمایی برای استفاده بهینه از اطلاعات و تحلیل و تفسیر داده است.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس میافزاید: پیادهسازی نظام اطلاعات بازار کار بهینه را میتوان در پنج مرحله تعیین اهداف تحلیل، جمعآوری داده، ایجاد ظرفیت، تحلیل، انتشار و استفاده از دادهها و تحلیلهای بازار کار تعریف کرد. همچنین نظام اطلاعات بازار کار را بر اساس ساختار میتوان به سه نوع تقسیم کرد. نظام پایه، نظام میانی و نظام پیشرفته. سیستم فعلی نظام اطلاعات بازار کار در ایران بهنظام پایه (نوع اول) شبیه است و در حال حاضر دو مرکز و نهاد رسمی کشور مرکز آمار ایران و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در خصوص اطلاعات بازار کار فعالیت دارند.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس با بیان اینکه آسیبشناسی نظام اطلاعات بازار کار ایران، از دو جنبه ساختار و داده قابل بررسی است تصریح میکند که مهمترین چالشهای موجود از منظر ساختار را میتوان فقدان الگو و راهبرد مشخص در خصوص سیاستگذاری، برنامهریزی و سازماندهی آماری، فقدان متولی مشخص، پراکندگی و موازیکاری، فقدان مکانیسم نظارتی و فقدان تکلیف قانونی مصرح در شرح وظایف نهادهای متولی آمار و اطلاعات بازار کار دانست.
همچنین مهمترین چالش بخش داده، عدم استقرار نظام جامع ثبتی ـ مبنا، نواقص پرسشنامه و وزن دهی، نواقص آمار عملکرد کاریابیها و دادههای سمت تقاضا، فقدان دادههای مربوط به کارگاههای خُرد و عدم استخراج دادههایی نظیر اندازهگیری مهارت، فرصتهای شغلی خالی، آمار سازمانهای آموزشی و مهارتآموزی کشور و دادههای خُرد سمت تقاضای نیروی کار است که میبایست تهیه شوند. همچنین عدم هماهنگی بین دستگاههای اجرایی برای تبادل اطلاعات و عدم دانش استفاده از دادههای اداری ثبتشده، چالش دیگری است که میبایست به رفع آن توجه شود.
بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس درمجموع با توجه به اهمیت و تأکید اسناد بالادستی بر استقرار نظام جامع آمار و اطلاعات بازار کار، با هدف تحقق ساختار و نظام مطلوب اطلاعات بازار کار در ایران ضروری است وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف شود با همکاری مرکز آمار ایران، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت آموزشوپرورش، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان امور مالیاتی، سازمان تأمین اجتماعی و سازمان آموزش فنیوحرفهای، نظام آمار و اطلاعات بازار کار را با پوشش کامل و امکان رصد تعامل نظامهای آموزشی، تولیدی، تأمین اجتماعی و فنیوحرفهای را فراهم نماید. همچنین لازم است در استقرار نظام اطلاعات بازار کار، استانداردهای مرکز آمار ایران مبنا قرار گیرد».
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
انتهای پیام/۴۱۶۳
انتهای پیام/