جریمه بازدارنده برای تخطیکنندگان از قرنطینه لازم است
به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، معاونت مطالعات اجتماعی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «درباره مقابله با گسترش کرونا؛ مواجهه با قله چهارم بیماری در ایران» به بررسی نحوه مقابله با کرونا در کشورمان پرداخت.
در این گزارش تأکید شده: بعد از گذشت بالغبر یک سال از بروز کرونا در ایران و پشت سر گذاشتن سه قله، این بیماری بهطور نسبی به کنترل درآمد. با وجود این بعد از این مدت و تجربیات زیادی که در زمینه روشهای مقابله با گسترش بیماری در ایران و دنیا کسب شده است کشور با قله دیگری از بیماری مواجه شد که شدیدتر از قلههای قبلی هم هست.
در این گزارش با بیان اینکه مجموعهای از عوامل، ازجمله نزدیک شدن به سال جدید (سال ۱۴۰۰) و متعاقب آن خریدهای عید، سفرهای نوروزی و همچنین شیوع ویروس انگلیسی در کشور و کاهش رعایت پروتکلها، زمینه جهش مجدد موارد ابتلا به بیماری را ایجاد کرد، تصریح شده: البته برای جلوگیری از گسترش بیماری، دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا اقدامهایی را نیز انجام داد و مصوباتی نیز ابلاغ شد، ولی به نظر میرسد که تصمیمات اتخاذ شده به اندازه کافی در مقابله با بیماری کارآمد نبودند.
در ادامه این گزارش آمده: به عبارتی تصمیمات و اقدامهای مقابله با کرونا در این مرحله از بیماری با نقاط ضعفی مواجه بودند. از اهم ضعفها میتوان به این موارد اشاره کرد: «عدم اتخاذ تصمیمات قاطعانه که باعث شد تا فرصت طلایی نوروز برای اجرای اقدامات اثربخش از دست برود»، «تصمیمگیری نابهنگام ازجمله در خصوص ممنوعیت مسافرتها و محدودیت کسبوکارها»، «ضعف حمایتهای اجتماعی و اقتصادی و فقدان سازوکارهای مناسب اجرایی و نظارتی برای اعمال محدودیتها»، «تأخیر در بستن مرزهای کشور»، «چندصدایی و تناقضگویی مسئولان در خصوص وضعیت بیماری در کشور»، «رویکرد مبتنی بر توصیه و تمنا در خصوص فاصلهگذاری اجتماعی بهجای تصمیمات دارای ضمانت اجرایی». البته علاوه بر نقاط ضعف فوق، موضوع مقابله با این بیماری در کشور با اشکالات دیگری ازجمله: «ترکیب ناقص و فرایندهای تصمیمگیری انحصاری در ستاد ملی مقابله با کرونا»، «ظرفیت پایین تست گیری» و «فرایند کند واکسیناسیون» نیز مواجه است.
در این گزارش توصیههایی هم برای بهبود نحوه عملکرد مقابله با کرونا بیان شده و آمده: درمجموع بهمنظور ارتقای وضع موجود، موارد ذیل توصیه میشود: تقویت ساختار ستاد ملی مقابله با کرونا (ازجمله تقویت نقش کمیسیونهای ذیربط مجلس و همچنین سازمان پدافند غیرعامل)، بازنگری فرایندهای تصمیمگیری ستاد ملی کرونا با محوریت تصمیمگیری جمعی و مبتنی بر شواهد، بازنگری در خصوص شیوههای اطلاعرسانی با محوریت مرجع واحد برای جلوگیری از چندصدایی و تناقضگویی.
همچنین در ادامه گزارش تصریحشده است: اعمال هرگونه محدودیت فاصله اجتماعی مبتنی بر تدوین پروتکلهای شفاف، ساده و همراه با ضمانت اجرایی، طراحی بسته حمایتهای اقتصادی و اجتماعی مؤثر جهت پشتیبانی از گروههای متأثر از محدودیتهای فاصلهگذاری اجتماعی و پیشبینی اعتبارات لازم برای اجرای آن، طراحی و اجرای سازوکارهای اجرایی بازدارنده و دارای ضمانت اجرایی، مبتنی بر مداخلات هوشمند، نرم و همراه با جریمه بازدارنده برای تخطی کنندگان از قرنطینه و تقویت ظرفیت تست گیری از جمله دیگر موارد لازم است.
در این گزارش تأکید شده: تقویت ظرفیت روزانه توزیع واکسن، ثبت برخط همه واکسنهای تزریق شده، آگاهی بخشی به جامعه در خصوص اینکه واکسنهای داخلی دارای ایمنی و اثربخشی کافی هستند، تقویت نظام مراقبت بیماریها و زیرساختهای رصد و تشخیص جهشهای جدید ویروس کرونا و استفاده از تجربیات مدیریتی کشورهای موفق در خصوص کنترل بیماری، از دیگر موارد ضروری است که باید مورد توجه قرار گیرد.
در این گزارش عنوان شده: برنامهریزی در خصوص بازیابی اجتماعی بهمنظور کاهش آسیبهای ناشی از بیماری و همچنین تقویت سرمایه اجتماعی در جامعه هم باید در دستور کار قرار گیرد.
انتهای پیام/
انتهای پیام/