دفاع روحانی از ۸ سالِ «هیچ»
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست داخلی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، علیرضا مزینانی؛ دولت تدبیر و امید هرچه که بود و نبود، به روزهای آخر خود رسیده و کمتر از ۳ هفته دیگر به پایان میرسد. در طی این دوران، بسیاری از مردم و کارشناسان حوزههای مختلف، نارضایتی خود را از عملکرد دولت عنوان کردند. بازگو کردن آمارهای منفی دولت در زمینههای مختلف از جمله اقتصاد، امری تکراری شده و تقریباً تمام مردم ایران به آن واقف هستند. برخی از کارشناسان معتقدند که رأی مردم به سید ابراهیم رئیسی، به دلیل همین نارضایتی و خستگی از دولت فعلی بود.
بیشتر بخوانید:
کلیدی که هیچ قفلی را باز نکرد/ همه عالم مقصرند، غیر از روحانی!
بر این اساس سید محمد حسینی، وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا معتقد است: «بدون تردید رأی به آیتالله رئیسی به معنای رأی به تحول در نظام مدیریتی کشور است. بعد از ۸ سال دولت ناکارآمد، ضعیف، خسته، پیر و بیانگیزه حسن روحانی، تغییر در قوه مجریه اجتنابناپذیر شده بود.»
وی میافزاید: «به دلیل کمکاری و تعلل و اگر نگوییم در مواردی عناد و خیانت، وضع اداره کشور به گونهای شده که حتی طرفداران پروپاقرص دیروز دولت اعم از اصلاحطلبان، کارگزاران و سلبریتیها، از آشفتگی و نابسامانی اوضاع، مات و مبهوت شدهاند و منتظرند هر چه زودتر با استقرار دولت جدید، به این دوره تلخ پایان داده شود.»
روحانی حتی به پایگاه اجتماعی خودش هم توجه نکرد
عدم رضایت از دولت روحانی، محدود به اصولگرایان نیست و حتی بسیاری از کارشناسان و فعالین اصلاحطلب نیز بارها این موضوع را بیان کردند. بسیاری از این افراد معتقدند روحانی علاوه بر مخالفان، به طرفداران و پایگاه اجتماعی خودش نیز توجهی نکرد. بررسی دلایل این موضوع که چرا دولت فعلی نتوانست در حوزههای مختلف، مردم را از عملکرد خودش راضی کند، نیازمند تحقیقهای پژوهشی و کارشناسی است ولی تقریباً اکثریت جامعه ایرانی به این نتیجه کلی رسیدند که دولت تدبیر و امید، با آنچه که وعده داده شده بود، فاصله داشت.
در این راستا احمد شریف، عضو جبهه اصلاحات ایران و دبیرکل حزب هدا در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا بیان میکند: «ناکارآمدیهای تیم اقتصادی دولت روحانی که دلیل عمدهاش ناهماهنگی بین وزارت امور خارجه، معاونت اقتصادی ریاست جمهوری و بانک مرکزی بود، درنهایت موجب افزایش نرخ تورم، افزایش حجم نقدینگی و بالارفتن نرخ ارز شد و بحرانهایی را ایجاد کرد که به نقطه کنونی رسیدیم. روحانی حتی به پایگاه اجتماعی خودش هم توجه نکرد، چه برسد به طیف مقابل که مخالف او بودند.»
وی معتقد است: «همین مسائل باعث شد که خودمحوری بر تصمیمات دولت حاکم باشد. خیلی وقتها مدیرانی که آزمایش خودشان را پس دادند، حلقه بستهای را تشکیل میدهند و با پشتیبانی از همدیگر مجدداً سر کار میآیند و همان تفکرات ناکارآمد خودشان را پیاده میکنند؛ به همین خاطر ما شاهد نیستیم که نسل نو بر منصبهای مدیریتی حاکم شود. مهمترین مشکل دولت روحانی عدم تحول در مدیریت ارشد دولت بود.»
دستاوردهای دولت بازتاب داده نشد!
با وجود خیل عظیم منتقدان و مخالفان دولت و نارضایتی عموم مردم از وضع فعلی، عدهای کماکان به دفاع از عملکرد دولت پرداخته و عامل مشکلات موجود را شیوع ویروس کرونا و تحریمهای خارجی میدانند. یکی از این افراد محمد هاشمی رفسنجانی، رئیس پیشین سازمان صداوسیما است. وی در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا میگوید: «در دولت حسن روحانی کارهای عمرانی بسیاری انجام شده، ولی بحث کرونا که در تمام جهان معضلاتی ایجاد کرده، مشکلات زیادی برای ما هم به وجود آورده است. از طرفی تحریمهای خارجی هم وجود دارد؛ غربیها حتی واکسن هم به ایران نمیفروختند که خوشبختانه دانشمندان ما در این زمینه خودکفا شدند. مجموع این موارد باعث شد موفقیتهای دولت دیده نشود.»
وی در پاسخ به این پرسش که دولت روحانی میتوانست چه اقداماتی را در داخل کشور جهت بهبود شرایط انجام دهد، اذعان میکند: «به اصطلاح فقط دیکته نانوشته غلط ندارد، بنابراین وقتی شخص یا گروهی مسئولیتی را بر عهده میگیرند، عدهای مخالف و عدهای موافق با عملکرد آنها هستند.»
هاشمی رفسنجانی میافزاید: «لزوماً اینطور نیست که دولت روحانی دستاوردی نداشته باشد؛ دستاوردهای دولت نشان داده نشده و در نشان دادن ایرادات هم به اصطلاح کاهی را به کوهی تبدیل کردهاند. البته هر دولتی ضعف و معایبی دارد و این دولت هم استثنا نیست.»
معاون امور اجرایی دولت سازندگی و اصلاحات با بیان اینکه معتقدم یکی از دلایل عدم توفیق دولت فعلی، شیطنتهای دشمنان خارجی بود، معتقد است: «برجام پس از جلسات طولانی با ۱+۵ بهعنوان یک سند بینالمللی تصویب شد و رئیسجمهور وقت آمریکا هم آن را امضا کرد اما پس از بر روی کار آمدن ترامپ، برجام از سوی آمریکا لغو شد و به اذعان خودشان، تحریمهای فلجکننده برای ایران لحاظ کردند.»
اعتقاد به این مطلب که تحریمهای آمریکا و شیطنتهای ترامپ عامل اصلی مشکلات حال حاضر کشور است، در بین حامیان دولت رایج بوده و حتی شخص رئیسجمهوری هم به این مطلب اعتقاد دارد. روحانی ۲ تیرماه در جلسه هیئت دولت گفت: «ما در این ایامی که برجام تعطیل بود و این ترامپ خائن و خبیث از برجام بیرون رفت، و دست ما از برجام خالی بود، آیا دست روی دست گذاشتیم؟ یا آنچه لازم بود وارد و صادر کردیم، یا جای نفت را جبران کردیم. ما کشور را بدون نفت اداره کردیم. یک نفر نیامد به دولت این را بگوید که خسته نباشید. برای اولین بار در طول این صد و خردهای سال که نفت کشف شده، کشور ایران را بدون نفت اداره کردیم. یک نفر به آنهایی که تلاش، کوشش و فعالیت کردند که بتوان کشور را اداره کرد، نگفت دستت درد نکند. شما دولتهای قبل را نگاه کنید چرا بیانصافی میکنید و اینگونه حرف میزنید. چرا واقعیت را نمیگویید؟»
حسن روحانی در بسیاری از سخنرانیهای خود به دفاع از عملکرد دولت پرداخته و حتی در مواردی دولت را لایق تقدیر و تشکر میداند! وی ۲۲ خردادماه در جلسه ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا نیز اظهار کرد: «این روزها زبان تشکر در کشور ما دچار لکنت عجیبی شده است. زبان نقد و انتقاد همیشه باز بوده و زبان تخریب و تغییر و تحریف به راه افتاده است. باید از خدمات و اقدامات یک ملت بزرگ صحبت کنیم. بعضیها فکر میکنند اگر از دولت و وزارتخانه صحبت کنند، برایشان دردناک است. از مردم صحبت کرده و تشکر و تقدیر کنید، آنها که فعال بودند.»
علیرغم ادعاهای متناقض درخصوص عملکرد دولت فعلی، طبیعتاً عموم جامعه ایران بهترین داور در این مورد هستند. مردمی که ۸ سال خوب یا بدِ فعالیتهای دولت فعلی را حس کرده و تأثیر مستقیم آن را بر سفرههای خود لمس کردهاند، قطعاً نگاه جامعتری نسبت به تمام کارشناسان و مسئولان برای قضاوت این دوران دارند.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/