اگر حوزویان از امام فاصله بگیرند انقلابی بودن آنها زیر سؤال میرود
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، حجتالاسلاموالمسلمین علی کمساری سرپرست مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی با آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه و عضو مجلس خبرگان رهبری دیدار کرد.
آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری در این دیدار گفت: ان شاء الله بتوانید منویات حضرت امام و مقام معظم رهبری را در عمل محقق کنید. برای شما آرزوی توفیق دارم و مسئولیت جدید شما را تبریک میگویم.
رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه افزود: حضرت امام تابلو و نماد انقلاب ما است و به تعبیر مقام معظم رهبری در دنیا انقلاب ما بینام «خمینی» شناخته شده نیست. این واقعیت انکارناپذیری است. حتی کسانی هم که از نزدیک امام را ندیدهاند جذب منش، رفتار و سلوک امام شدهاند. کسانی که اهل سلوک معنوی بودند جذب سلوک معنوی ایشان شدند. کسانی که مسئله زهد و پارسایی و از این دست مسائل برای آنها مهم بود امام را الگوی زندگی خودشان قرار دادند.
وی ادامه داد: کسانی که در بُعد ظلمستیزی و مبارزه با استکبار و مسائل این شکلی در جهان پر غوغای امروز منتظر بودند که فریاد زنندهای فریادی بلند کند تا آنها بتوانند زیر این پرچم حضور پیدا کنند و مدافع مردم محروم مظلوم در سراسر دنیا باشد، امام را بهعنوان الگوی خودشان قرار دادند. مردم مظلوم فلسطینی که سالیانی زیر ظلم و ستم صهیونیستها بودند موقعی که فریادهای امام را قبل از انقلاب در دفاع از فلسطین میشنیدند روزنه امیدی به روی آنها باز میشد.
آیتالله حسینی بوشهری با بیان اینکه امام شخصیتی دارای ابعاد مختلف بود، تأکید کرد: اگر کسی فریادهای کوبنده امام در فیضیه و در مقابل با طاغوت شاه را میدید و به ظاهر ابعاد معنوی و عرفانی امام به ذهنش نمیآمد. بالأخره بهرهای از ویژگیهای جدّشان امیرالمؤمنین علی(ع) برده بودند که هم مرد میدان مبارزه و هم یک انسان عاطفی، مهربان و دلسوز بودند.
وی یادآور شد: در کلماتی که امام به کار میبرد دو واژه «خدا» و «مردم» برجسته بود. این نشان میدهد که هم ارتباط او با خدا و هم دلسوزی او نسبت به مردم معنای خاصی داشت. در کمتر کسی این ویژگی یافت میشود که جای جای کلمات او دلسوزیهای نسبت به مردم باشد و دلیل اینکه این همه مردم به او پیوستند همین بود که با دست خالی، نه دست به اسلحه برد و نه اجازه داد کسی دست به اسلحه ببرد و از طریق امکانات تسلیحاتی در مقابل دشمن به پیروزی برسد و بلکه احساس کرد مردم باید به این درک برسند، واقعیت موجود را بشناسند و ببینند که یک انسان دلسوز به فکر محرومین و پابرهنگان است.
عضو مجلس خبرگان رهبری تأکید کرد: من هیچگاه نهیبهای ایشان را فراموش نمیکنم که به مسئولین نهیب میزد چرا به فکر پابرهنگان و محرومان جامعه نیستید. اینها عاطفهها را به هم گره میزند و رابطهها را برقرار میکند و لذا امام مقتدا میشود و شعار یکپارچه مردم ما این میشود که خدایا خدایا تا انقلاب مهدی امام را برای ما نگهدار. کمتر جایی در دنیا سراغ داریم که مجموعهای از مردم به این شعار مشترک نسبت به رهبرشان برسند.
وی با بیان اینکه امام تجسمی از ایمان و عمل صالح بود، افزود: امروز در شرایطی هستیم که امام در میان ما نیست. اما همانطور که ما امامان معصوم(ع) را از طریق گفتار و سیره عملی آنها میشناسیم، طبیعتاً شناخت حضرت امام هم امروز با گنجینه گرانبهایی که از کلمات گوهربار ایشان بهعنوان یک میراث در اختیار ما است میشناسیم و مواضع مختلف ایشان در بزنگاهها و بحرانها و شرایط سخت و دشوار که افراد معمولی جرأت چنین اظهارنظر و موضعگیری نداشتند و حتی در آستانه پیروزی انقلاب همه نگران بودند که چه خواهد شد. ولی روح آرام ایشان به همه آرامش داد که مشکلی انقلاب را تهدید نمیکند و این انقلاب پیروز خواهد شد.
آیتالله حسینی بوشهری با بیان اینکه دو مسئولیت متوجه شما است، تصریح کرد: یک مسئولیت عبارت از این است که همانطور که نام مؤسسه شما مؤسسه ترویج و نشر آثار حضرت امام هست، واقعاً آنچه که امام مطرح کردهاند، نه به صورت بخشی نگری، بلکه به صورت موضوعی و دستهبندیشده کار خود را انجام دهید و گزینشی برخورد نکنید. چون امام اهل این نبود که مطلبی را بگوید و مطلبی را نگوید. امام معتقد بود هر چیزی باید در جای خودش گفته شود؛ ممکن بود به مذاق عدهای خوش بیاید و به مذاق عدهای خوش نیاید.
وی تأکید کرد: همانطور که امام مذاقها را در نظر نمیگرفت و رضایت الهی را در نظر میگرفت، ما هم که متولی نشر آثار حضرت امام هستیم باید هدفی که او تعقیب میکرد که چه چیز موجب جلب رضایت الهی است را مدنظر قرار دهیم. به صورت رسمی شما مسئول نشر آثار امام هستید ولی کل روحانیت و کل کسانی که معتقد به این انقلاب هستند و بنده وظیفه داریم که در وقت خودش از افکار و آرمانهای امام صحبت کنیم. باید بیکم و کاست و برای طبقات مختلف جامعه این افکار و آرمانها را عرضه کنیم.
رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: من معتقدم کار بزرگ شما این است که علاوه بر آثار امام که جنبه منبع بودن برای سایر مباحث را دارد، طلبههای ما باید با مبانی امام آشنا شوند. پس بخش اول به نظر بنده حراست، حفاظت و امانتداری شما نسبت به آثار امام و توزیع مناسب فهم جامعه است. نه تنها برای نسل امروز، بلکه کارهای ماندگاری که نسلهای آینده از آن بهره ببرند. امام شخصیت دیروز و امروز نیست و شخصیت تاریخ است. یعنی از چهرههای ماندگار در تاریخ است.
وی با اشاره به اینکه شناخت نسبت به حضرت امام از مرزهای کشور ما عبور کرده، اظهار کرد: طوری طراحی و برنامهریزی کنید که با عنوان یک رهبر بیبدیل امام را بشناسند. لذا در تمام جلسات مقام معظم رهبری عکس امام در کنار ایشان است. یعنی احساس میکند باید امانتدار حرکت امام و در مسیر امام باشد. طبعا من معتقدم که مجموعه شما باید با خلف صالح امام پیوند بخورد و اگر غیر از این اتفاق بیفتد، اتفاق موردنظر امام رخ نخواهد داد.
آیتالله حسینی بوشهری افزود: کسانی تقریراتی نوشتهاند و مؤسسه نشر آثار امام همت میکند و اینها را چاپ میکند و کارهای خوبی در جهت گسترش فکر علمی امام است و جنبه تشویقی برای دیگران هم دارد اما حوزه ارتباط وثیقی که باید با آثار و افکار امام داشته باشد را ندارد. البته حوزه کار خودش را میکند و بحث من ارتباط کار است. وظیفه قهری هرکدام از حوزویان است و اگر از امام فاصله بگیرند انقلابی بودن آنها زیر سؤال میرود.
وی تأکید کرد: گره خوردن کار شما با بدنه طلاب و اساتید حوزه نیاز به گام بلندتری دارد. گامی که تاکنون برداشته شده آن گام بلند نیست. یعنی باید سراسر حوزههای مختلف همانطور که زمان خود حضرت امام شخصیتهایی کنار ایشان بودند و ناشر افکار و دیدگاههای امام بودند، الآن هم باید افرادی به این شکل عمل کنند.
عضو مجلس خبرگان رهبری اظهار کرد: نکته دوم این است که هرچه شخصیت بزرگتر باشد بیشتر مورد هدف دشمن قرار میگیرد. به خاطر اینکه آن فرد احساس میکند در پرتو آن شخصیت میتواند خودش را نشان بدهد. بزرگی شخصیت امام را از زبان مقام معظم رهبری و شاگردان امام بارها شنیدهایم. شما بهعنوان یک امانتدار قوی باید از هر نوع سوءبرداشت فرمایش امام و هر نوع فهم غیر نظر امام جلوگیری کنید. یعنی واقعاً آنچه امام خواسته درست فهم شود و این میتواند کار شما را رشد و ارتقا بدهد.
وی یادآور شد: ممکن است افرادی بخواهند زیر چتر و سایه امام حرفهای خودشان را بزنند و یک جمله هم از امام استناد کنند و همین جمله را طوری پرورش بدهند که چیزی که ما میگوییم همان چیزی است که امام گفته است. ولی صدر و ذیل این جمله را باید درست شناخت که آیا این همان است که امام خواسته و یا تفسیر به رأی است. اجازه تفسیر به رأی از کلام و فرمایشات امام داده نشود و این خطر بزرگی است که هرکسی از هر گوشهای به شکلی بخواهد کلام امام را ترجمه و تفسیر کند.
آیتالله حسینی بوشهری ادامه داد: اگر دیدید جایی کسی جملهای را مطرح میکند، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام یک موضع قاطع و روشن بگیرد. آن موضع قاطع و روشن برای دیگران عبرت است که اینجا ورودممنوع است؛ امام مرز دارد. درست هست که ازنظر نفوذ در دلها مرز ندارد ولی ازنظر اینکه باید افکار امام حفظ شود، مرز دارد. هرکس به هر بهانهای نمیتواند مدعی تبیین فکر و اندیشه امام باشد. به نظر بنده اگر محکم پای این کار بایستید میتوانید در پیشبرد انقلاب و آرمانهای امام نقش داشته باشید.
وی تأکید کرد: کسانی که در خارج تحت عنوان ضدانقلاب مینشینند تکلیفشان روشن است. آنها با ماهیت انقلاب ما مشکل داشتند. طبیعتاً کسی که با ماهیت انقلاب مشکل دارد با امام هم مشکل دارد. ولی کسانی که به ظاهر مدعی همراهی با انقلاب بودهاند و در برههای هم با امام و انقلاب همراهی کردهاند گاهی اظهارنظرهای ناشیانه میکنند و ضربه میزنند و دل ارادتمندان امام را به خاطر این اقدامات خون میکنند، این حرکت بایسته از شما لازم است که به صحنه بیایید.
رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه اظهار کرد: همانطوری که برای مسائل دینی مراکزی وجود دارد که به شبهات پاسخ بدهند، درباره شخصیت امام هم اگر کسی شبهه ایجاد میکند مرکزی وجود داشته باشد که به شبهات پاسخ بدهد و مواضع امام تبیین و روشن شود. هرکدام از مواضع امام بر اساس حکمتی بوده و متناسب با مقتضیات زمان ایشان سخن گفتهاند. این ما هستیم که باید شرایط زمان و مکان که امام خیلی روی آن تکیه میکردند را در نظر بگیریم و متناسب با آن تبیین کنیم.
وی در پایان گفت: کار شما خیلی مقدس و رسالت شما خیلی سنگین است. ارتباط ایجاد کنید و مجموعه بدنه جامعه را در دفاع از امام به صحنه بیاورید تا روح امام از کار و حرکت شما شاد باشد.
بر اساس این گزارش، سرپرست مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی در این دیدار با اشاره به سالروز ورود تاریخی امام خمینی(س) به قم دردهم اسفندماه سال ۵۷، گفت: وظیفه ذاتی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) ترویج و انتشار آثار حضرت امام و همینطور رصد تحریفهای در حوزه آثار حضرت امام است و با قانون مجلس و البته فرمان خود حضرت امام شکلگرفته است.
حجتالاسلاموالمسلمین علی کمساری یادآور شد: در طول ۳۲ سالی که از ارتحال حضرت امام گذشته فعالیتهای مختلفی را در حوزههای علمی، پژوهشی و بینالملل انجام دادهایم و همه آثار مربوط به حضرت امام منتشرشده و اخیراً هم در ۵۰ مجلد موضوعه حضرت امام منتشرشده است. انشاء الله ۲۵ اسفند هم دانشنامه حضرت امام را که در ۱۰ جلد توسط نمایندگی قم مؤسسه کارشده رونمایی خواهیم کرد. دانشنامهای تقریباً در ۶۷۰۰ صفحه که کار بسیار ارزشمند علمی و پژوهشی است و تهیه این دانشنامه بیش از ۱۰ سال طول کشید.
وی افزود: تقریباً به اکثر زبانهای رسمی و پرمخاطب دنیا ترجمهشده است. یک پرتال بهعنوان سایت جامع مرجع داریم که تمام کتابها، فرمایشات و صحیفه امام آنجا مندرج هست و پایاننامهها، مقالات و حتی کتابهایی که پیرامون حضرت امام هست، آنجا در فضای مجازی منتشر میشود و البته به زبانهای انگلیسی، عربی، فرانسه و اردو هم مطالب این پرتال منتشر میشود. نزدیک به هزار اثر هم پیرامون حضرت امام از محققین حوزوی، دانشگاهی و کتابهای ادبی منتشرشده که همین امسال تا پایان سال نزدیک به ۵۰ عنوان کتاب جدید منتشر میکنیم.
کمساری با بیان اینکه در فضای فرهنگی و هنری نیز همینجور است، تصریح کرد: ما جشنوارههای متعددی راداریم. جشنواره شعری به نام «یار و یادگار» و جشنوارههای فیلم و تئاتر «روحالله» برگزار میشود. البته در دو سه سال اخیر مؤسسه مثل بقیه دستگاهها با مشکلات بودجه روبرو شد و سال اخیر هم که مسئله کرونا همه این فعالیتها را تقریباً با تعطیلی مواجه کرد. انشاء الله شرایط که عادی شود جشنوارهها و همایشهای مختلفی که در دستور کار مؤسسه هست، احیا خواهد شد.
وی ادامه داد: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) یک پایگاه خبری هم به نام «جماران» دارد که در فضای مجازی فعالیت میکند. در شبکههای اجتماعی هم ما یک واحد رصد داریم و روزانه رصد میکنیم، بیشترین هجمه و حجم تخریب از سوی شبکههای معاند و ضدانقلاب متأسفانه پیرامون امام انجام میشود. یعنی با اینکه ۳۲ سال از ارتحال حضرت امام گذشته، ولی همچنان بیشترین فراوانی ازنظر آمار تخریب از ناحیه ضدانقلابها پیرامون حضرت امام هست. ما در همین فضاهای مجازی شروع به تولید محتوا کردهایم و البته هنوز اول راه هستیم و امیدواریم که خداوند توفیق بدهد و بتوانیم در این حوزه همگامهایی برداریم.
سرپرست مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) گفت: پنج مکان هم منتسب به حضرت امام هست. در خمین که زادگاه حضرت امام است یک مجتمع فرهنگی بزرگ ۱۵ هزار متری تأسیس شده که به مردم خمین خدمات فرهنگی، مذهبی و هنری ارائه میکند. بیت حضرت امام هم هست که محل حضور گردشگران داخلی و خارجی است. دو سال پیش ما آمار ۶۰۰ هزار بازدیدکننده در سال را داشتیم. بیت حضرت امام در قم در اختیار دفتر مقام معظم رهبری است ولی بخش فرهنگی ما هم آنجا مستقر هستند و در حوزه راهنمای گردشگر و زائرانی که میآیند مخصوصاً زائران خارجی خدماتی ارائه میشود و جزوات، کتابها و منشوراتی که داریم، به آنها اهدا میشود.
وی ادامه داد: در جماران، حسینیه جماران و همینجور منزل حضرت امام هست. در نجف هم بیت حضرت امام در دوران صدام مخروبه شده بود. بعدازآن، مؤسسه آنجا را خریداری کرد و سالهای اخیر این بیت با همان نقشه بازسازیشده و اخیراً هممدرسهای در جوار آنجا به نام حوزه علمیه امام خمینی(س) ایجادشده که روزانه بیش از ۴۰ کلاس درس آنجا برگزار میشود. الحمدالله آنجا هم به موفقیتهای خوبی در این مدت اخیر دست پیدا کرده است.
کمساری افزود: در بحث آرشیو اسناد مربوط به حضرت امام و نگهداری این آرشیو و نگهداری نامهها، عکسها، فیلمها که بعضی از آنها جنبه محرمانه و فوق محرمانه هم دارد، سازوکار خاص خودش را میخواهد که الحمدالله انجامشده است. سال گذشته هم برای اینکه این اسناد حفظ شود در پروسه خیلی پیچیدهای نزدیک به چهار میلیون از این اسناد را اسکن و به فایلهای دیجیتال تبدیل کردیم که از گزند حوادث هم مصون بماند.
وی اظهار کرد: دفتر قم ما هم بیشتر در حوزه فعالیتهای حوزوی مشغول فعالیت است. در اصفهان دفتری داریم که مأموریت هنری دارد و بیشتر جشنوارههایی که گفتم در اصفهان برگزار میشود. پژوهشکدهای به نام «پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی» در حرم حضرت امام داریم که تا مقطع دکتری دانشجو میپذیرد و الحمدالله در رشتههای مختلف مربوط به حضرت امام موفق هم هست. البته یک مدرسه فقهی هم در قم هست(منزل مرحوم آیتالله یزدی) که متأسفانه هنوز موفق نشدهایم مجوز رسمی حوزه را بگیریم اما چندین دوره آن برگزارشده و به نظرم تنها مرکزی است که بهطور تخصصی به اندیشه فقهی حضرت امام میپردازد.
سرپرست مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) گفت: در دوره جدید مدیریت مؤسسه بنا داریم با توجه به این حجم شبهات و تخریبت، بیشتر با رویکرد ترویجی، فرهنگی و رسانهای مباحث را جلو ببریم. بالأخره بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور ما کسانی هستند که در زمان رحلت حضرت امام به دنیا نیامده و یا کودکان سه چهار ساله بودند. طبیعتاً فهم و درک اینها از حضرت امام کامل نیست. نسل ما و نسل قبل از ما که با امام زندگی کردهاند، حیات امام را از نزدیک دیدهاند، رهبری، محبوبیت، معنویت، مقبولیت و شجاعت امام را با گوشت و پوستشان لمس کردهاند و این تخریبها کمتر روی آنها تأثیر منفی میگذارد.
وی با اشاره به شرایط اقتصادی کشور و نارضایتی مردم از این اوضاع، ادامه داد: نسلی که امام را ندیدهاند با معرفیهایی که دستگاههای فرهنگی کردهاند و با کتب، دانشگاهها و آموزشوپرورش امام را شناختهاند و از سوی دیگر با حجم تخریبها مواجه هستند. این تخریبها و شبهه افکنی ها به حدی است که امروز از برخی مسئولین کشور هم میشنویم که مثلاً امام فرزند ناخلف آمریکا بوده است. وقتی یک نفر در سطح معاون رئیسجمهوری چنین حرف خبطی را بزند نشان میدهد که چه قدر شرایط نگرانکننده است و اگر ما غفلت کنیم شاید ناخواسته با تحریف اندیشه حضرت امام مواجه شویم.
کمساری یادآور شد: مقام معظم رهبری بارها تأکید میکنند که تحریف لفظی یک بحث است ولی تحریف محتوایی و معنوی حضرت امام بحث دیگری است که هم وظیفه ما را بهعنوان یک دستگاه متولی سنگین میکند و هم تمام کسانی که به حضرت امام علاقهمند هستند. طبیعتاً حوزه علمیه و روحانیت بهعنوان یکی از اصلیترین نهادهای مرجع در جامعه که همچنان تأثیرگذار، فرهنگساز و جریان ساز است نقش مهم و اساسی را خواهند داشت.
وی افزود: متأسفانه ما شاهد هستیم برخی طلبههای جوان حوزه هم خیلی نسبت به حضرت امام حساس نیستند و خطری که مقام معظم رهبری هم بارها فرمودهاند خطر سکولاریزه شدن حوزه وقتی شکل میگیرد که طلبهها با مبانی اندیشه امام آشنا نباشند. وقتی طلبهها ندانند چهکاری توسط امام انجام شد و امام چه روحی را به دین دمیدند، طبیعتاً این خطر متأسفانه میتواند همچنان موجب نگرانی شود. لذا ما در دوره جدید، تقویت ارتباط با حوزه علمیه و همراهی را در دستور کار گذاشتهایم.
سرپرست مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی گفت: در جامعه مدرسین یاران نزدیک و شاگردان حضرت امام مسئولیت داشتهاند. یاد مرحوم آیتالله یزدی را گرامی میداریم و برای حضرتعالی که الحمدالله جانشین شایسته هستید آرزوی توفیق میکنیم. ما درراه ترویج اندیشه امام به یاری، کمک، هدایت و حمایت بزرگانی مثل شما نیاز داریم و انشاء الله بتوانیم در این جهت گامی را برداریم.
انتهای پیام/4158/
انتهای پیام/