آژانس بینالمللی انرژی اتمی مسئول حفظ محرمانگی اسناد است/ توقف اجرای پروتکل الحاقی در صورت رفع نشدن تحریمها تا هفته اول اسفند
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، سعید خطیبزاده در جلسه هفتگی پاسخگوی سؤالات خبرنگاران داخلی و خارجی در زمینه تحولات داخلی منطقهای و بینالمللی است.
وی در ابتدای این نشست به سفر مارتین گریفیتس، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور یمن به تهران پرداخت و گفت: امیدواریم نتیجه این سفر به حلوفصل بهتر موضوع یمن که غم بزرگی برای منطقه است، کمک کند.
سفر موفق آیتالله رئیسی به عراق
سخنگوی وزارت امور خارجه سفر آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه به عراق را جزو سفرهای موفق خارجی برشمرد و گفت: وی در چهار حوزه پیگیری روابط انجام داد؛ پیگیری شهادت سردار سلیمانی، مراودات سیاسی، امور قضائی و کنسولی و ملاقاتها در بهترین شرایط برگزار شد و یکی از موفقترین سفرهایی بود که انجام شده است.
خطیبزاده به سفر علیاصغر خاجی به دمشق و ملاقات با بشار اسد درباره ادامه پیگیری حلوفصل بحران سوریه پرداخت.
وی در پاسخ به سؤالی درباره نامه ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای محرمانگی اطلاعات عنوان کرد: درباره همکاریها با آژانس بهعنوان نهاد فنی موضوع نهایت همکاری را انجام دادیم. در گذشته چندین بار درز اطلاعات انجام شده و آژانس مسئول حفظ محرمانگی اسناد است.
خطیبزاده افزود: متأسفیم برخی سهلانگاریهای جدی در اطلاعاتی که به آژانس داده شده در گذشته رخ داده شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره توئیت آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه دیپلماسی اصولی تنها راه جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است، عنوان کرد: تفسیر توئیت وزیر امور خارجه آمریکا با خودشان است. آمریکا متأسفانه همچنان بر رویه غلط دولت قبلی حرکت میکند و آنچه امروز اتفاق میافتد با قبل ۲۰ ژانویه هیچ فرقی نکرده و فشار حداکثری و جنایت علیه ملت ایران و در نظر نگرفتن حقوق بینالملل امروز هم ادامه دارد.
وی گفت: آمریکا همچنان هیچ فرقی با دوران دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا درباره اعمال تحریمها نکرده است. اگر سیاست اصولی یعنی بازگشت به چندجانبهگرایی، اصلاح مسیر غلط را پیشه کنند ایران هم پاسخ مناسب را به اصلاح سیاستهای آمریکا خواهد داد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اجرای مصوبه مجلس در زمینه توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی در سوم اسفند ماه گفت: امور ریز فنی از سخنگوی سازمان انرژی اتمی پرسیده شود. در هفته اول اسفند مطابق بررسیهای فنی قطعاً اگر تعهدات طرفهای مقابل انجام نشده باشد، دولت مکلف است براساس قانون مصوب مجلس اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند. این زمانبر نیست و هر روزی فرا برسد میتواند اجرا شود.
همکاری ایران با آژانس ادامه خواهد یافت
خطیبزاده بیان کرد: در این راستا نظارتهای فراپادمانی متوقف میشود، نظارتهایی که ایران در چارچوب پروتکل پذیرفته است و این به معنی توقف تمامی نظارتها نیست. ایران بخشی از نظارتها را نگه خواهد داشت. پروتکل الحاقی قطعاً متوقف خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: همکاری ایران با آژانس ادامه خواهد داشت و ایران در نامهای همه موارد را به اطلاع آژانس خواهد رساند و همه اقدامات ایران بهسادگی برگشتپذیر هستند به شرطی که طرفهای مقابل به تعهداتشان برگردند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات علوی، وزیر اطلاعات تصریح کرد: موضع ایران تغییر نکرده، بر مبنای صلحآميز بودن همه فعالیتهای هستهای است. این موضع تغییر نکرده و فتوای مقام معظم رهبری در حرمت سلاحهای هستهای در جای خود باقی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: هیچ کشوری در دنیا نیست که درباره مصالح ملی و امنیت ملی خود مصالحه کند. ایران بهعنوان کنشگر شناخته شده در صحنه بینالمللی در زمینه منافع ملی خود با کسی مصالحه نمیکند. برنامه موشکی ایران دفاعی و تدافعی و برجام برای حلوفصل بحران ساختگی در مسیر پیگیری است.
رد برخی اظهارات درباره سفر قالیباف به مسکو
وی درباره اظهارات فرهنگی در زمینه سفر محمدباقر قالیباف، رئيس مجلس شورای اسلامی به مسکو با رد این اظهارات و بیان اظهارات دستیار مجلس در این زمینه عنوان کرد: مجلس شورای اسلامی و قالیباف میدانند وزارت امور خارجه در چه ابعاد و سطحی و با چه تلاشی برای این سفر هماهنگی انجام داده است. خوب نیست از تریبون سخنگوی ریاست مجلس حرفی زده بشود که درست نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: اگر مصالح ملی اجازه نمیدهد وزارت امور خارجه بیش از این ورود کند به این معنا نیست ادعاهای پراکنده مطرحشده درست است. اگر دوستان اصرار دارند مباحث در فضای عمومی گفته شود میتوان در صحن بیان کرد. سفر خوبی بود و پیام رهبر انقلاب به جایی که میباید رفت و انشاءالله برکات و اثرات خود را خواهد داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادعای مطرحشده در رسانههای ترکیه درباره بازداشت یکی از کارمندان سرکنسولگری ایران در استانبول گفت: هیچ کارمند سرکنسولگری ایران بازداشت نشده است و آنچه رخ داده بازداشت یکی از اتباع ایرانی در هنگام ورود است با دولت ترکیه در تماس هستیم و نتیجه را خواهیم گفت. این موضوع باید در مسیر خود حل شود.
وی درباره بیانیه اخیر سه کشور اروپایی در برجام عنوان کرد: سه کشور اروپایی راه سادهتری دارند که به همه تنشها پایان دهند. به تعهدات برجامی برگردند و این راه سادهتر است. برجام در شرایط حساسی است و اینگونه تنشآفرینیها به برجام کمک نمیکند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره ابراز نگرانیهای سه کشور اروپایی در زمینه تولید اورانیوم فلزی بیان کرد: بحث سوخت پیشرفته رآکتورها موضوعی قدیمی است و ایران در حوزه تحقیق و گسترش دانش صلح آمیز هستهای خود همواره این را مدنظر داشت و این را به خاطر برجام متوقف کرده بود. اورانیوم فلزی ضرورت رسیدن به این سوخت پیشرفته است. ایران کاری نکرده مگر اینکه تحقیق و توسعه خود را برای سوخت انجام داده است. اگر اروپاییها به تعهداتشان برگردند ایران هم فردای آن روز به تعهداتش برمیگردد.
لزوم احترام به حاکمیت ملی عراق
وی در پاسخ به سؤالی گفت: حاکمیت ملی و تمامیت ارضی عراق باید مورد احترام قرار بگیرد. چندین نفر از اتباع غیرنظامی ترکیه کشته شدند که این قابل قبول نیست. امیدواریم شاهد چنین خشونتها و تروریسم منزجرکننده در منطقه نباشیم.
خطیبزاده درباره آمادگی کشورها برای میانجیگری میان ایران و آمریکا گفت: ما از کمک همه استقبال میکنیم. قطر در میان دوستان و همکاران نزدیک منطقهای ایران قرار دارد و همواره رایزنیهای نزدیکی میان دو کشور در سطوح مختلف برقرار بوده است. اجرای تعهدات آمریکا نیازمند پیام بردن نیست.
وی افزود: آمریکا فردای روزی که بخواهد از مسیر شکستخورده دولت قبلی فاصله بگیرد راهش باز است و بهسادگی میتواند چنین کند. تأسف اینجاست که دولت فعلی شریک نقض و گردنکشی دولت قبلی علیه ایران شده است، این روند سازندهای نیست و امیدواریم متوقف شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت که هیچ اتفاقی در زمینه اجرای تعهدات بهوسیله آمریکا رخ نداده است. سیاستهای آمریکا شکست خورده و این سیاستها نمیتواند به این صورت ادامه یابد و خودشان میدانند. هر چه زودتر باید تحریمها را بهصورت مؤثر بردارند تا مسیر آینده بهتر باشد.
خطیبزاده درباره تبادل زندانیان میان ایران و عراق عنوان کرد: سعی کردهایم شرایط آزادی ایرانیان در تمامی کشورهای دنیا را فراهم و تا جایی که امکان دارد آنها را به ایران منتقل کنیم تا دوران محکومیت خود را سپری کنند.
وی درباره وضعیت کارکنان شرکت رنو در فرانسه گفت: موضوع در دست پیگیری و سفارت ما در این زمینه فعال است.
برای مهار آتشسوزی اسلامقلعه کمک کردیم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره آتشسوزی در گمرک اسلام قلعه بیان کرد: نگاه جمهوری اسلامی کمک به مهار آتشسوزی بود و تصمیم گرفته شد بلافاصله مرزهای ایران باز شود. نمایندههای ما بلافاصله به مرز رفتند و هیچ گزارش در زمینه خسارت جانی اتباع ایرانی نداشتیم. جای شکر دارد که با همکاری افغانستان توانستیم آتشسوزی را مهار کنیم. با افغانستان ابراز همدردی میکنیم و در همکاری با افغانستان هستیم که این موضوع را هر چه سریعتر حل کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: آنچه در بحث روادید میان ایران و عراق است موضوع شناختهشدهای است که بعد از سفر نخستوزیر عراق به ایران توافق انجام شد روادید رایگان شود که تا امروز ادامه دارد. بحث حذف روادید ازجمله موضوعات مورد مذاکراتی دو طرف است که باید شرایط آن فراهم شود.
وی درباره فروش نفت ایران و اقدامات تخریبی آمریکا که سؤال خبرنگاری بود، عنوان کرد: راهزنی آشکار آمریکا در آبهاست و جای شرم بسیار زیادی برای آمریکا دارد که به بهانههای واهی راهزنی دریایی انجام میدهد. آنچه این روزها درباره یک نفتکش گفته میشود محموله آن متعلق به دولت ایران نیست، متعلق به بخش خصوصی است و این در دوران بایدن انجام شده که قرار بود از گردنکشی دولت قبلی فاصله و مسیر قبلی را اصلاح کند. رایزنی دریایی از عهد باستان بوده و هنوز ادامه دارد. از جامعه بینالمللی میخواهم به این وضعیت رسیدگی کند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره کسالت محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه بیان کرد: ظریف کسالت مختصری داشت که هم آزمایش دیروز و هم آزمایش امروز صبح منفی بود و الحمدلله کرونا نبوده است.
انتهای پیام /4033/پ
انتهای پیام/