دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 بهمن 1399 - 10:39
خطیب‌زاده:

طالبان بخشی از واقعیت تحولات افغانستان است/آمریکا برای بر هم زدن برجام، از تحریم دنیا ابایی نداشت

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: طالبان بخشی از واقعیت تحولات افغانستان است.
کد خبر : 560846
AALI8936.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجه و بین‌الملل گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، نشست خبری هفتگی سعید خطیب‌زاده ظهر امروز در وزارت امور خارجه آغاز شد و وی پاسخگوی سؤالات خبرنگاران داخلی و خارجی درباره تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی بود.


خطیب‌زاده ایام‌الله دهه فجر را به ملت ایران تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد بتوانیم مسیر تعالی کشور را در پیش بگیریم.


سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: محمدجواد ظریف سفر منطقه‌ای به قفقاز انجام داد و در نخجوان توقف کوتاهی کرد و این سفر از موفق‌ترین سفرهای منطقه‌ای وی بود.


طالبان در مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان است


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا درباره سفر هیئت طالبان به کشور و حاشیه‌های به وجود آمده، ازجمله اینکه برخی به اظهارات رهبر انقلاب بعد از حادثه شهادت خبرنگاران ایرانی در افغانستان در دهه 80 پرداختند و استدلال کردند طالبان گروه تروریستی است و نباید طرف گفت‌وگو قرار بگیرد، گفت: موضوعات متعددی می‌تواند مطرح شود، زیرا طالبان بخشی از واقعیت افغانستان است و در مذاکرات مستقیم با دولت و  حاکمیت افغانستان هستند. درباره ماهیت موضوع صحبت‌های زیادی انجام شده است، البته ما شهدای خود در مزارشریف را فراموش نکرده‌ایم.


وی عنوان کرد: همواره اعلام کرده‌ایم از مذاکرات بیناافغانی و فراگیر حمایت می‌کنیم. طالبان بخشی از این گروه‌ها هستند و طبیعی است به‌صورت کاملاً اعلام شده از قبل این سفر انجام شد. دولت ایران با دولت افغانستان رابطه بسیار خوبی دارد و همواره از دستاوردهای ملت و دولت افغانستان حمایت کردیم و همه گفت‌وگوهای انجام‌شده به خواست، با اطلاع و برای تبادل و رایزنی است و طالبان را بخشی از واقعیت امروز افغانستان می‌دانیم.


دولت بایدن از روش غلط گذشته بازگردد


خطیب‌زاده گفت: ما حداقلی در رابطه با آمریکا نداریم و دولت جو بایدن اگر دنبال اصلاح روش غلط دولت قبلی است، باید از مسیر گذشته بازگردد. ما منتظر اقدام آمریکا هستیم. اقدام هم رفع تحریم مؤثر است و این یعنی همه تحریم‌هایی که بعد از روی کار آمدن ترامپ با گردنکشی درباره نُرم‌های بین‌المللی و قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام رخ داد، باید به صورت مؤثر لغو شوند و آثار رفع تحریم را در ایران ببینیم.


وی تأکید کرد: یک امضا بر روی کاغذ کفایت نمی‌کند و پاسخش امضا بر روی کاغذ است. ما آنچه منتظریم اظهارنظر این و آن نیست، بلکه باید سرمایه ملت قابل دسترسی باشد. نفت مبادله شود و پولش برگردد و زنجیره‌ای از آثار رفع تحریم را ببینیم. هر زمان این اقدام را از سوی آمریکا ببینیم متناسب با آن پاسخ خواهیم داد. 


خطیب‌زاده گفت: بازگشت آمریکا به برجام به صورت خودکار نیست، با یک امضا خارج شدند و با یک امضا نمی‌توانند وارد شوند. هیچ مذاکره دوجانبه‌ای با آمریکا انجام نخواهد شد و اگر واشنگتن به تعهداتش بازگردد، در چارچوب کمیسیون مشترک موارد قابل بررسی است.


وی درباره کودتای نظامی در میانمار نیز گفت: نیمه‌های شب گذشته این اتفاق افتاد و سفارت مستقر نداریم و تمامی مجاری ارتباطی و اطلاعاتی مسدود است. امیدواریم تحولاتی که از دورادور شاهدیم به بدتر شدن وضعیت حقوق اقلیت‌ها و مسلمانان منجر نشود. قرن ۲۱ قرن جابه‌جایی قدرت از این دست نمی‌تواند باشد. درباره اظهارنظر دقیق‌تر در این زمینه زود است. 


مسیر گفت‌وگو با همسایگان همچنان باز است


سخنگوی وزارت امور خارجه درباره عربستان بیان کرد: موضع ما همکاری و گفت‌وگو در منطقه بدون دخالت خارجی‌ها ست. آن‌ها چندین دهه است منطقه را به دلیل نیات شوم خود گروگان سیاست‌های غلط کرده‌اند. برخی همسایگان خوب ما در منطقه با توهمی که حضور ترامپ پنجره فرصتی باشد، برخی اقدامات نامناسب انجام دادند. مسیر گفت‌وگو همچنان باز است و هر روزی عربستان این مسیر را اصلاح و جنگ یمن را خاتمه دهد و بپذیرد تنها در گفت‌وگوهای درون منطقه‌ای می‌توان به فهم مناسب رسید، آغوش ایران کاملاً باز است و پذیرای آن‌ها خواهیم بود. 


وی در پاسخ به سؤالی بیان کرد: هیچ مذاکره‌ دوجانبه‌ای با آمریکا لازم نیست و نخواهیم داشت. آمریکا لازم است به تعهداتش برگردد و اگر این اقدام انجام شود، در چارچوب کمیسیون مشترک برجام امکان گفت‌وگو است.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سؤالی گفت: درباره برگزاری کمیسیون مشترک ایران و ترکیه و برخی مبادلات تجاری در سفر ظریف گفت‌وگوهای خوبی انجام شد. رایزنی‌ها میان دو طرف در بالاترین سطوح بوده است. 


خطیب‌زاده گفت: ششم بهمن ماه سفر سورنا ستاری به کنیا انجام شد. ما مرکز فناوری و نوآوری را در کنیا افتتاح و دومین نمایشگاه تجاری و فناوری دو کشور را برپا کردیم که افتتاح آن به‌وسیله وزیر فناوری این کشور انجام شد و ستاری علاوه بر وزیر امور خارجه و شخصیت‌های دیگر، از مراکز دیگری بازدید کرد. عزم ایران تعامل با قاره آفریقاست. 


وی در پاسخ به سؤالی درباره طالبان افزود: بیشترین تأکید من این است که تمام دستاورد ملت افغانستان باید محافظت شود. 


آمریکا هر کاری کرد برجام به هم بخورد


سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگری عنوان کرد: دولت آمریکا تمام تلاش خود را کرد برجام وجود نداشته باشد. دولت آمریکا هیچ خجالتی نداشت دنیا را تحریم کند تا برجام به هم بخورد. از تاریخ خیلی نگذشته که رئیس‌جمهور مستقر آمریکا در مقابل دوربین‌ها امضای خود را بالا می‌گرفت و می‌گفت به تمام تعهدات خود ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ بی‌اعتنا هستند. این صبر راهبردی ایران بود که امروز برجام زنده است. اقدامات کاهشی ایران در چارچوب بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام است که امروز برجام زنده است. همه ناظران می‌دانند آمریکا برای جبران باید خسارت‌ها به ملت ایران را بپذیرد و اصلاح مسیر کند و اصلاح مسیر آن بدون پاسخ از سوی ایران نخواهد ماند.


 وی همچنین گفت: آمریکا ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام است. ایران هیچ وقت از برجام خارج نشده و طرفی که در نقض کامل است، باید برگردد و بیش از آن چانه‌زنی‌های بی‌ارزشی است که شنیده می‌شود. 


سخنگوی دستگاه دیپلماسی عنوان کرد: مسیر چند هفته و چند ماه آینده در قانون مجلس کاملاً روشن است. در کمتر از چند هفته دیگر به تاریخی که در قانون مجلس مشخص شده درباره توقف نظارت‌های فراپادمانی می‌رسیم و اگر اقدام مؤثری رخ ندهد، دولت موظف به گام بعدی خواهد بود.  


وی افزود: توپ در زمین آن‌هایی است که چندین سال است تمام تلاش خود را انجام داده‌اند ایران از ابعاد رفع تحریمی برجام منتفع نشود.


موضوع کشتی کره‌جنوبی ارتباطی به پول‌های بلوکه شده ندارد


سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نفت‌کش‌ کره‌جنوبی عنوان کرد: موضوع کشتی یک موضوع کاملاً فنی است و موضوع پول‌های ایران موضوع فی‌مابین ما و کره است و هیچ ربطی به هم ندارند. درباره کشتی کره‌ای به صورت نزدیک با دادستانی در حال رایزنی هستیم و امیدواریم دادستانی کمک کند که در موضوع خدمه و کاپیتان کشتی که از روز اول دسترسی‌های عالی و کنسولی دادیم نتایج بهتری به وجود آید. امیدوارم خبرهای خوبی درباره خدمه بدهیم و همکاری ستودنی از همکاران خود در دادستانی دیدیم. دو موضوع متفاوت است و دو مسیر متفاوت را طی می‌کند.


نقش وزارت امور خارجه در واردات واکسن کرونا


سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره واکسن کرونا و نقش وزارت امور خارجه در واکسن روسی که قرار است وارد شود، گفت: اطمینان می‌دهم وزارت امور خارجه هیچ قدمی برنمی‌دارد، مگر اینکه نهادهای بالادستی  و صلاحیت‌دار نسبت به موضوع واکسن درخواست و اصرار کنند. تنها مرکز صلاحیت‌دار وزارت بهداشت است و وزارت امور خارجه با جدیت تلاش کرده است مصوبات را اجرایی کند. در ماه‌هایی که با دوستان نامه‌نگاری می‌کردیم، این پاسخ را دادیم تا زمانی که مأموریتی را محول نکنند، وزارت امور خارجه ورود نخواهد کرد.


وی افزود: درباره واکسن تأییدشده روسیه همین مسیر طی و با درخواست وزارت بهداشت کار انجام شده است. وزارت امور خارجه در مسیر تسهیل و تأمین نیازهای اولیه ملت تمام تلاش خود را می‌کند و وزارت بهداشت باید نظر بدهد کمااینکه نظر هم داده است. 


وی افزود: مسیرهایی پیش رفته است و چندین میلیون دوز واکسن از کنسرسیوم کواکس برای ایران خریداری شده است. ما واکسن ایرانی-کوبایی خریداری کرده‌ایم. با چین و هند گفت‌وگوهای خوبی انجام‌ شده است و منتظریم به سرعت وارد شوند. تمامی اینها پس از درخواست و مأموریت ستاد عالی کرونا و وزارت بهداشت به وزارت امور خارجه انجام شده است.


خطیب‌زاده درباره انفجار در مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در هند و ایراد اتهاماتی از سوی رژیم صهیونیستی علیه ایران بیان کرد: روابط ایران و هند روابط گسترده‌ای است.


پیگیری توقیف نفت‌کش‌ ایرانی در اندونزی


وی عنوان کرد: موضوع کشتی ایران در اندونزی را از ساعات اولیه به‌صورت جدی پیگیری کردیم و گزارش‌ها و همکاری‌های خوب حاکی از موضوع فنی است. روز گذشته کاپیتان کشتی ایرانی در اندونزی به کشتی بازگشتند و در کل تحولات مثبت است. 


سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: ما گفت‌وگوی دوجانبه‌ای با آمریکا انجام نخواهیم داد. آمریکا باید ابتدا به آنچه گفته عمل کند، رفع مؤثر تحریم‌ها و اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ و آن وقت در چارچوب کمیسیون مشترک اگر مراحل به خوبی پیش رفت می‌توان یکی از اعضای ۱+۵ باشد. 


وی همچنین افزود: قدم اولیه آمریکا برداشتن تحریم‌ها به صورت مؤثر و اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ است و بازگشت آن به میز برجام مراحل خودش را دارد. 


خطیب‌زاده بیان کرد: ما فعلاً موضوعی با آمریکا به‌جز برجام نداریم و دراین‌باره به کانال‌های پشت‌پرده نیاز نیست. هر چه بخواهیم بگوییم به صورت علنی گفتیم. در کمیسیون برجام و نشست وزرای امور خارجه گفته شده و مواردی باشد از طریق حافظ منافع گفته شده است.


سعی کردیم تعاملات ما با اقلیم کردستان در مسیر صحیح باشد


سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره ساخت فیلم‌هایی برای ایجاد تنش میان ایران و اقلیم کردستان عراق گفت: ساخت فیلم و سریال و ... از داستانی تخیلی و مستند مسیرهای خودش را دارد. ما سیاست‌ها را در وزارت امور خارجه و دولت تنظیم می‌کنیم و قطعاً نباید اجازه دهیم موارد این‌چنینی خدشه‌ای وارد کند. وزارت امور خارجه نظرات خود را دارد و ما قصد ورود به مراحل ساخت این فیلم‌ها را نداریم، ولی متوجه نگرانی‌های دوستان هستیم. دولت اقلیم از دوستان ما هستند و ما همواره سعی کردیم مسیر تعاملات درست باشد و اینها اتفاقات کوچک و ریزی است که باید با درایت عبور کرد و ان‌شاءالله مدیریت کنیم.


وی در پاسخ به سؤالی درباره نگاه ایران به ژئوپولیتیک منطقه گفت: سیاست ما در منطقه سیاست حسن همسایگی است و قفقاز از دیرباز برای ما اهمیت داشته است. ما با جمهوری آذربایجان و ارمنستان دارای مرز مشترک هستیم و ارتباطات مردمی بسیار وسیعی داریم. ارامنه در ایران مبنای قدرت هستند و مراودات مردمی و عمیق بین ایران و جمهوری آذربایجان وجود دارد. 


خطیب‌زاده بیان کرد: ایران دسترسی یکسانی به همسایگان خود در قفقاز دارد و با آن‌ها بهترین ارتباطات را داشته است و خواهیم داشت. سفر ظریف برای این است که توازنی در روابط داشته باشیم. پیشنهاد ایران برای همکاری‌های ۳+۳ یا ۳+۲ در این است که ارتباطات را گسترش دهیم. فرصت‌های بی‌شماری بین ما و این کشورها بعد از حل بحران وجود دارد و بسیاری از قفل‌ها باز می‌شود. 


غرامت جان‌باختگان هواپیمای اوکراینی را فارغ از ملیت پرداخت می‌کنیم


وی درباره غرامت به خانواده‌های سقوط هواپیمای اوکراینی گفت: گزارش ما آماده شده است و سازمان هواپیمای کشوری در ویدئوکنفرانس ارائه و مکتوب به کشورهای مرتبط ارسال کرد. دولت اعلام کرد به صورت یکسان فارغ از ملیت قربانیان غرامت پرداخت می‌شود فکر می‌کنم در مسیر پرداخت است، ولی باید جزئیات را بپرسم.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: اورانیوم ۲۰ درصد با اطلاع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام شده است.


وی افزود: ما همواره از حضور و کمک دوستان ازجمله ژاپن استقبال کردیم، ولی طرف‌های برجام مشخص و روشن هستند.


خطیب‌زاده گفت: یکی از دغدغه‌های ما بازگشت ایرانیانی است که در کشورهای مختلف دچار مشکلات شده‌اند. بازگشت اتباع ایرانی از کشورهای مختلف بر مبنای حق انتخاب است، ولی ما دسترسی‌ها را بازگذاشته‌ایم. شرایط برخی از زندانیان ایرانی اصلاً مناسب نیست، ولی ما می‌توانیم در چارچوب معاضدتهای قضایی انجام دهیم که البته بیشتر در چارچوب حسن‌نیت و همکاری‌های دوجانبه انجام می‌شود.


سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به سؤالی درباره حکم حبس ابد بحرین برای هشت نفر به اتهام اقدام تروریستی و ارتباط با ایران گفت: مشکلات انباشت شده‌ای که در بحرین با آن مواجه هستیم با چنین احکامی سرپوش گذاشته نمی‌شود و برخی سرکوب‌ها و دخالت‌های طرف‌های خارجی از مسیر این احکام ساختگی نمی‌گذرد. دولت بحرین هر چه زودتر با ملت خود آشتی و حقوق اکثریت را در نظر بگیرد که این، برای دولت بحرین بهتر خواهد بود. 


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی دولت بایدن که عنوان کرده برنامه موشکی ایران پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته و به‌طرز قابل توجهی به سمت سلاح هسته‌ای نزدیک شده و ایران را به حمایت از تروریسم متهم کرده است، عنوان کرد:‌ ما برای گفته‌های افراد تا موقعی که اقدامی نبینیم اهمیت ویژه‌ای قائل نخواهیم شد. چه آن‌هایی که مثبت و چه آن‌هایی که تعهدی می‌دهند و چه حرف‌های دیگر. از مقام‌های آمریکایی له و علیه برجام و همکاری ذیل برجام زیاد صحبت شنیده‌ایم. تا آن روز منتظر می‌مانیم اقدامات را شاهد باشیم. 


وی تصریح کرد: ایران به‌دنبال سلاح هسته‌ای نبوده و نیست و آن هم برخاسته از اعتقادات ما و مبتنی بر فتوای رهبری و راستی‌آزمایی‌های آژانس است. گزارش‌های ادواری تمامی اقدامات ایران با اطلاع آژانس و ذیل نظارت آژانس و در چارچوب راستی‌‌آزمایی‌های آژانس انجام شده است. 


دولت بایدن از مقاومت ایران و شکست حداکثری ترامپ درس بگیرد


وی گفت: آمریکا دست از فرافکنی بردارد چهار سال پر از شر را دولت آمریکا در منطقه و جهان داشت و بهتر است با اظهارات این‌چنینی این تعبیرها را نکنند که در ادامه باز هم گردنکشی خواهیم دید. 


سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: توصیه ما به آمریکا این است از چهار سال مقاومت ایران و شکست حداکثری ترامپ درس بگیرند و به مسیر درست تعامل برگردند. 


سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی گفت: تهدیدات اسرائیل هر زمان در نقطه ضعف و حضیض بیشتر قرار می‌گیرد این تهدیدات بیشتر می‌شود و خودشان بهتر می‌دانند باید مراقب آسمان و مرزهای خودشان باشند. ما اهل تهدید نیستیم و اهل این هستیم که پاسخ به موقع و به جا بدهیم و هر زمان لازم بوده پاسخ داده‌ایم.


انتهای پیام/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب