توافق با آژانس بینالمللی انرژی اتمی خارج از قانون مجلس نیست/ تلههای انفجاری آمریکا در ساختمان برجام
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، سعید خطیبزاده در جلسه هفتگی پاسخگوی سؤالات خبرنگاران داخلی و خارجی در زمینه تحولات داخلی منطقهای و بینالمللی است.
جزئیات سفر رافائل گروسی به تهران
وی در پاسخ به سؤالی درباره جزئیات سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران و توافق سهماهه با آژانس و ادامه بازرسیها و اظهارات او درباره بازرسیهای سرزده بیان کرد: آنچه در این سفر میان آژانس و سازمان انجام شد، دستاورد بسیار قابل توجه دیپلماتیک و دستاورد فنی برای سازمان انرژی اتمی است. رئیس سازمان انرژی اتمی و آژانس تلاش کردند در چارچوب قانون الزامآور مجلس شورای اسلامی حرکت کنند و همه آنچه توافق و نوشته شده است، چیزی خارج از قانون مجلس نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: برخی توافقات برای ادامه راستیآزماییها در چارچوب پادمان انجام شده است، ازجمله اینکه دوربینهای فراپادمانی در مدت سه ماه روشن بماند ولی هیچ فیلمی در اختیار آژانس قرار نگیرد. نهتنها اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی متوقف شد، بلکه آنچه توافق شده در چارچوب قانون مجلس است.
خطیبزاده گفت: اینکه گروسی به ایران سفر کرد، ما فرصتی به آمریکا نداریم. آنچه انجام شد در چارچوب مصوبه مجلس است. اجرای پروتکل الحاقی از فردا متوقف میشود و برخی نظارتهای آژانس در سه ماه آینده در چارچوب توافقات پادمانی حفظ میشود. هیچ فیلمی در سه ماه در اختیار آژانس قرار نمیگیرد. ابعاد فنی این موضوع در ضمیمه و بیانیه آمده است. چون موضوع فنی است، سؤالات فنی را از سازمان بپرسید.
آمریکا کاری کرده است کسی نتواند از مزایای برجام استفاده کند
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: آمریکا در می ۲۰۱۸ از برجام خارج شد و نهتنها از برجام خارج و از میز برجام برخاسته و از اتاق تعبیهشده خارج شده، بلکه از ساختمان برجام بیرون رفته و در مسیر خروج کلی تلهگذاری کرده و تلههای انفجاری کار گذاشته است که کسی نتواند در برجام بماند و از مزایای برجام استفاده کند. روشن گفتهایم آمریکا چگونه میتواند به خواست خود برسد. آمریکا باید عمل مؤثر انجام دهد و تمامی تلههایی را که تحریمها جزو آن است، بردارد و بعد میتوانند وارد اتاق برجام شوند و گفتوگوهای خود را در چارچوب برجام ادامه دهند.
خطیبزاده گفت: موضوع و ریشه بسیاری از تنشها و بیثباتیها در منطقه غرب آسیا به حضور چکمهپوشان خارجی بهویژه آمریکا برمیگردد. این مسیری است که آمریکا با تصحیح اشتباهات خود در غرب آسیا میتواند برگشت ثبات به منطقه را تسریع کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره برنامه موشکی تصریح کرد: ما درباره امنیت ملی و توان دفاعی خود گفتوگو، مذاکره و مصالحه نمیکنیم. این را همه میدانند و نیازی نیست بار دیگر بیان کنم. آمریکا یکجانبه خارج شد، ولی بازگشت آن بهخاطر اینکه این خروج متضمن بسیاری از ابعاد و مسئولیتهای حقوقی است، بهسادگی اتفاق نمیافتد. ما پیششرطی برای رفع تحریمها نداریم، ولی رفع تحریمها مسیر بازگشت آمریکا به برجام است.
آمریکا عضو توافق هستهای نیست که در نشست برجام شرکت کند
خطیبزاده درباره تلاش مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای برگزاری نشست ایران و ۱+۵ گفت: ما نیت خوب جوزپ بورل را دریافتیم و آن را در چارچوب تلاشهای وی برای حفظ برجام میدانیم. در حال حاضر آمریکا عضو توافق هستهای نیست که در نشست برجام شرکت کند. نشست ایران و باقیماندگان در برجام طبق روال خود انجام میشود و اینکه آمریکا بخواهد بهعنوان مهمان شرکت کند، در حال بررسی است. موضع ایران تغییر نکرده است. آنها در هیچ مذاکره و گفتوگویی پیش از تعهد به برجام و رفع مؤثر تحریمها حضور نخواهند داشت.
وی درباره قانون مجلس گفت: قانون مجلس طبق الزامی که وجود دارد، فردا انجام میشود و بهتر است دوستان قضاوت نکنند. از فردا سازمان اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف میکند.
پیگیری وضعیت ایرانیان زندانی در آمریکا از اولویتهای ماست
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات جیک سالیوان عنوان کرد: همواره وضعیت ایرانیان زندانی در آمریکا از اولویتهای ایران است و بسیاری از زندانیان ما در وضعیت ناگواری در زندانهای آمریکا به صورت خاص مورد ظلم قرار دارند. استاد ایرانی را به بهانههای واهی دستبند و پابند میزنند و ... دولت ایران نمیتواند شاهد این ظلم آشکار در حق اتباع خود باشد. اینها میراث شومی است که دولت قبلی برای دولت فعلی گذاشته و هنوز فاصله گرفتن از این میراث شوم را شاهد نبودیم. پیامهایی از سوی سفارت سوئیس و برخی وزیران امور خارجه گفته شد که ما پاسخ خود را از همان طریق دادیم.
وی با بیان اینکه پیشنهاد قبلی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه سر جای خود است و در همان مسیر میتواند انجام شود، گفت: خروج آمریکا از انزوا راهحل اظهاراتشان نیست. راهحل آن اقدام و مسیرش دست کشیدن از سرکشی است و این مسیر زودتر جواب میدهد. در حال بررسی پیشنهاد هماهنگکننده اتحادیه اروپا هستیم و چیزی که مسلم است، آمریکا مادامی که تحریمها را برندارد در وضعیت مشارکتکننده در برجام نیست که بخواهد حضور داشته باشد.
خطیبزاده عنوان کرد برگزاری نشست سهجانبه ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه در دستورکار قرار دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی بیان کرد: استقلال از دستاوردهای بزرگ ایران است و هیچگاه اجازه ندادیم استقلال کشورمان خدشهدار شود. سابقه حقوق بشری بسیاری از آنها که درباره حقوق بشر در ایران صحبت میکنند، تیره و تار است. ایران همواره اعلام کرده بدترین روش برای پرداختن به امور حقوق بشر، سیاسی کردن آن است. همواره سعی کردهایم در مسیر بهبود این موضوع حرکت کنیم. قطعنامههایی که صادر میشود، کمتر از یکسوم اعضا رأی میدهند. این معنای خودش را برای دنیا دارد که تصمیم سیاسی گرفتند، ولی پاسخ ما حقوقی بوده است.
درباره دعوت روسیه از ایران برای مذاکرات صلح افغانستان تصمیمی نگرفتهایم
وی درباره سفر هیئت طالبان به ایران و تلاش روسیه برای برگزاری نشستی درباره افغانستان با حضور آمریکا، چین و ... که از ایران هم دعوت به عمل آمده است، عنوان کرد: سفر طالبان به ایران از پیش اعلام شده و با اطلاع دولت افغانستان بود و با دستورکار مشخصی برای پیشبرد گفتوگوهای افغانی و صلح انجام شد. این گروه با کشورهای مختلف در حال گفتوگوست. با آمریکا ماهها و سالها مذاکره کرد و باید این سؤال را از طرفهایی پرسید که در توافق مکتوب با طالبان هستند. درباره دعوت روسیه از ایران پیشتر هم سابقه داشته و تکرار شده است. با دوستان در مسکو در ارتباط نزدیک هستیم تا امروز در این زمینه تصمیم مشخصی نگرفتهایم.
خطیبزاده گفت: برای اینکه ساختار جمهوری اسلامی افغانستان تضعیف نشود پاسخ ما روشن بوده است. فکر میکردیم در جاهایی که دولت افغانستان حضور ندارد و باعث تضعیف این کشور میشود، حضور نداشته باشیم. برخی تحولات رخ داده در حال بررسی دعوت هستیم و به محض اینکه به نتیجه برسد اعلام خواهیم کرد.
این دیپلمات ارشد کشورمان درباره سفر وزیر امور خارجه قطر به تهران و اینکه حامل پیامی از آمریکا بود؟ عنوان کرد: این سفر در چارچوب مراودات نزدیک دو طرف بوده است و هیچ ارتباطی با آمریکا نداشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال دیگری گفت: مسیری که آمریکا باید طی کند، برداشتن تحریمهاست و این مسیر، مسیر بازگشت آمریکا به برجام را تسهیل خواهد کرد. درباره زندانیان تحول جدی وجود ندارد و موضع خود را بهوسیله سوئیس اعلام کردیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره رفع محدودیتهای اعلامشده برای دیپلماتهای ایرانی در نیویورک گفت: متأسفانه کاهش این محدودیتها را اعلام کردند. در دولت قبلی وقتی آمریکا در نقض تعهداتش در زمینه تسهیل حضور دیپلماتها در مقر سازمان ملل متحد اقدام به محدودیت بیمنطق و سرکشانه در قبال دیپلماتهای ایرانی کرد، ایران در یادداشتی اخطار داد به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت خواهد کرد. همین ۲۵ مایل در نقض کنوانسیون است و کاهش محدودیت را کافی نمیدانیم و البته در مسیر بازگشت آمریکا به برجام نباید تفسیر شود.
وی درباره هواپیمای اوکراینی گفت: بعد از اینکه نظرات کشورها جمعبندی شد، سازمان هواپیمایی کشوری بهصورت عمومی اعلام خواهد کرد و در دسترس همه قرار میگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر مارتین گریفیتس، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور یمن به تهران بیان کرد: تمامی مساعی جمیله خود را به کار گرفتیم که بحران تراژیک انسانی در یمن پایان یابد. امیدواریم طرفهای دیگر ازجمله عربستان به این طرحها بپیوندد.
دامافکنی در روابط ایران و عراق خیلی مشکوک است
وی درباره حملات به آمریکاییها در عراق و منتسب کردن آن به ایران گفت: همان زمان که بعضی از این اتهامات مطرح شد، بلافاصله گفتیم و میگوییم اینگونه دامافکنی در روابط ایران و عراق خیلی مشکوک است. ضمن اینکه صلح و ثبات را در عراق به خطر میاندازد، نشان از سناریوهایی است که برای ثبات منطقه خوب نیست. طرفهای ثالثی به این تلهآفرینیها دل بستهاند. از دولت عراق خواستهایم فارغ از شایعات، مسیر کشف حقیقت را با جدیت پیگیری و عاملان و آمران آن را پیگیری کنند.
خطیبزاده افزود: شاهد افزایش حضور نیروهای خارجی در عراق هستیم که خودش عامل ناامنی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره نشستی که بورل بیان کرده است، گفت: ما به مرز اینکه به تاریخ مشخص رسیده باشیم اصلاً صحبت نکردیم. اساس این داستان آن است که نشست کمیسیون برجام و ۱+۴ در مسیر خود انجام شد و در حال بررسی دعوت صورت گرفته هستیم.
خطیبزاده درباره آخرین وضعیت داراییهای بلوکه شده ایران در کرهجنوبی و همچنین وضعیت پرداخت حق عضویت ایران به سازمان ملل متحد گفت: تحولاتی در تماس کرهایها با سفارت ایران و همچنین در تماس اخیر قائم مقام وزیر امور خارجه کره با سید عباس عراقچی، معاون امور سیاسی وزارت امور خارجه انجام شده، ولی همچنان به صورت عملیاتی اتفاق نیفتاده است. درباره حق عضویت ایران در سازمان ملل متحد نیز پیشرفتهایی انجام شده است، ولی مسیر به کندی طی میشود.
وی درباره سند همکاریهای راهبردی ایران و افغانستان عنوان کرد: این سند تقریباً آماده است و اگر یکی دو مورد باقیمانده را دوستان افغانستان اعلام کنند، آماده امضای آن هستیم. هیئتی از ایران در افغانستان و همچنین هیئتی از افغانستان در تهران این موضوع را پیگیری کرد. در حال حاضر نمیتوانم تاریخ مشخصی را برای امضای سند بیان کنم.
انتهای پیام/4033/پ
انتهای پیام/