توزیع نهادهها سلیقهای است/ اختلاف ۵۰ درصدی قیمت گوشت از تولید تا مصرف
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، سعید سلطانی با بیان اینکه بهتر بود قبل از آغاز به کار سامانه بازارگاه نهادههای کشاورزی ایرادهای آن برطرف میشد تا در حین کار نیاز به اصلاحات نباشد، اظهار کرد: سال گذشته قبل از اینکه سامانه ای برای توزیع نهادهها باشد، به راحتی با بازرگانان به میزانی که نهاده دامی نیاز داشتیم قرارداد میبستیم؛ قدرت چانهزنی، تعیین زمان و نحوه پرداخت هزینه داشتیم و پس از دریافت نهاده نیز آن را میان واحدها تولیدی توزیع میکردیم.
وی با اشاره به اینکه هدف سامانه بازارگاه شفافسازی فرآیند توزیع نهادههای دامی است اما برخی از آن سوءاستفاده میکنند، گفت: برخی افراد تنها با داشتن پروانه اشتغال و انبار اقدام به دریافت نهاده میکردند و چون نظارتی بر آنها نبود نهادههای دریافتی را در بازار آزاد به فروش میرساندند. یا اینکه دامداران برای دریافت نهاده در سامانه بازارگاه ثبتنام میکردند ولی تا مدت طولانی به دستشان نمیرسید و برخی از فروشندگان نیز با افزایش قیمت نهادههای دامی بخشی از نهاده فروخته شده را تحویل تولیدکنندگان میدادند و از تحویل مابقی اجتناب میکردند و هزینه پرداخت شده را به تولیدکننده پس میدادند؛ در حالی که در سامانه بازارگاه اینگونه تصور میشد که تولیدکننده نهاده دریافت کرده است.
مدیرعامل اتحادیه دامداران اضافه کرد: برخی از واردکنندگان نهادههای دامی نیز به جای فروش نهاده به تولیدکنندگان مدعی میشدند که نهادهها را پیش فروش کردهاند؛ در حالی که وقتی محصولی پیش فروش شود باید ارزانتر به دست تولیدکننده برسد.
سلطانی در پاسخ به این سوال که گفته میشود مشکل نهادههای دامی مورد نیاز واحدهای تولیدی حل شده و این نهادهها بین واحدهای تولیدی توزیع میشود. آیا دامداریها نهاده مورد نیاز خود را دریافت کردهاند؟ گفت: حتی یک کیلوگرم هم نهاده دامی دریافت نکردیم. چندین بار نامه نوشتیم و درخواست هم دادیم اما متاسفانه توزیع نهادهها در استانها سلیقهای است و با وجود اینکه گفته میشود فرآیند سیستماتیک است اما توزیع آن هنوز با دخالت انسان صورت میگیرد.
به گفته وی دامداران ناچارند نهادههای موردنیاز دامهای خود را از بازار آزاد تهیه کنند، زیرا دامدار نمیتواند به دامهایش بگوید غذا نیست. اگر غذای دام تغییر کند، تولیداتش افت خواهد کرد و تولید از حالت اقتصادی خارج خواهد شد.
دلالان بازار گوشت را به دست گرفتهاند
سلطانی دربخش دیگری از صحبتهایش به قیمت تمام شده دام سبک و سنگین نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به افزایش قیمت نهادهها در بازار آزاد قیمت تمام شده دام برای دامدار در حال افزایش است اما در این میان دلالان و واسطهگران هم بازار را به دست گرفتهاند و قیمتها را تغییر دادهاند. به طور مثال متوسط قیمت دام سنگین زنده ۳۲ هزار تومان و قیمت گوسفند زنده نیز ۳۶ هزار تومان است؛ بنابراین قیمت هر کیلو گوشت گوساله در بازار بایستی ۸۰ هزار تومان و گوشت گوسفند نیز ۸۵ تا ۹۰ هزارتومان باشد اما اینگونه نیست و گوشت با اختلاف قیمت ۵۰ تا ۶۰ درصدی از تولیدکننده به دست مصرف کننده میرسد. در حقیقت حلقههای واسط مازادی در این بین وجود دارند که هرکدام بازار را تغییر میدهند.
عرضه مستقیم مواد غذایی با حذف واسطهها
وی در ادامه از تشکیل کارگروه تنظیم بازار زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی خبر داد و گفت: در جلسهای با وزیر جهاد کشاورزی در خصوص تنظیم بازار محصولاتی همچون گوشت، مرغ، تخم مرغ و انواع میوه موضوعاتی مطرح و چندین کارگروه تشکیل شد. در این کارگروه جلساتی با نمایندگان تشکلهای کشاورزی خواهیم داشت و طرحهای خود را ارائه خواهیم کرد. در حقیقت هدف این است که مواد غذایی مستقیماً از تولیدکننده به دست مصرف کننده برسد.
مدیرعامل اتحادیه دامداران در پایان گفت: اگرچه فلسفه وجودی میادین میوه و تره بار این است که کالای تولیدکننده مستقیم به دست مصرف کننده برسد اما شهرداریها به جای اینکه غرفهها را در اختیار تشکلهای کشاورزی قرار دهند آنها را به مزایده میگذارند و رقیب تشکلها نیز افرادی هستند که حاضرند با هر قیمتی این غرفهها را اجاره کنند. یعنی تعاونیهای ما قدرت رقابت با این افراد را ندارند؛ بنابراین اگر دولت جایگاههایی را در طول سال برای تشکلهای بخش کشاورزی در نظر بگیرد آنها میتوانند محصولات تولید شده را با قیمت واقعی به دست مصرف کننده برسانند و این اقدام در نهایت به نفع تولیدکننده و مصرف کننده خواهد بود و دست واسطهها نیز قطع میشود.
انتهای پیام/4133
انتهای پیام/