دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 تير 1399 - 14:10
به‌مناسبت روز جهانی کوسه مطرح شد؛

حضور کوسه در اکوسیستم‌های آبی شاخص سلامت و پویایی است/ سالانه 10 هزار تن کوسه صید می‌شود

حضور کوسه در آب‌های دریایی و اقیانوسی شاخص سلامت و پویایی اکوسیستم محسوب می‌شود چون این گونه جانوری با حذف گونه‌های ضعیف از چرخه حیات به سالم‌سازی جمعیت گونه‌های دیگر کمک می‌کند.
کد خبر : 501665
139804231649shark.png

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، با توجه به این‌که انسان‌ها مدت‌های مدید مهم‌ترین راه رسیدن به پیشرفت، توسعه و رفاه را در غلبه بر طبیعت می‌دیدند به اشکال مختلف به آن دست‌اندازی کرده و محیط زیست و گونه‌های جانوری حاکم بر آن را به بهانه‌های مختلف از بین می‌بردند.


نام‌گذاری روزهای مختلف به‌نام جانوران یکی از اقداماتی است که برای افزایش آگاهی انسان‌ها نسبت به آن جاندار در محیط زیست  و نقش آن در اکوسیستم است، یکی از این جانداران که امروز 14 ژوئیه به نام آن نام‌گذاری شده کوسه و «روز آگاهی از کوسه‌ها» است.


این موجود به‌‌دلیل طبیعت خاص و غریزه‌اش همواره به‌عنوان یک جانور وحشی و خطرناک شناخته می‌شود و همین موضوع باعث بی‌مهری انسان به این آفریده خداوند است در حالی‌که نقش این نوع ماهی در اکوسیستم خود بسیار ارزشمند بوده و حضورش حیاتش در طبیعت به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر انسان هم تأثیرگذار است.


صابر وطن‌دوست عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در ارتباط با ۲۴ تیرماه «روز آگاهی از کوسه‌ها» به خبرنگار آنا گفت: متأسفانه در کشور ما یک اصل جا افتاده که در آن ماهی‌ها را جزء حیات وحش به حساب نمی‌آورند نمی‌کند در حالی که ماهی‌ها پرتعدادترین مهره‌داران دنیا محسوب می‌شوند.


وی با بیان این‌که کوسه‌ها هیچ‌گاه به عنوان گونه‌های مهم شناخته نشده‌اند، گفت: از لحاظ زیست‌شناسی کوسه‌ها نقش بسیار مؤثری در اکوسیستم خود دارند ولی تنها مواقعی که صید شده و یا در آکواریوم نگهداری می‌شوند، دیده می‌شوند.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی افزود: در طول تاریخ نگرش عموم نسبت به کوسه‌ها به‌عنوان گونه‌های پلید، خطرناک، غیرخوراکی و مهاجم محسوب می‌شده و همواره انسان‌ها ترسی از این گونه جانوری در دل داشته‌اند.


این استاد ماهی‌شناسی در ارتباط با نقش کوسه‌ها در طبیعت گفت: حضور کوسه در آب‌های دریایی و اقیانوسی شاخص سلامت و پویایی اکوسیستم محسوب می‌شوند زیرا این جاندار با حذف گونه‌ها و ژن‌های ضعیف از چرخه حیات به سالم‌سازی جمعیت گونه‌های دیگر کمک می‌کنند.


نایب رئیس انجمن ماهی‌شناسی ایران حفظ صخره‌ها و جزایر مرجانی را از دیگر تأثیرات حضور کوسه‌ها در آب‌های شور دانست و اظهار کرد: تأثیر کوسه‌ها برخی از صخره‌های مرجانی به‌صورت غیر مستقیم است و این کار که بدین شکل است که این کوسه‌ها با زندگی در این صخره‌ها و یا شکار شکارچیان میانی که ماهی‌های گیاهخوار را می‌خورند به تعدیل ماهیان گیاهخوار که کمک می‌کنند زیرا در غیر این صورت شکارچیان میانی این ماهی‌‌های گیاه‌خوار را از بین می‌برد که این موضوع می‌تواند منجر به رشد جلبک‌ها و از بین رفتن صخره‌های مرجانی شود.‌


وطن دوست در ارتباط با اهمیت نامگذاری «روز آگاهی از کوسه‌ها» نیز گفت: آگاهی از اهمیت این گونه جانوری در طبیعت و کاهش کوسه‌هراسی می‌تواند باعث افزایش دانش افراد نسبت به این موضوع و همچنین افزایش مشارکت مردم برای حفظ آن می‌شود.


وی در ارتباط با فواید کوسه نیز گفت: اعضای مختلف بدن این حیوان استفاده‌های مختلفی دارد از جمله این‌که باله‌های کوسه یکی از غذاهای مورد علاقه مردم در جنوب شرق آسیا است. استفاده دیگر از باله کوسه در تهیه نخ بخیه است. غضروف این حیوان نیز در استفاده دارویی و روغن کبد آن به عنوان مکمل غذایی شناخته می‌شود.


این استاد دانشگاه در ارتباط با میزان صید کوسه در کشور نیز گفت: کوسه در جنوب کشور صیدی جنبی و ضمنی است و بر اساس آمار شیلات در سال‌های اخیر میزان صید کوسه به طور متوسط بیش از ۱۰ هزار تن در سال است که با توجه به آمار صید ماهیان دریایی حدود یک درصد صید در کشور شکل می‌دهد.


وی ادامه داد: در حال حاضر ۴۶ گونه کوسه در آب‌های جنوب کشور وجود دارد که یا ساکن این آب‌ها بوده و یا ماهی‌های مهاجر شناخته می‌شود.


وطن‌دوست افزود: از بین گونه‌های شناخته شده در آب‌های جنوب ۴ گونه به شدت در معرض خطر هستند و ۱۳ گونه دیگر هم در معرض خطر انقراض قرار دارند.


گفتنی است با توجه به دغدغه طرفداران محیط زیست و شناخت بهتر از گونه‌های جانوری می‌توان از حذف این حیوانات از اکوسیستم کمک کرد که با چنین روندی انسان نیز به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم از فواید آن مطلع شود.


انتهای پیام/4105


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب