رشته صنایع غذایی چیست؟/ راههای ایجاد انگیزه بیشتر در دانشجویان صنایع غذایی
مهدیه امیدینیا در گفتگو با خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با اشاره به اینکه رشته صنایع غذایی زیرمجموعهای از رشتههای کشاورزی است، اظهار کرد: این رشته در سه نوع متفاوت در رشتههای مرتبط وجود دارد؛ رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی که در تبدیل و نگهداری محصولات بهصورت قابل مصرف و با کیفیت را تعلیم میدهد، رشته مهندسی شیمی گرایش علوم و صنایع غذایی که شناخت در زمینه تجهیزات و طراحی و ارتباط آنها در خط تولید را مورد بررسی قرار میدهد و رشته علوم و صنایع غذایی که در ارتباط با بهداشت مواد غذایی است.
وی افزود: برای شناخت هرچه بیشتر این رشته، ایجاد آگاهی از طریق رسانهها و پیشنهاد مشاورانی آگاه به تمامی رشتهها برای علاقهمندان به رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی پیشنهاد میشود، چراکه برای جهتگیری درست دانش آموزان به رشته صحیح و مورد علاقه خود و رسیدن به جامعهای پویا و فعال نیازمند همه مشاغل هستیم؛ بدیهی است که این رشته در زیرگروه تجربی و گروه فنی حرفهای یا کار و دانش قرار میگیرد.
دانشجوی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران بیان کرد: در رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی، فرآیند تولید از ابتدای تولید و مواد اولیه تا بستهبندی محصول، با توجه به استانداردهای تعیین شده، موارد قانونی و نیاز مشتریان و سلامت (ایمن بودن محصول) بررسی میشود و در هر مرحله، نمونهبرداری و کنترل کیفی توسط فرد متخصص و مورد تأیید نهادها بهعنوان مسئول فنی در آزمایشگاههای مربوطه در آن صورت میگیرد.
امیدینیا خاطرنشان کرد: برای ایجاد انگیزه بیشتر در دانشجویان رشته صنایع غذایی، افزایش حمایت از صنایع و کارخانهها برای ارتباط با دانشگاهها جهت کارآموزی در رشته مذکور و رشتههای مرتبط، ارائه شیوهای مناسب برای بازدهی بیشتر و یادگیری پیشرفتهتر و مرتبط با تکنولوژیهای مختلف، افزایش مهارت برای تربیت نیروی متخصص در این حوزه، همچنین بازدیدهای مختلف از طرف دانشگاهها و آشنایی بیشتر دانشجویان با روشهای تولید، خط تولید و ارتباط میان علم آکادمیک و صنعت پیشنهاد میشود.
وی ادامه داد: از آنجایی که این رشته با سلامتی مردم در ارتباط است و با توجه به افزایش سلیقههای متفاوت و عادتهای غذایی افراد، نیاز به تنوع در محصولات و ارائه محصولات جدید و متفاوت با ذائقه مردم در بازار و بستهبندی، همچنین افزایش ماندگاری مواد غذایی و استفاده درست در مقادیر صحیح از افزودنیهای مختلف در فرآورده، برای اطمینان از ایمن بودن محصول مورد نظر است؛ با توجه به فرآیند تولید و ارتباط تنگاتنگ با سلامتی مردم و نیاز روزانه، از محصولات مختلف غذایی با نظر به سلیقه و ذائقه آنها، همچنین سلامت بودن محصول برای جامعه هدف ( کودکان در حال رشد بانوان و افراد سالمند) اهمیت دانش و آگاهی این رشته محرز میشود.
این دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: تبلیغات رسانهای محصولات برای افزایش آگاهی بهصورت حقیقی و صحیح بهخصوص برای اغلب محصولاتی که دارای افزودنی، نگهدارنده و رنگدانههاست، در واقع در تبلیغات رسانهای گاها به اشتباه به مصرف کننده و بیننده القا میشود که محصولات شامل این موارد برای سلامتی آنها مضر است و یا به جهت بازاریابی و فروش، اطلاعات نادرستی به مصرف کننده داده میشود.
امیدینیا عنوان کرد: توجه ویژه دانشجویان این رشته به سلامت مردم و کاهش بیماریها، همچنین افزایش ایمنی مصرفکنندگان و توجه تولیدکنندگان به محصولات غنی شده برای مثال «ماست فراسودمند غنی شده با جوانه گندم» و استفاده صحیح از نگهدارنده و افزودنی و انجام تحقیقات در این مورد و جایگزینی مناسب، به جهت سلامت مصرف کننده و کاهش خروج ارز از کشور برای فرآوری بهتر و توسعه فرمولاسیون از سری مواردی است که میتوان برای توسعه در این صنعت درباره آن پژوهش و بررسی کرد؛ همچنین صنعتی شدن این محصولات با توجه به ذائقه مردم مورد نیاز است.
وی خاطرنشان کرد: برای مثال بررسی تولید رنگ طبیعی خوراکی از میوهها، بررسی و تولید مربا رژیمی و تأثیر آن بر گلوکز خونی بیماران دیابتی، همچنین جایگزین طعمدهندههای مختلف و تولید اسانسها برای صنایع نان شیرینی و شکلات با منابع طبیعی است. باید توجه داشت برای رونق تولید و افزایش کیفیت محصولات کشاورزی و غذایی مختلف توسط دانشجویان رشته صنایع غذایی و افزایش آگاهی و خلاقیت برای تولید محصول جدید و ایمن، نیازمند حضور کارآفرینان در این حوزه و افرادی که به این زنجیره و فرآیند آشنایی کامل دارند، هستیم.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/