رئیس مجلس حق نداشت بدون هماهنگی نمایندگان به سهمیهبندی بنزین رأی دهد/ دولت با شعار حمایت از اعتراضات مردم «پُز» میدهد
عماد افروغ در گفتگو با خبرنگار حوزه احزاب و تشکلهای گروه سیاسی خبرگزاری آنا، با بیان اینکه حق اعتراض در قانون اساسی برای شهروندان محفوظ است، اظهار کرد: «اعتراضات روزهای گذشته قابل پیشبینی بود و رَوا بود که مردم این اعتراضات را انجام دهند».
بیشتر بخوانید:
وی افزود: «وقتیکه فشار اقتصادی به مردم وارد میشود و پژوهشهای مکرر حکایت از مسئلهدار بودن وضعیت اقتصادی مردم دارد، اما سیاستی متناسب با خواسته و مشکلات اقتصادی اتخاذ نمیشود و از سوی دیگر برخی تصمیمات آنقدر آنی و فوری هست که اصلاً مجالی برای اعتراض قانونی باقی نمیگذارد، باید انتظار وقوع چنین اعتراضهای غیرمترقبه را داشت».
دولت به مردم فرصت اعتراض نداد
نماینده دوره هفتم مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: «اگر دولت تصمیمش را در خصوص افزایش قیمت بنزین از یک ماه قبل اعلام میکرد، مردم فرصت داشتند تا از وزارت کشور درخواست صدور مجوز برگزاری اعتراضات کنند تا در مکانهای از قبل تعریفشده اعتراضاتشان را انجام و خواستههایشان را مطرح کنند».
افروغ ادامه داد: «با توجه به مشکلات اقتصادی مردم وقتی این فرصت به اقشار ضعیف و آسیبپذیر جامعه اختصاص داده نمیشود، طبقه فرودست جامعه احساس میکند که مشکلاتش بیشتر خواهد شد و وقتی این احساس در جامعه فرودست به وجود آید، نمیتوان انتظار هیچ راهی جز انجام رفتارهای جمعی نشئتگرفته از شور و هیجان را داشت».
دولت حق اعتراض را سلب میکند و دشمن سوءاستفاده
وی با بیان اینکه مشابه اعتراضات اخیر در دی ماه سال 96 اتفاق افتاد، گفت: «جمهوری اسلامی ایران کشوری است که دشمنان بسیاری دارد و این دشمنان از هر فرصتی استفاده میکنند تا تحت پوشش خیرخواهی به ناآرامیهای کشور دامن بزنند؛ لذا وقتی حق اعتراض از مردم سلب شود، این دشمنان وارد بازی میشوند».
این استاد جامعهشناسی با بیان اینکه در چنین شرایطی باید با مدیریت و مهارت کافی سره از ناسره مشخص شود، یادآور شد: «اول اینکه شورشهای اخیر پیشبینیپذیر بود و دوم اینکه باید حساب کسانی که دست به تخریب اموال عمومی میزنند و از جانب غرب و دشمنان سازماندهی شدهاند، با حساب افرادی که رفتار هیجانی از خود نشان میدهند، تفکیک شود».
لحن رئیسجمهور در قبال معترضان صحیح نبود
افروغ با انتقاد از مواضع رئیسجمهور در قبال معترضان گفت: «اینکه آقای رئیسجمهور در تریبون میگوید؛ افرادی که خودروهای خود را وسط خیابانها خاموش کردهاند، شماره پلاک خودروهایشان ثبت شده و قوه قضائیه و نیروی انتظامی با آنها برخورد کند، اصلاً موضعگیری صحیحی نیست؛ زیرا این افراد که دست به تخریب نزدهاند، بلکه فقط از این طریق خواستند صدای خود و مخالفتشان را به گوش رئیسجمهور و مسئولان برسانند و هیچ راهی جز خاموش کردن خودروهایشان پیدا نکردند».
جامعهشناسی رفتار عادی با جامعهشناسی رفتار غیرعادی تفاوت دارد
وی با بیان اینکه جامعهشناسی رفتار غیرعادی با جامعهشناسی رفتار عادی تفاوت دارد، خاطرنشان کرد: «معترضان در شرایط غیرعادی سعی کردهاند از مدنیت و حقوق شهروندی خود دفاع کنند و در این راستا سعی کردهاند بدون تخریب اموال، خودروهای خود را خاموش کنند».
استاد دانشگاه ادامه داد: «دولت نباید هر رفتار غیرعادی را به معنای اغتشاش تعریف کند و برخورد یکدست با همه معترضان داشته باشد، برای مثال برخوردی را که با اغتشاشگران انجام میدهد نباید با معترضان در شرایط غیرعادی انجام دهد. پس دولت باید بهصورت حسابشده برخورد کند و از روی فهم باشد؛ چون اگر دولت برخورد غلیظی با معترضان داشته باشد، در حوادث بعدی این برخوردها غلیظتر میشود. بهعنوان مثال برخوردها در حوادث امسال با برخوردهای دی ماه 96 مقایسه کاملاً متفاوت است».
به گفته افروغ؛ «حساب اغتشاشگران حمایتشده از سوی بیگانگان از حساب معترضان جداست؛ زیرا اغتشاشگران مسائل امنیتی را نشانه گرفتهاند».
وی افزود: «بر روی هر اعتراضی که نمیتوان برچسب امنیتی چسباند, این اعتراضات باید پذیرفته شود و قبول کرد که اعتراض یک واقعیت است. دولت باید اعتراضات چند روز گذشته را از چند ماه پیش از افزایش قیمت بنزین پیشبینی میکرد تا مباحث کارشناسی روی این تصمیم انجام میشد و نیز افکار عمومی را قانع میکرد».
رئیس قوه مقننه به معنای تمام قوه مقننه نیست
استاد جامعهشناسی با اشاره به اینکه دولت حتی در افزایش قیمت بنزین از مشاورههای بدنه کارشناسی قوه مقننه استفاده نکرد، گفت: «من بارها گفتهام و در اینجا هم میگویم، رئیس قوه مقننه مساوی و به معنای تمام قوه مقننه نیست؛ یعنی قوه مقننه با رئیسش تعیّن ندارد، بلکه با بدنهاش تعین دارد. وقتی نمایندگان مجلس میگویند در جریان افزایش قیمت بنزین قرار نداشتند، پس چرا میگویند تصمیم سران سه قوه بوده است؟ مگر رأس قوه مقننه بدون نمایندگان موضوعیت دارد؟».
افروغ با بیان اینکه منافقین و دشمنان از هر فرصتی سوءاستفاده میکنند، خاطرنشان کرد: «اگر ستیزی با اعتراضات صورت نگیرد، دشمنان هرگز نمیتوانند بهرهبرداری کنند؛ پس اگر دولت با مهارت و تدبیر هرچه بیشتر و با تشخیص اینکه جامعهشناسی شرایط عادی با جامعهشناسی شرایط غیرعادی متفاوت است، با مردم برخورد صحیح انجام میداد و خواستههای آنها را درک میکرد، بهطور قطع قدرت مانور دشمنان کاهش مییافت».
وی با اشاره به اینکه دولت باید پیش از افزایش قیمت بنزین یا همزمان با آن، سود حاصل از این افزایش قیمت را به حساب مردم واریز میکرد، گفت: «این اقدام میتوانست تا حدودی دهکهای اجتماعی را آرام کند، ولی دولت نه به مردم فرصت اعتراض داد و نه آنها را اقناع کرد».
دولت با شعار حمایت از اعتراضات بحق مردم «پُز» میدهد
نماینده دوره هفتم مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت با شعار حمایت از اعتراضات بحق مردم پُز میدهد، عنوان کرد: «بر خلاف شعارهای دولت، تغییری در سیاستهایش انجام نشده و هیچ اعتقادی به اقناع افکار عمومی ندارد؛ پس این نوعی برخورد شکلی با معترضان است؛ در صورتیکه در این مواقع برخورد شکلی جواب نمیدهد، بلکه باید برخورد محتوایی انجام شود».
افروغ افزود: «وقتی دولت برخورد شکلی را جایگزین برخورد محتوایی میکند، آن وقت مردم با خود میگویند پس قرار است با افزایش قیمت بنزین همه چیز گران شود و بر مشکلات اقتصادی اضافه شود؛ لذا با ادامه این روند که از گذشته ادامه داشته، مردم اینگونه فکر میکردند، فکر میکنند و فکر خواهند کرد».
وی ادامه داد: «متأسفانه عدهای جمهوری اسلامی را بهانهای برای ظلم کردن و عدم مشاهده واقعیتها قرار دادهاند. این دولت با سیاستهای پوپولیستی، دولت قبلی را مدام متهم میکند تا به واسطه آن، عدهای خاص را که مشخص هست چه کسانی هستند، جذب کند».
استاد جامعهشناسی با اشاره به اهمیت نقش رسانهها در تحلیل وضعیت موجود کشور گفت: «متأسفانه از زمانیکه رسانهها بهخاطر شرایط مادی و فکر سیاسی، جناحی شدند از موضع حقطلبانه و روشنفکرانه فاصله گرفتند؛ درصورتیکه رسانهها رسالت ملی و روشنفکرانه دارند و باید هر چه را که به نفع مردم و جامعه است، بیان کنند؛ خبرنگار روشنفکر نباید با مصلحت کاری داشته باشد و موظف است برای مردم زیانها و فواید افزایش قیمت بنزین را تحلیل کند».
قدرت سیاسی با نگاه امنیتی مردم را مقصر و خود را معصوم میداند
وی با بیان اینکه اگر مردم غریبه پنداشته شوند، ما شکست خواهیم خورد، یادآور شد: «اما هرگاه مردم خودی پنداشته شدند و با آنها گفتگو صورت گرفت، با شفافیت هرچه تمام پیروزی برای کشور به ارمغان آمد. با امنیتی کردن فضا، محرمانه کردن فضا و غریبه دانستن مردم، قطعاً وقوع دوباره حوادث گذشته دور از ذهن نیست. قدرت سیاسی در ایران همیشه خود را معصوم میداند و مردم را مقصر و گناهکار فرض میکند؛ لذا با کمال تأسف از سیره امام خمینی(ره) فاصله گرفتیم؛ امام راحل مردم را ولینعمت و ارباب دولت میدانستند و دولتمردان را رعیت مردم خطاب میکردند».
* گفتگو از سعید امینی
انتهای پیام/4079/پ
انتهای پیام/