دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 آذر 1397 - 06:13

هشدار کاخ کرملین به دولت ترامپ

روابط روسیه و ناتو، تحت تأثیر موضوع اوکراین و مناقشات صورت گرفته در آن، بار دیگر وخیم شده است.
کد خبر : 330547
15.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، روابط روسیه و ناتو، تحت تأثیر موضوع اوکراین و مناقشات صورت گرفته در آن، بار دیگر وخیم شده است. این در حالی است که قبل از این واقعه نیز به سبب تصمیم دولت ترامپ مبنی بر خروج از پیمان کاهش تسلیحات راهبردی و پیمان نابودی موشک‌های برد کوتاه و متوسط هسته‌ای (INF)، روابط روسیه و آمریکا رو به وخامت گذاشته بود بود.


حمایت دیگر اعضای ناتو از تصمیم نسنجیده دولت ترامپ در خصوص خروج از این پیمان نیز در تشدید منازعات اخیر روسیه و ناتو مؤثر بوده است. کاخ کرملین بارها عنوان کرده است که نسبت به هرگونه اقدامی از سوی اعضای ناتو و ایالات متحده آمریکا در حیاط‌خلوت خود پاسخ خواهد داد.


با این حال تجربه سال‌های اخیر نشان داده است که سطح تنش‌ها میان طرفین همچنان حفظ شده و در آینده نیز این روند ادامه خواهد داشت. در این میان، دولت ترامپ نیز به مانند دولت‌های اوباما و بوش پسر سعی دارد با تحرکاتی در کشورهای اوکراین، گرجستان، مولداوی و ... مانع از افزایش قدرت مانور مسکو در مقابل ناتو شود.


بسیاری از تحلیلگران مسائل نظامی و استراتژیک (در حوزه امنیت بین‌الملل) بر این باورند که اقدامات تحریک‌آمیز ایالات متحده، صرفاً منجر به افزایش تصاعدی هزینه‌های جمعی ناتو خواهد شد و در نهایت نیز این ساختار را تضعیف خواهد کرد.


در این میان، بازیگران اروپایی ناتو که اکثریت اعضای این مجموعه را تشکیل می‌دهند، بیشتر از ایالات متحده در معرض آسیب قرار می‌گیرند. موقعیت جغرافیایی و ژئو استراتژیک روسیه و اروپا نسبت به یکدیگر، این روند را تقویت می‌کند.


همچنانکه خبرگزاری «ریا نووستی» گزارش داده است، وزیر امور خارجه روسیه اخیراً به نکات قابل تأملی در خصوص رویکرد ضد روسی ایالات متحده آمریکا و اعضای ناتو اشاره کرده است. سرگئی لاوروف در این خصوص ضمن انتقاد از مواضع کشورهای عضو ناتو و حمایت آن‌ها از موضع دولت ترامپ مبنی بر خروج از پیمان کاهش تسلیحات راهبردی و پیمان نابودی موشک‌های برد کوتاه و متوسط اظهار کرده است: «روسیه به ابهامات و سؤالات ایالات متحده آمریکا در مورد این پیمان پاسخ خواهد داد و امیدوار است که آمریکا نیز در این خصوص برخوردی معقولانه داشته باشد. البته واشنگتن هنوز اقدامی رسمی در خروج از این پیمان صورت نداده است. در این خصوص باید رویکردی حرفه‌ای وجود داشته باشد و بر اساس توافقات هدفمند  عمل شود.»


با این حال به نظر می‌رسد تقابل روسیه و ناتو در ماه‌های پایانی 2018 میلادی و در سال آینده، وارد فاز جدید شود. همان‌گونه که اشاره شد، تشدید بحران اوکراین و خروج آمریکا از پیمان کاهش تسلیحات راهبردی و پیمان نابودی موشک‌های برد کوتاه و متوسط منجر به تشدید این منازعه خواهد شد. در این میان، برخی کشورهای اروپایی مانند آلمان سعی دارند نقش یک میانجی را میان روسیه و ناتو ایفا کنند اما عضویت این کشورها در پیمان آتلانتیک شمالی، عملاً امکان دخالت مؤثر آن‌ها در بحران را منتفی می‌سازد.


در دو سال پایانی دوران ریاست جمهوری اوباما نیز روابط روسیه و ناتو بر سر اوکراین رو به وخامت گذاشت اما در نهایت، این منازعه سودی به حال کشورهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا نداشت. واشنگتن و هم‌پیمانان اروپایی آن هم‌اکنون هزینه سنگینی را بابت دخالت در امور داخلی اوکراین و بر هم زدن معادلات امنیتی این کشور پرداخته‌اند. هزینه‌هایی که تا مدت‌ها ناتو باید آن‌ها را بپردازد. ناتو در دوران ریاست جمهوری ترامپ نیز به سمت بحران‌سازی بیشتر در روابط خود با روسیه گام برمی‌دارد؛ رویکردی که عاقبت آن برای کاخ سفید و متحدان روپایی آن مشخص است!


انتهای پیام/4106/4095/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب