دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

تولید بذر هیبریدی اتفاقی بزرگ در راستای تأمین امنیت غذایی کشور/ تلاش دانشگاه آزاد برای صفر شدن واردات بذر +فیلم

همواره خودکفایی تضمین کننده امنیت در هر حوزه‌ای بوده است؛ امروزه که کشور در حوزه صیفی‌جات به دیگر کشورها وابسته است و عرصه تحریم علیه ایران هر روزه گسترده‌تر می‌شود؛ دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان نخستین ارگان خصوصی به شکل یک پروژه ملی وارد عمل شده است.
کد خبر : 329909
photo_2016-07-14_10-15-50.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه پایش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، «عرصه‌ی تولید و رونق اقتصادی و اوج گرفتن ثروت ملّی و رفاه عمومی در کشور، مثل همه‌ عرصه‌های دیگر احتیاج دارد به پیشروانی، فرماندهانی، صفوف مقدّمی؛ آن پیشروان و فرماندهان و صفوف مقدّم، تولیدکنندگان هستند». این‌جملات بخشی از بیانات مقام معظم رهبری  در دیدار جمعی از تولیدکنندگان، کارآفرینان و فعالان اقتصادی در اواخر آبان ماه سال گذشته است. 


همچنین رهبر انقلاب اسلامی معتقد هستند که مشکلات کشور باید به صورت علمی و توسط دانشگاهیان حل شود. ایشان در دیدار و اساتید پژوهشگران و نخبگان دانشگاه ها در خرداد ماه سال ۹۷ فرمودند: تحقیقات بایست هدفمند بشود؛ ببینید نیاز کشور چیست، خلأ کجاست، این تحقیقات آن خلاص را برطرف کند و این خیلی مهم است. پژوهش‌های بی‌هدف را بایستی از دایره کار خارج کرد. البته هدف پژوهش قاعدتاً دو چیز است: یکی رسیدن به مرجعیت علمی و حضور در جرم سرآمدان علم و فناوری، دوم حل مسائل کنونی و آینده کشور. این‌ها با هم منافات هم ندارد.


این بیانات و نام‌گذاری چند سال اخیر نام سال در حوزه «تولید» نشان‌دهنده اهمیت این مهم است. همواره خودکفایی تضمین کننده امنیت در هر حوزه‌ای بوده است؛ تغذیه و سلامت از اساسی‌ترین نیازهای پایه‌های انسانی است این دو شاخص به خودی خود وارد فضای امنیت و آسایش جامعه می‌شود که بخش مهمی از کیفیت زندگی انسان را تشکیل می‌دهد.


از طرفی ایران کشوری با پتانسیل‌های طبیعی است؛ ۹ اقلیم از ۱۱ اقلیم موجود در جهان در ایران وجود دارد که خوشبختانه اقلیم ایران بستر تولید گیاهان دارویی است. اما با وجود اینکه که ایران مهد تمدن‌های باستانی است، در زمینه کشت صیفی‌جات وابسته به کشورهای دیگر است؛ زیرا این محصولات گلخانه‌ای است و ایران از ابتدا به بذر وارداتی وابسته بوده است. 





روح‌الله دهقانی فیروزآبادی به‌عنوان معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی در همین خصوص اظهار کرد: بذر یک موضوع بسیار کلیدی است که مستقیماً با زندگی آدم‌ها سروکار دارد. تولید بذر تکنولوژی بالایی دارد و در سلامت جامعه و امنیت غذایی نقش جدی ایفا می‌کند. در سال‌های گذشته  این موضوع نه تنها توجه نشده است بلکه مورد غفلت نیز قرار گرفته است.


بهره برداری از پتانسیل طبیعی و هدایت نیروی انسانی در کشور نیازمند دانش و تکنولوژی است. در این بخش دانشگاه‌ها دارای نقش و جایگاه می‌شوند. دانشگاه آزاد اسلامی که خود را دانشگاهی مسئله محور می‌خواند در این میان با راه‌اندازی مرکز تحقیقات اصلاح و تولید بذر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان) گام‌های مؤثری در حوزه بذر برداشته است. 


ایران بیش از 10 سال گذشته در حوزه بذر گیاهانی که به‌صورت هیبرید ازجمله صیفی‌جات مانند خیار گلخانه‌ای تولید می‌شوند، وابسته به خارج از کشور بود؛  مرکز تحقیقات اصلاح و تولید بذر دانشگاه آزاد توانست با نوشتن برنامه اصلاحی بلندمدت،  موفق به تولید بذر و نموه‌هایی شد که پیش از این از خارج از کشور وارد می‌شد. این دانشگاه توانسته است هم‌اکنون ۹ نمونه از بذر هیبریدی خیار را تولید و در بازار داخلی و خارجی به فروش برساند. 


تولید صیفی‌جات را دولت بر عهده نگرفت از هیمن رو  در صیفی‌جات اقدامی برای خودکفایی صورت نگرفته بود و دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان نخستین ارگان خصوصی به شکل یک پروژه ملی وارد عمل شده است  که برای خودکفایی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان عزم برای تولید بذر ایجاد شد. 


 به گفته علی سلیمانی رئیس مرکز تحقیقات اصلاح و تولید بذر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان هدف‌گذاری این مرکز بر صیفی‌جات است و حدود ۹ رقم خیار گلخانه‌ای و سه رقم گوجه‌فرنگی تولید شده و در کنار آن بذر گیاه کنجد تولید شده است و تحقیقات بر روی فلفل، هندوانه و انواع ملون‌ها نیز ادامه دارد.


تنها 3 درصد بذر هیبریدی داخلی است/ دانشگاه آزاد، دانشگاه مسئله محور


دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه کشور نیازمند امنیت غذایی است، گفت: تنها سه درصدبذر هیبریدی داخلی است. در دنیا بحث آموزش عالی یک فرآیند فرد محور نیست، بلکه یک حرکت سازمانی و یک سازمان پژوهشی است. در کشور ایران دانشگاه یک سازمان آموزشی بود، بدین معنا که دانشجو با گذراندن ۱۳۲ واحد درسی موفق به دریافت مقطع کارشناسی می‌شد.


عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: دانشگاه آزاد اسلامی از دانشگاه آموزشی به دانشگاه پژوهشی گذار کرده است، زیرا جمعیت تحصیلات تکمیلی آن بیش از جمعیت آموزشی است. این دانشگاه یک نظام حل مسئله و سازمان آموزشی است که می‌خواهد سازمان پژوهشی نیز باشد.


انتهای پیام/۴۰۸۴/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب