خودتحریمی با پذیرش FATF
گروه بینالملل خبرگزاری آنا- محسن احدی؛ یکی از مواردی که از ابتدای حصول توافق هستهای موسوم به برجام از طرف مقامهای اروپایی به کشورمان اعلام میشد، فقدان شفافیت لازم در حوزه پولی و بانکی در کشور بود؛ بهطوریکه برخی از کارشناسان بانکی بینالملل، نظام بانکی کشورمان را گریزگاه مناسبی برای پولشویی میدانستند.
در کنار این موضوع و لزوم اصلاح ساختار معیوب مالی کشورمان که در بعضی حالات بهدرستی نیز بیان میشد، درخواست از کشورمان برای پذیرفتن شروط FATF و لوایح چهارگانه آن بهعنوان پیششرط هموار شدن راه سرمایهگذاری در کشورمان از سوی دولتهای اروپایی، نگرانی برخی از کارشناسان حوزه امنیت داخلی را به همراه داشت.
بهخصوص در شرایط کنونی که کشورمان با تهدید آمریکا در خصوص قطع کامل دسترسی به بازار مالی مبتنی بر دلار روبهرو بوده و اتحادیه اروپا صندوق مالی ویژهای برای همکاری با کشورمان طراحی کرده است (SPV)، برخی که از حامیان برجام هستند، همنوا با مقامات اروپایی از لزوم پذیرش عضویت در FATF سخن گفتند.
البته در مقابل، کسانی نیز بودند که با یادآوری اهداف پشت پرده FATF در بهاصطلاح مقابله این سازمان برای تأمین مالی تروریسم، وجود استاندارد دوگانه در شناسایی تروریسم و تلاش دولتهای غربی برای خلع سلاح مقاومت به این نکته اشاره میکردند که در صورت پیوستن کشورمان به این توافق، عملاً پشت محور مقاومت را خالی کردهایم.
برخی نیز با توجه به تلاشهای آمریکا برای مقابله با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و قرار دادن این نهاد در لیست گروههای تروریستی اعلام کردند که پیوستن به FATF میتواند علیه فعالیتهای سپاه پاسداران نیز باشد که این موضوع با توجه به نقش سازنده این نهاد در امور عمرانی، خودتحریمی خواهد بود.
عدهای نیز با مقایسۀ این مناقشه بین دو گروه مخالف و موافق، یادآور دوگانهای شدند که پیرامون برجام و صفآرایی موافقان و مخالفان آن شکل گرفته بود و از لزوم پرهیز از این مجادلات سخن گفتند.
اما نگاهی به تلاشهای دولتهای اروپایی پس از حصول برجام و عدم اجرای تعهداتشان و مقایسه آن با درخواستهای اروپا برای پیوستن کشورمان به افایتیاف، تردیدی باقی نمیگذارد که این مطالبات، بیشتر بهنوعی بهانهجویی شبیه است تا استدلالی حقوقی و فنی. ازاینرو بسیاری به نیات پشتپرده این درخواست اشاره کرده و نسبت به پیوستن به آن هشدار میدادند.
عدم خروج از لیست سیاه این نهاد را میتوان در مورد بعضی از کشورها ازجمله پاکستان مشاهده کنیم که بهرغم آنکه مدتها در بلوک غرب تعریف میشد و با آمریکا همراهی میکرد، نتوانسته تاکنون از لیست سیاه خارج شود.
این نگرانی مخالفان پیوستن به FATF را میتوان در سخنان دبیر اجرایی این نهاد کاملاً دریافت. دیوید لوئیس هفته گذشته و در مصاحبه با خبرنگار بیبیسی از عدم وجود هیچگونه تضمینی برای خروج نام کشورمان از لیست سیاه حتی با پیوستن به این نهاد مالی صحبت کرد.
هرچند مقامهای کشورمان اعلام کردند که برای پیوستن به پیماننامههای چهارگانه شروطی در نظر گرفتهاند که میتواند منافع ملیمان را تضمین کند، باید به این نکته اشاره کنیم که دنیای سیاست بینالملل بر مدار قدرت میچرخد و نه مفاهیم حقوقی؛ بهطوریکه آمریکا بهرغم وجود توافق هستهای و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد بدون هیچگونه تنبیهی از برجام خارج شده و تعهدات خود را نادیده میگیرد.
ازاینرو باید به این پرسش اساسی پاسخ داد که در صورت پیوستن کشورمان به این نهاد مالی و عدم خروج نام جمهوری اسلامی از لیست سیاه و در مقابل، درخواست این نهاد برای قطع کمک به محور مقاومت، هواداران پیوستن به FAFTF چه اقدامی انجام خواهند داد.
انتهای پیام/4093/پ
انتهای پیام/