تبر زدن به درختان هیرکانی قانونی شد
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- مهرو ماهر، علیرغم تصویب قانون ممنوعیت برداشت چوب از جنگلهای شمال ایران، اما روز گذشته تصویر نامهای در فضای مجازی منتشر شد که نشان میدهد اوایل مهر ماه امسال وزیر جهاد کشاورزی با برداشت چوب درختان خشکیده، پوسیده و افتاده از جنگلهای شمالی کشور موافقت کرده است که این دستور وزیر منجر به تعجب متخصصان و فعالان حوزه محیط زیست و جنگل شد.
ماجرا از درخواست علی محمد شاعری نماینده بهشهر، نکا وگلوگاه برای ارائه راهکار مناسب به منظور رهایی از مشکلات ناشی از انباشت درختان خشکیده و پوسیده در عرصههای جنگلی آغاز شده بود و پس از موافقت وزیر جهاد کشاورزی، سیدمحمد مجابی، قائم مقام وزیر در امور مجلس طی نامهای خطاب به خلیل آقایی معاون وزیر و رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری خواسته بود نسبت به خارج کردن چوبهای شکسته و افتاده اقدامات لازم را به عمل آورده و چوبهای خارج شده را در چارچوب قانون در اختیار کارخانجات متقاضی قرار دهند.
هادی کیادلیری، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات در گفتگو با آنا ضمن یادآوری این موضوع که سال گذشته وزیر جهاد کشاورزی دستور داده بود که به طور کلی بهرهبرداری از شاخهها و درختان خشکیده و افتاده صورت نگیرد، اظهار کرد: یکی از توجیهات دستور ابلاغی وزیر این بود که عدهای به بهانه جمعآوری درختان شکسته و افتاده به جنگل ورود میکنند و از این طریق، راه برای قطع درختان سالم نیز باز میشود.
قاچاقچیان چوب چطور قانون را دور می زنند؟
کیادلیری با یادآوری این موضوع که سودجویان پس از ورود به جنگل با بهرهگیری از عدم نظارت، اقدام به کت زدن درختان سالم (زخمی کردن) و تبدیل آنها به درختان افتاده و خشکیده میکنند، تشریح کرد: قاچاقچیان و سودجویان پس از این کار، آدرس منطقه جنگلی مذکور را اعلام کرده و مجوز برداشت درخت خشکیده را دریافت میکنند و به همین سادگی راه ورود قاچاقچیان و مافیاهای چوبهای جنگلی هموار میشود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه قاچاقچیان به بهانه برداشت درختان پوسیده، شکسته و افتاده به جنگل ورود میکنند، درختان را تبر میزنند و خشک میکنند، اظهار کرد: مجوز جدید ابلاغ شده از سوی وزیر کشاورزی، برداشت و خروج قانونی این چوبها از جنگل را ساده میکند و زمینهای برای غارت جنگلها میشود.
درختان پوسیده، شکسته و افتاده، ضامن سلامتی و ماندگاری یک اکوسیستم
وی ضمن تاکید بر این موضوع که در نگاه علمی و فنی، درختان پوسیده، شکسته و افتاده، ضامن سلامتی و ماندگاری یک اکوسیستم هستند، تصریح کرد: درختان خشکیده محل زندگی انواع موجودات مفید، حشرات و جوندگان محسوب میشوند و یک پارامتر مهم برای سلامتی و حفظ اکوسیستم محسوب میشوند.
این استاد دانشگاه با اشاره به نبود آمار دقیق از تعداد و نوع درختان افتاده و پوسیده، گفت: مسئولان برای توجیه ابلاغ این مجوز، تعداد بیش از حد درختان افتاده را بهانه کردهاند اما به طور مشخص اعلام نکردهاند که وقتی هیچ پژوهش و تحقیق علمی در این زمینه صورت نگرفته، این نظر براساس چه معیار و شاخص آماری اعلام شده است.
کیادلیری با یادآوری این موضوع که بر اساس قانون، ورود به اکوسیستم جنگل به منظور بهرهبرداری چوب باید با ارائه طرح باشد و بدون طرح، هیچ اقدامی برای بهرهبرداری چوب نباید صورت بگیرد، اظهار کرد: مسئولان بدون بررسی و ارزیابی کارشناسی از کجا میدانند که سال بعد چه تعداد درختان پوسیده و افتاده خواهیم داشت که بتوانند براساس آن، طرح و نظر کارشناسی ارائه دهند.
وی خاطرنشان کرد: چنین مسائلی قابل پیش بینی نیست و نمیتوان اطلاعات و برآورد دقیقی در این زمینه داشت.
این استاد دانشگاه با ابراز تاسف از عدم صداقت در بیان آمارها، گفت: برخی مسئولان مدعی هستند که پیش از ممنوعیت بهرهبرداری از چوب درختان، فقط 10 درصد چوب مورد نیاز کارخانهها از جنگلهای شمالی کشور تهیه میشد، ادعایی که در صورت صحت، نباید منجر به ورشکستگی کارخانههای مرتبط حتی با ممنوعیت کامل بهرهبرداری میشد زیرا بر مبنای این ادعا، 90 درصد نیاز کارخانهها از دیگر منابع تامین میشده است.
مجوزی برای غارت درختان سالم
کیادلیری با اشاره به اینکه نمیتوان رقم قابل محاسبهای برای تامین نیاز کارخانجات چوب از درختان شکسته و افتاده اعلام کرد، افزود: مجوز استفاده و بهرهبرداری از درختان شکسته و افتاده، راهی برای غارت درختان سالم باز میکند.
وی ادامه داد: باید از آقای وزیر پرسید، دلیل تغییر نظرشان طی یک سال چیست و بر اساس کدام مطالعهای چنین تغییر نگرشی داشتهاند. چرا که وی سال گذشته طرح ممنوعیت برداشت از جنگل را ابلاغ کرده بود و امسال دستور برداشت درختان افتاده و پوسیده صادر میکند.
این استاد دانشگاه افزود: وزیر جهادکشاورزی و نمایندگان باید به این پرسش پاسخ بدهند که آیا صدور مجوز بهرهبرداری از درختان جنگلی و اعطای امتیاز به کارخانههای چوب برای جلوگیری از استیضاح وزیر یا رای آوری مجدد نمایندگان است یا خیر.
آتش سوزی بهانهای برای صدور مجوز برداشت چوب درختان جنگلی
کیادلیری اشارهای هم به صحبتهای برخی مسئولان موافق برداشت چوب درختان خشکیده و افتاده جنگلها داشت و اظهار کرد: در حالی که طبق آمار ارائه شده بخش دیگری از مسئولان، 95 درصد حریقهای جنگلی به واسطه عامل انسانی رخ میدهد، برخی مسئولان در توجیه صدور مجوز برای برداشت چوب درختان خشکیده و افتاده، این درختان را عامل بروز آتش سوزی در جنگلها و منابع طبیعی معرفی می کنند و برای سرپوش گذاشتن و توجیه ضعف و سوء مدیریت خود، اعلام میکنند تا زمانی که درختان پوسیده در جنگلها باشند، شاهد بروز آتش سوزیهای جنگلی هستیم.
وی ادامه داد: هنوز عامل دقیق آتش سوزی جنگلها مشخص نیست؛ اما این پرسش مطرح است که اگر عامل بروز حریق جنگل، انسانی و عمدی است چرا برای برداشت درختان پوسیده برنامه ریزی میکنید و اگر ناشی از درختان پوسیده است، چرا عامل انسانی را برای این حادثه معرفی میکنید.
این استاد دانشگاه گفت: متاسفانه به رغم آنکه رویکرد دنیا به طبیعت، در نظر گرفتن کارکردهای مختلف اکوسیستمی و اکولوژیکی است، ما در ایران با هر روشی، دستبرد زدن و برداشت بی رویه از جنگل را تسهیل میکنیم.
اکوتوریسم جنگلی جایگزین برداشت چوب شود
کیادلیری اشارهای هم به آمار بالای گردشگران داخلی و خارجی جنگل های شمالی کشور داشت و افزود: بهتر نیست به جای واگذاری طبیعت برای بهرهبرداری قاچاقچیان چوب و سودجویان در زمینه اکوتوریسم و گردشگری پایدار در طبیعت سرمایه گذاری و برنامه ریزی کنیم.
سازمان محیطزیست مسئول تخریب طبیعت و محیط زیست کشور است
وی گفت: سازمان حفاظت محیطزیست هم که باید به عنوان یک نهاد نظارتی برای حفظ و نگهداری طبیعت برنامه ریزی داشته باشد هم اکنون مسئول تخریب طبیعت و محیط زیست کشور است و با برنامههای غیر اصولی و غیر علمی موجبات نابودی طبیعت را فراهم میکنند تا جایی که متاسفانه نهادی که مسئول درمان است خود نوعی درد محسوب میشود.
این استاد ضمن یادآوری نقش نظارتی سازمان محیط زیست، خاطرنشان کرد: متاسفانه ایفای این نقش از سوی سازمان حفاظت محیط زیست، یکی از حلقههای مفقوده ماست زیرا این سازمان دستش از کارشناسان و معیار شاخص خالی است.
کیادلیری ادامه داد: اگر مسئولان قوی در دستگاههای متولی داشتیم شاهد فساد و غارتگری در طبیعت و محیط زیست کشور نبودیم.
وی در مورد راهکار جمع آوری درختان پوسیده و خشکیده نیز گفت: ابتدا باید آمار و اطلاعات دقیقی در این زمینه جمع آوری کنیم برنامه ریزی باید براساس اطلاعات دقیق و درست تنظیم شود اما هنوز ما آماری از درختان پوسیده و افتاده و خشکیده نداریم و حتی نمیدانیم این درختان از چه نوع و در چه جغرافیایی هستند.
منابع ملی را برای منفعت شخصی حراج میکنیم
این استاد دانشگاه یادآور شد: متخصصان معتقدند که باید در هر جنگل بخشی از درختان خشکیده و پوسیده حفظ شود که برای بقا و سلامت اکوسیستم منطقه لازم است و این موضوع نیز استاندارد مشخصی دارد. همچنین باید درختان خشکیده در دست خروج از جنگل نیز براساس نظارت و مدیریت مشخصی صورت گیرد اما ما انسانهای مسئولی نیستیم و منابع ملی را برای منفعت شخصی حراج میکنیم.
کیادلیری گفت: ابلاغ قانون ممنوعیت بهرهبرداری از چوب جنگلها منجر به آن شد که حتی خروج یک شاخه از جنگل، توجه همه حتی افراد عادی را جلب کند و با قانون شکنی مقابله شود و نه تنها یک جنگلبان، بلکه هزاران نفر از مردم به عنوان ناظران طبیعت مانع برداشت بی رویه و قاچاق چوب از جنگل میشدند اما با صدور مجوز جدید، راههای نفوذ و تجاوز به جنگل و قاچاق چوب هموار میشود چرا که هیچکس نمیداند چوبهای در حال خروج از جنگل شکسته بوده یا قاچاق میشود.
انتهای پیام/4044/
انتهای پیام/