«گندم سیاه» وارد بازار نشر شد
جهانبین در گفتوگو با خبرنگار آنا اظهار کرد: «کتاب گندم سیاه به عنوان نخستین کتاب در خاورمیانه در خصوص شناخت و آداپتاسیون گندم سیاه نگارش شده و بذر این محصول از دو سال قبل، از مرکز تحقیقات سیمیت تهیه و در اختیار استادان دانشگاه قرار گرفته تا تحقیقات لازم انجام شود.»
این نویسنده در خصوص اهمیت موضوع اظهار کرد: « تغذیه انسان ها و حیوانات از نظر محصولات زراعی و باغی به طیف متنوع و مشخصی از گونه های کشت متکی است که اکنون قریب به 6 هزار گونه از این محصولات وجود دارد.»
وی افزود: «از میان این گونه ها تنها چند گونه به عنوان محصول اصلی و استراتژیک هستند که در تولید و عرضه مواد غذایی سهم مهمّی را ایفا می کنند و تحقیقات کشاورزی انجام شده در اکثر کشورهای دنیا و کشور ما نیز معمولا بر روی این محصولات اصلی متمرکز است.»
این پژوهشگر اضافه کرد: «روند سنّتی تحقیقات در کشورهای در حال توسعه بر روی محصولات اصلی و تا حدودی ثابت و کلیدی متمرکز شده و محصول جدید به ندرت وارد چرخه تحقیقات می شوند در حالی که محصولات پر اهمّیتی وجود دارند که به علّت عدم شناخت، مورد کم توجهی قرار گرفته اند.»
جهانبین بیان کرد: « افزایش روزافزون نیازهای وابسته به صنعت کشاورزی شامل نیازهای غذایی، دارویی، پوشاک و... سبب شده است دانشمندان در کشورهای توسعه یافته صنعتی و کشاورزی به مواد یا محصولات زراعی کم توسعه یافته اهمیت ویژه ای داده و تحقیقاتی را برای تولید گیاهان مفید و موثّر جدید انجام دهند که این تحقیقات بر روی محصول گندم سیاه از دهه 90 میلادی در روسیه، چین و برخی از کشورهای اروپایی به شکل چشمگیری شروع شده است.»
وی افزود: «در کشورهای در حال توسعه مانند کشور ما، کمبود منابع مالی و انتظار بیش از حد از محصولات استراتژیک باعث شده که میل نسبی تحقیقات کشاورزی به محصولات زراعی اصلی بوده و محصولی پراهمّیت و پرفایده همچون گندم سیاه تاکنون به چرخه کشت و تولید وارد نشود.»
نویسنده کتاب «گندم سیاه» ادامه داد: «در حالی که شرایط آب و هوایی و خاکی کشور، جمعیّت بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر ناشی از مصرف گلوتن (بیماری سلیاک)، افزایش روزافزون جمعیت مبتلایان به میزان فشار خون و قند خون بالا، افزایش روزافزون جمعیت چاقی در کشور ناشی از مصرف ماکارونی و نان گندم، می بایست پیش از اینها اهمّیت توجّه و تولید به محصولاتی مانند گندم سیاه را ایجاد می کرد.»
وی تاکید کرد: «این محصول از نظر دارویی بسیار گیاه پراهمیّتی بوده و توانایی بسیار خوبی برای رشد در مناطق خشک، خاک های شور و خاک های ضعیف از نظر عناصر غذایی دارد.»
این نویسنده اظهار کرد: « اطلاعات موجود و محدود در مورد این گیاه و گیاهان مشابه باعث عدم شناخت و عدم ورود این محصول به چرخه تولیدی و غذایی در کشور شده و این امر موجب شده در خصوص جمع آوری اطلاعات پایه ای، آداپتاسیون و بومی سازی این گیاه هیچ گونه تحقیقاتی انجام نشود.»
جهانبین گفت: « با استعانت از خداوند متعال در کتاب حاضر سعی شده است با معرفی این محصول، اهمیت اقتصادی، غذایی و دارویی این گیاه بررسی شده و نحوه کشت و پرورش آن به علاقه مندان و دانشجویان ارائه شود.»
کارمند دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل اظهار کرد: «اکنون در خصوص افزایش بذر و شناساندن و بومی سازی این محصول کارهای بزرگی در دست انجام است و امیدوارم با ورود این محصول به صنعت کشاورزی، دریچه ای تازه در توسعه صنعت غذایی کشور گشوده شود.»
محمدعلی جهانبین دارای دکتری زراعت علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه دولتی آنکارا، مدرس گروه زراعت دانشگاه های استان و دارای 4 مقاله ISI مورد تایید وزارت علوم و تحقیقات و فناوری در خصوص محصول استراتژیک گندم و دو مقاله در کنفرانس های بین المللی بصورت ارائه شفاهی پیرامون محصول گندم سیاه است.
انتهای پیام/